Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna w warstwie ocieplenia czy zwykły montaż ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No bo przecież pianka + taśmy czy sama taśma rozprężna (wielofunkcyjna) to nie żaden ciepły montaż a szczelny montaż ..

Tyle że zapewne słowo "ciepły" lepiej się sprzedaje ...

Tyle że jeśli chodzi o samą szczelność to można by samemu nalekić taka folię od zewnatrz i sporo zaoszczędzić na montażu ...

Takie coś znalazłem ...

http://www.ekodom.mojabudowa.pl/?id=153433

To co w linku, to opinia firmy handlowej ze Szczecina i potraktuj to jako kolejny głos w dyskusji.

Z niektórymi wnioskami można się zgodzić a z innymi dyskutować.

Odkrywając karty sens tego widzę taki: nie lubimy robić "ciepłego montażu" bo efekty są jakie są (taśmy się odklejają a klient się czepia). Jak już to róbmy montaż w ociepleniu. I pewnie po cichu większość sprzedawców przytaknie...

A czemu robić w ociepleniu nawet mimo tego, że taśmy tak samo się odklejają? Może pieniądze już warte staranności..

U mnie jest podobny problem więc pozwolę podpiąć się pod temat.

Mam do zamontowania 2 fixy ok. 2.3mx2.3m + drzwi balkonowe 1.1m x 2.3m razem z roletami.

Chciałbym to zrobić możliwie jak najcieplej. Myślałem nad czymś takim:

montaz_rolety.jpg

Tzn. okno częściowo wysunięte (5cm) do warstwy ocieplenia po to, by zmieścić 5cm płytę PIR pod kasetą rolety.

Oczywiście w takim wypadku montaż musiałby być na konsolach, jak do montażu w warstwie ocieplenia.

1. Czy takie montaż jest możliwy?

2. Czy drzwi balkonowe zamocowane w taki sposób będą dość sztywne? Chodzi o otwieranie/zamykanie. Podejrzewam, że takie drzwi będą sporo ważyć.

3. Czy od dołu fixów i drzwi balkonowych trzeba dać poszerzenie, czy wystarczy podmurować na odpowiednią wysokość?

Więc pozostaje do rozważenia wysunięcie okna ze 2 cm.

Od wewnątrz taśma paroizolacyjna, od zewnątrz albo paroprzepuszczalna, albo rozprężną.

Dlaczego "albo"? Wydawało mi się, że rozprężną daje się między ramę a ścianę, a paroprzepuszczalną na zewn stronę ramy i ściany. Nie wiem czy jasno napisałem.

Niestety ma tylko jedną. Może poczekać:-).

Moment,moment

Czyli taśmy rozprężne nie zapewniają max szczelności ? Myślałem że właśnie taśma rozpreżna oferuje najwyższą szczelność i dzięki temu że te taśmy mają zarówno właściwości paroizolacyjne jak i paroprzepuszczlne to dobra alternatywa do taśm które ...

Wykonawca ma u mnie specjalnie obrobić okna do montażu okien właśnie aby taśma rozprężna miała idealne warunki do montażu ...

Jeśli tak nie jest to wygląda że najbepieczniej i najtaniej zrobić na zwykłą piankę i zakleić od zewnatrz taśmą butylowa i będzie całkowicie szczelnie :)

Czyli taśmy rozprężne nie zapewniają max szczelności ?

Nie zapewniają.

najbepieczniej i najtaniej zrobić na zwykłą piankę i zakleić od zewnatrz taśmą butylowa i będzie całkowicie szczelnie :)

Lepiej na niezwykłą:-). Opcja 1 - Pianka PU wysokoelastyczna + Folia od zewnątrz + Folia od wewnątrz. Opcja 2 - Pianka PU wysokoelastyczna + Folia od zewnątrz + Powłoka uszczelniająca od wewnątrz. Obie opcje w pełni bezpieczne ( o ile dobrze zrobione), sprawdzone i wielokrotnie przebadane. Co do najtańsza, to się nie wypowiadam, bo nie wiem do czego tę taniość porównywać:-).

Czy chcesz przez to powiedzieć, że w badaniach wyszła zauważalna przewaga tej pianki "wysokoelastycznej"nad standardową ?(tej jagodowej, o której ktoś tu napisał że zastępuje "ciepły montaż" - oczywiście wyszło, że ktoś kogoś nie do końca zrozumiał, ale sprawa mi się dzięki temu utrwaliła)

Witam

Dlaczego "albo"? Wydawało mi się, że rozprężną daje się między ramę a ścianę, a paroprzepuszczalną na zewn stronę ramy i ściany. Nie wiem czy jasno napisałem.

Na zewnątrz można zastosować folię proprzepuszczalną LUB rozprężną - obie spełniają dokładnie to samo zadanie, z reguły folia stosowana jest pomiędzy ramę a ścianę natomiast rozprężna pomiędzy ramę a wykonany węgarek.

Pozdrawiam

To coś nie rozumię ...

Zdawało mi się że taśma rozpręzna jest " 3 w jednym" czyli uszczelnia , ma właściwości paroszczelne jak poaroprzepuszczalne , czyli nie trzeba stosować ani folii od zewnątrz , wewnątrz ani używać piany ...

Jeśli wiec taśma rozpreżna nie zapewnia takiej szczelność jak piana + folie , to jaki sens ma montaż okien na takich taśmach rozpreżnych ???

Bo jeśli tak to jedyny "zysk" jest na montażysty bo zapewne ma mniej roboty ...

A przecież koszt montażu na taśmach rozpreżnych wcale nie jest tańszy niż montaż piana + folie (zewnatrza i wewnętrzna) ...

Witam

To coś nie rozumię ...

Zdawało mi się że taśma rozpręzna jest " 3 w jednym" czyli uszczelnia , ma właściwości paroszczelne jak poaroprzepuszczalne , czyli nie trzeba stosować ani folii od zewnątrz , wewnątrz ani używać piany ...

Jeśli wiec taśma rozpreżna nie zapewnia takiej szczelność jak piana + folie , to jaki sens ma montaż okien na takich taśmach rozpreżnych ???

Bo jeśli tak to jedyny "zysk" jest na montażysty bo zapewne ma mniej roboty ...

A przecież koszt montażu na taśmach rozpreżnych wcale nie jest tańszy niż montaż piana + folie (zewnatrza i wewnętrzna) ...

Tak to jest, że pojawiają się materiały, które są droższe niż wcześniejsze a rezultaty mają nieco gorsze - co zostało udowodnione poprzez badania przeprowadzone np przez kolegę Testa jak również w "naturze" bo z tego co wiem najlepsze wyniki próby ciśnieniowej N50 uzyskano właśnie na foliach a nie taśmach rozprężnych. To oczywiście absolutnie nie skreśla ich jako materiały - są miejsca i sytuacja gdzie ich stosowanie jest uzasadnione. Są też miejsca gdzie np nie wolno stosować pian PU aczkolwiek i tam widziałem rozwiązania połączone - czyli taśma rozprężna (zwykła) + folie uszczelnieniowe.

Pozdrawiam

Witam

Tak to jest, że pojawiają się materiały, które są droższe niż wcześniejsze a rezultaty mają nieco gorsze - co zostało udowodnione poprzez badania przeprowadzone np przez kolegę Testa jak również w "naturze" bo z tego co wiem najlepsze wyniki próby ciśnieniowej N50 uzyskano właśnie na foliach a nie taśmach rozprężnych. To oczywiście absolutnie nie skreśla ich jako materiały - są miejsca i sytuacja gdzie ich stosowanie jest uzasadnione. Są też miejsca gdzie np nie wolno stosować pian PU aczkolwiek i tam widziałem rozwiązania połączone - czyli taśma rozprężna (zwykła) + folie uszczelnieniowe.

Pozdrawiam

No widzisz ...

Gdyby montaż na taśmach rozprężnych był tańszy niż na pianka + folie to może miało by to jakiś sens.

Ja chciałem dopłacić do montażu na taśmach i brać firmę z innego miasta , bo w moim mieście nikt nie montuje na taśmach rozprężnych a "jedynie" na piance + folie z obu stron ...

W takim przypadku sobie chyba jednak daruje taśmy rozprężne bo jeśli nie zapewniają takiej szczelności to po co do ich montażu dopłacać ?

Jeśli wiec taśma rozpreżna nie zapewnia takiej szczelność jak piana + folie , to jaki sens ma montaż okien na takich taśmach rozpreżnych

Póki Państwo Inwestorstwo nie pojmą, że sami powinni określić parametr szczelności własnego budynku, do tego czasu będą padać tego typu pytania. Materiał uszczelnień powinien być dostosowany nie tyle do kieszeni nabywcy, co do jego oczekiwań w zakresie wielkości i wartości strat energii. Taśmy rozprężne są rozwiązaniem technicznym o określonej wartości przepuszczalności powietrza i przenikalności cieplnej (często przesadzonej niestety), podobnie układ folia/PU/folia. To co zastosujemy powinno być w pierwszej kolejności ocenione pod kątem użyteczności i przydatności w określonej sytuacji, a nie pod względem ile to kosztuje. Jak ktoś mówi, że A jest lepsze od B powinien móc to udowodnić. W innym przypadku ja też jestem piękną blondynką:-).

No dobra niech będzie, że tylko blondynką:-)