bossunio 08.01.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witajcie, Rok temu firma budowlana przeprowadziła remont generalny mieszkania i teraz cieknie z grzejnika łazienkowego. Firma się zawinęła a ja zostałem z problemem. Mianowicie leci na dolnym wyjściu z grzejnika jak na zdjęciu . Cały grzejnik wygląda tak: . Co powoduje ten wyciek i w jaki sposób mogę go naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.01.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 zdemontować podwinąć zmontować ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 08.01.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Rurki do grzejnika to tak chciałeś ? Czy tak im wyszło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossunio 10.01.2017 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Sorry ale jestem totalnym laikiem. Co to znaczy podwinąć? Co mam dokładnie zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossunio 10.01.2017 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 W sensie że są stare? Co z nimi jest nie tak...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.01.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Te rurki to tak.....dość karkołomnie poprowadzone, nieestetycznie, chyba że sam tak chciałeś by można było suszyć więcej ręczników.Podwinąć, tzn. zdemontować ten element z pod którego cieknie woda, nawinąć na niego prawidłowo nową porcję pakuł (uszczelniacza) i wkręcić z powrotem. Bardzo prosta czynność. Ale okazuje się że i tak to przerasta możliwości niektórych instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.01.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Pamiętaj jak będziesz używał pakuł to nanieś też warstwę pasty. Po wykręceniu usuń stare pakuły i wtedy nawijaj nowe.Więc tak najpierw zamknij zawory dopływowe do grzejnika, spuść wodę z grzejnika ( korki z dołu) , rozkręć śrubunki , zdejmij grzejnik, wykręć ten łącznik gdzie przecieka, usuń stare pakuły, nawiń nowe oczywiście w odpowiednim kierunku i odpowiedniej grubości, posmaruj je pastą unipak, wkręć do grzejnika łącznik na głębokość równą temu drugiemu, załóż grzejnik, skręć śrubunki, odkręć górny korek w tej drabince, powoli dopuszczaj wody odkręcając zaworek najlepiej ten dolny, jak napełnisz grzejnik wodą to zakręć górny korek i odkręć drugi zawór. Powinno grać. A teraz jeszcze jedno nie masz narzędzi, nie masz pakuł pasty i wiedzy więc najlepiej poprosić jakiegoś znajomego hydraulika, jemu to zajmie maxa pół godziny. No chyba, że sam zaryzykujesz. Rozkręcając śrubunki trzeba drugim kluczem ,,żabką,, podtrzymać drugi jego element. Powodzenia. Edytowane 11 Stycznia 2017 przez wiesiek6308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossunio 11.01.2017 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Super - noc, wiesiek dzięki za pomoc. Zamówiłem konkretny zestaw narzędzi i spróbuje sam. Doświadczony hydraulik montował to... także teraz laik spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.01.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Dobrze tylko pamiętaj, że łącznik ten od drabinki wewnątrz na takie dwa występki do wykręcania i wkręcania go. Można próbować dopasowanym śrubokrętem ) no dobrze wkrętakiem=płaskim ale dobrze dopasowanym. Rozkręcanie nie jest ciężkie tylko pamiętaj blokuj dobrze tak jak pisałem i spokojnie , bez nerwów, lepiej dwa razy pomyśl zanim raz zrobisz. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 16.01.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 I jak naprawa powiodła się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossunio 16.01.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 I jak naprawa powiodła się ? Wiesiek miałem trochę mało czasu przez weekend ale dzisiaj byłem w obi. Pakuły kupione i pasta też. Kupiłem mały zestaw za 5.5 zł. Facet mówił mi jeszcze żeby nawijać pakuły z szczelinach gwintu a później w przeciwnym kierunku. Czy to miałeś na myśli pisząc żeby umiejętnie je nawinąć? Jutro/pojutrze zdam relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 16.01.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Niech on sobie te wykłady zostawi do realizacji, dwa kierunki nawijania, kto to robi? Nawijaj w jednym kierunku tylko równomiernie , nie za grubo, równo . Ja to robię zgodnie z kierunkiem gwintu ( elementu na który nawijan pakuły chociaż włąściwie mówią, że powinno być odwrotnie.Zawsze po oczyszczeniu starych pakuł szczotką drucianką weź do ręki brzeszczot do metalu i porysuj gwint prostopadle czyli po linii rurki co zatrzymywać będzie pakuły a właściwie len przed okręcaniem się na gwincie. Pasty nie żałuj na pakuły , resztę t.j.nadwyżkę usuniesz kawałkiem tkaniny, starym ręcznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossunio 17.01.2017 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Wiesiek pełny sukces ten gwint co wchodził w grzejnik już był ponacinany. Nałożyłem pakuły zgodnie z kierunkiem gwintu i dałem sporo pasty jak pisałeś. Rzeczywiście tam wewnątrz były dwa 'dyndzle' ale nie za bardzo zrozumiałem jakbym miał to zrobić wkrętakiem czy śrubokrętem. Złapałem delikatnie kombinerkami i odkręciłem. Wszystko się udało także dziękuje bardzo za porady i kciuki Żona już się ze mnie śmieje że pół Polski ze mną ten kaloryfer uszczelniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 18.01.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 To super. Jak kobieta się śmieje to wystaw jej fakturę za naprawę. Pastę trzymaj może kiedyś się przydać.Pozdrawiam. Jak widzisz nie święci garnki lepią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts