Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sadzenie drzewa a granica działki

Recommended Posts

o konkretnych odleglosciach nie slyszalem. wazne jest to aby gałezie i liscie nie przechodzily na drugą strone, wiec przy duzych drzewach i tak wyjdzie ze powinnienes sie odsunąc ok. 1-2m. dlatego lepiej jest posadzic rząd iglaków, caly rok zielone i geste (np. tuje. szybko rosną). bo lisciaste zrzucą liscie i wieksza czesc roku i tak bedzie przeswit.

sprawdź to w przepisach bo takowe są, ale ja słyszałem że jeśli chodzi o ,,drzewo" to nawet 3 metry, są rozgraniczenia drzewo/krzew ale 4 metry to chyba drzewo. to jest tak jak z maksymalnym przysunięciem do granicy działki sąsiada - przepisowo 4 metry z otwieranymi i przeźroczystymi oknami, może być 3 metry z nieotwieralnymi i nieprzeźroczystymi oknami - luksfery.

zacząłem dopiero w czerwcu i jak do tej pory nie było bardziej mokro niż przed podniesieniem gruntu sąsiada.Niestety przepisy w Tychach (plan zagospodarowania) były na tyle idiotyczne,że gdybym chciał wybudować sobie dom na 30 metrowym kopcu by patrzeć na wszystkich z góry przy zalożeniu,że nie zalewałbym sąsiadów ,zasłaniał ich i miałbym na to kasę to Wydz.Architektury nie mógł by mi tego zabronić i musiał wydać pozwolenie na budowę.Podobnie z kolorem elewacji.Po prostu absurd.Niestety gdy gość dostawał pozwolenie na budowę nie byłem dla niego stroną i nie mogłem protestować,a teraz to już po herbacie 2 metry od granicy zaczyna się nasyp więc trzeba sobie radzić inaczej tj.sadzić drzewa.UM Tychy twierdzi,że niema żadnych ograniczeń co do odległości bylebym sadził na własnej działce.Pozdr

• 3 weeks później...
A poczytaj sobie tę pyskóweczkę - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=32226&start=0

Brak jakichkolwiek limitów odległości. Jesli gałąź z jabłkiem przejdzie za płot to wówczas jest to już gałąź sąsiada i jabłko sąsiada.

tylko jak spadnie, jak wisi jest nadal jego z pewnymi ograniczeniami

:lol: :lol: :lol: