Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

monta? progu drewnianego

Recommended Posts

Cześć,

może ktoś zdradzi mi sposób zamontowania drewnianego progu w otworach drzwiowych, których ościeżnice (35-50 cm szer.) nie posiadają takowych. Wydaje mi się, że należałoby zrobić wylewkę, następnie przymocować do niej 2 minilegarki i do nich dopiero próg - np. kołkami.

Ale może się mylę.

Wszelkie wskazówki mile widziane.

Pozdrowienia

Niezly klej :D Nam sie prog odkleil po roku, moze my źle chodzimy :roll: :D

Albo zły klej daliście. Albo źle przygotowaliście podłoże do klejenia....

U swoich rodziców przy okazji jakiegoś remontu próg tez tylko przykleiłem do odkurzonej dokładnie odkurzaczem, niepylącej wylewki (jakby pyliła, pewnie zostałaby wcześniej pomalowana jakimś gruntem). Klej montażowy "zwykły" prod. Castorama, trzyma sie chyba już 4 rok i ani drgnie :)

Czegoś tu nie kapuję.... w jednym z wątków wszyscy rozwodzą się na tym żeby tak zaplanować podłogi żeby nie robić żadnych progów a tu... proszę bardzo wychodzi problem z cugiem....

O co chodzi ??

Co z wentylacją w takich "uszczelnionych" pomieszczeniach ?

Ja mogę jeszcze zastosować jedno i drugie ale teraz to już zupełnie straciłam koncept....

Tomek_J napisał:

Thnx, ppp.j !

Ależ proszę. Od tego jest forum. :oops:

Magdalenka napisała:

Czegoś tu nie kapuję.... w jednym z wątków wszyscy rozwodzą się na tym żeby tak zaplanować podłogi żeby nie robić żadnych progów a tu... proszę bardzo wychodzi problem z cugiem....

O co chodzi ??

Jeśli chodzi o progi między pomieszczeniami to faktycznie są niepotrzebne, niech "wentylacja ma któredy się przemykać". Natomiast drzwi wejściowe i z wiatrołapu powinny mieć progi by można było doszczelnić drzwi i uniknąć "cugów" zewnętrznych. Przy najrówniej położonej podłodze zawsze bedzie szpara od dołu i takową niwelujemy poprzez docisk drzwi do progu.

Mozna zastosowac szczotke i pozbyc sie progu w tym miejscu

A propos cugu, sznurówek i szczotek - swego czasu przyjechał do mnie kominiarz. Obejrzał wentylację w kuchni i łazienkach i rzycił parę rad. Jedną z nich było - uwaga ! - by właśnie nie robić wysokiego progu, tylko pozostawić sporą szczelinę pod drzwiami wejściowymi. Spotkaliście się kiedyś z podobnym zaleceniem ?