Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze woda, czy Kocioł na Pellet

adrian228

Recommended Posts

Mam pytanie mam możliwość dofinansowania do Pompy ciepła woda POWIETRZE lub na kocioł na pellet, i nie wiem na co się zdecydować może ktoś doradzi, obecnie palę na ekogroszek dom 150 m2 wybudowany w 2009 roku, ściany 2 mury pustak w środku 5 cm styropianu i na zewnątrz 10 cm na dole podłogówka oprócz salony u góry grzejniki na miedzi. Obecnie palę cały rok to na grzejnikach około 40 do 45 stopni przy mrozach -20 stopni. Ekogroszku idzie mi za rok około 4 tony łącznie z ciepłą woda użytkową 200l.

Może ktoś doradzi w co lepiej wejść w pelllet czy pompa ciepła powietrze woda. ? Bo tyle tych opinie jest i jeszcze firma która tym się zajmuje mówi że pompa dział do -2 stopni i włączają się grzałki.

Adrian228,

Jeżeli ma Pan możliwość uzyskania dofinansowania do zakupu pompy, dużo lepszym wyborem będzie powietrzna pompa ciepła. Jest ona w pełni ekologiczna, ponieważ do wytworzenia energii cieplnej nie jest wykorzystywane zjawisko spalania. Nie wymaga również zastosowania oddzielnego pomieszczenia do kotłowni oraz jest zupełnie bezobsługowa. Powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm posiadają wysoki współczynnik COP wynoszący nawet do 5,1. Ze względów technologicznych pompy mogą pracować do temperatury -20°C. Zachęcam również do odwiedzenia jednego z serwisów meteorologicznych, jak www.portpc.pl, gdzie prezentowane są dane z ostatnich 30 lat pokazujące, ile godzin w roku występowała temperatura niższa od -20°C.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy

Zachęcam również do odwiedzenia jednego z serwisów meteorologicznych, jak www.portpc.pl, gdzie prezentowane są dane z ostatnich 30 lat pokazujące, ile godzin w roku występowała temperatura niższa od -20°C.

Hmm nie wiedziałem że strona http://www.portpc.pl "Polska Organizacja Rozwoju Technologii Pomp Ciepła" to strona meteorologiczna ? :-D