Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna w warstwie ocieplenia czy zwykły montaż ?

Recommended Posts

I w dalszym ciagu przy podparci na wysokosc 19 cm ( w tym konkretnym wypadku ) konsola a wraz z nia cale okno telepie sie na boki

Echhh....teoretycy ktorym wydaje sie ze problem tkwi tylko w pionowym przeniesieniu obciążenia

Chlopaki. Robta co chceta. Wasze domy. Wasze pozniej problemy juz nie do usuniecia bez dewastacji bogato wykonczonego wnetrza

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Panowie, a co w przypadku tradycyjnego montażu jeśli po obcięciu pianki mam zamiar wysmarować ją solidnie silikonem ? Robi się wtedy szczelnie :) Takie porady zreszta wyczytałem tu na FM i mam zamiar to zastosować.

Możesz jak najbardziej - jeżeli wykonasz to zgodnie ze sztuką i zaleceniami producentów silikonów będzie gitara.

pozdrawiam

Witam

Mam tylko prośbę - podpora to podpora a konsola to konsola.

Jan Kalita - chętnie zobaczę badania podpory stosowana do montażu stolarki w ociepleniu.

pozdrawiam

Niestety do w/w badań nie mam żadnego dostępu, a i za bardzo nie mogę znaleźć. Co nie zmienia faktu, że jak wspomniałem wcześniej być może niezbyt dosadnie - taki system mnie nie przekonuje i zdecydowanie wolę inne rozwiązania.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem tą całą dyskusję na temat folii, pian i taśm rozprężnych. Czy zatem folie od wewn. i zewn. plus taśmy rozprężne w przypadku dokładnie wykonanych otworów z małą szparą ( do 8 lub 15 mm dla wspomnianego Illburcka), lub pianka w przypadku mniej dokładnego wykonania otworów, można uznać za prawidłowy(przede wszystkim szczelny i "ciepły") montaż w przypadku gdy okien nie wysuwamy? Czy jednak źle zrozumiałem.

Panowie, a co proponujecie w przypadku okien w domu szkieletowym?

Okna będą przytwierdzone do konstrukcji, a więc otwór będzie miał idealnie gładkie powierzchnie (oczywiście w założeniu).

Czy w tym przypadku lepsze będą taśmy rozprężne czy montaż warstwowy, ale z ociepleniem wełną drzewną a nie pianką?

Zależy mi przede wszystkim na szczelności montażu, koszt ma raczej drugorzędne znaczenie, ale w ramach rozsądku.

Pod okna chciałbym dać:

- klinaryt pod wszystkie okna sięgające samego dołu pomieszczeń

- profil podokienny z XPS pod pozostałe, niskie okna

czy taśmy wielofunkcyjne czy folie - realnie bez różnicy

Nie wiem czy wiesz ale we Francji 90% montaży (o ile już nie 100%) wykonuje się z wykorzystaniem wełny zamiast piany. No i oczywiście z obu stron folie

Dla odmiany w Niemczech króluje taśma wielofunkcyjna - piana sporadycznie ale też z foliami

Na zachodzie nikt nie podważa konieczności szczelnego (tzw. ciepłego) montażu

Tylko u nas ciągle żyjemy w przekonaniu że dom musi kilka zim postać i się wietrzyć i by osiadł (tak jakby za całego życia chałupy nie osiadał)

Na rekuperacje wpatrzymy jak na zbędny wymysł Szatana ;)

A płyta fundamentowa to wynalazek z innej planety gdzie w Skandynawii już chyba 100% domów płytą stoi

To muszę jeszcze poczytać o tej taśmie wielofunkcyjnej, która jak rozumiem zastępuje taśmę rozprężną/piankę i folię zewnętrzną?

Tak. zastępuje wszystkie te rzeczy

Wymaga tylko jednego - - dokładności w wykonaniu otworów by nie przekroczyć maksymalnej szczeliny jaka jest przewidziana dla uzyskania odpowiednich efektów

Że ma być szczelnie, to nie mam wątpliwości.

Będą też płyta i rekuperator.

Zastanawiam się po prostu co lepsze.

Taśma rozprężna wielofunkcyjna czy montaż warstwowy z wełną.

To drugie zapewne tańsze.

Jak pisałem otwory okienne powinny być gładkie i równe, bo to konstrukcja szkieletowa.

czy taśmy wielofunkcyjne czy folie - realnie bez różnicy

Nie wiem czy wiesz ale we Francji 90% montaży (o ile już nie 100%) wykonuje się z wykorzystaniem wełny zamiast piany. No i oczywiście z obu stron folie

Dla odmiany w Niemczech króluje taśma wielofunkcyjna - piana sporadycznie ale też z foliami

Na zachodzie nikt nie podważa konieczności szczelnego (tzw. ciepłego) montażu

Tylko u nas ciągle żyjemy w przekonaniu że dom musi kilka zim postać i się wietrzyć i by osiadł (tak jakby za całego życia chałupy nie osiadał)

Na rekuperacje wpatrzymy jak na zbędny wymysł Szatana ;)

A płyta fundamentowa to wynalazek z innej planety gdzie w Skandynawii już chyba 100% domów płytą stoi

taśmy rozprężne wymagają odpowiedniego luzu i dokładności montera w narożach łączenia taśm

Nic więcej.

Dla montera to oszczędność czasu i to ogromna

Dla Inwestora - brak ewentualnych kłopotów z tynkarzami że im się tynk na foli nie trzyma bo nigdy tego nie robili i nie wiedzą jak. Zwłaszcza przy montażu w ociepleniu gdzie pod folią jest np. wełna mineralna i nie wiedzą że najpierw trzeba użyć siatki i kleju (jak przy ociepleniu) a dopiero później tynkować

Olo

Przy szkielecie i tak najlepszy montaż jest na śruby więc taśma rozprężna jest do tego celu wręcz idealna

Ja mam sprawdzone wyroby Illbrucka TP652 (dedykowane do MOWO i łatwiejsze w montażu bo mają folie zamiast papieru chroniącą klej) TP650 (niestety Illbruck ma gdzieś monterów i nie daje folii tylko papier a on w trakcie pracy potrafi i lubi się rwać)

Inni producenci odpadli - zanim się okleiło okno taśma już prawie całkowicie była rozprężona

Praca z taśmą nie lubi upałów - ale jest paten - lodówka :)

Montaż jest także możliwy w temperaturach ujemnych - proces rozprężania się taśmy będzie najwyżej trwał dwa tygodnie ale i tak się rozpręży :)

....Pod jednym wzgledem folie sa lepsze. Przy naszej jakosci stawiania murow umozliwiaja naprawe tego co murarze spie....

Jak slysze teksty o dodawaniu tu i tam...no bo wie Pan jakis luz na okno trzeba dac....to mi sie nóż w kieszeni otwiera......

przykład z dzisiejszego dnia

W projekcie 150/140

a w praktyce ?

od 147 do 151

Wysokość na szczęście równa

I co? masz kilka okien obok siebie i tak naprawdę do każdego otworu powinna być inna szerokość okna by taśmy spełniły swoje zadanie ale.... ale wbrew pozorom będzie to widoczne na elewacji że są różne

I jak tu mierzyć? Jak tu montować by było dobrze? Jak tu żyć Panie Premierze ? ;)

Rozstrzał 4 cm na kilku oknach na szczęście nie jest aż tak widoczny. Gorzej jak wysokości są różne (co też się zdarzało). Jeżeli jest to w domku, to się "zgubi", chyba, że będzie jakieś okno jedno nad drugim - to ciut gorzej. Niestety nawet w projektach wyraźnie jest napisane, że wymiary stolarki trzeba zweryfikować na budowie. Już projektanci zakładają, że w przypadku naszego kochanego budownictwa nic nie będzie dokładnie tak jak zaprojektowano - zgodnie z prawdą zresztą.

Rezygnuje z użycia podpór.

Każdy specjalista (który wiedział co to) nie polecał tego rozwiązania , więc na siłę nie będę robił czegoś czego nikt nie poleca.

W jednej firmie zasugerowano mi aby podmurowanie otworu dla okien tarasowych + ciepły profil z twardego styroduru o wysokości od 30mm do 110mm.

Czy ktoś się orientuje jaki U ma takie poszerzenie okna a jakie U ma np, gazobeton klasy powiedzmy 400.

Czy jest to jakaś wielka różnica ?