Robin77 09.01.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Prośba o pomoc Chce podłączyć zmywarkę do wody. Przyłącze wody mam wyprowadzone równolegle do ściany, końcówka gwintowana 1/2 cala.Ono przylega do ściany, a nie jest wyprowadzone na wprost. Co muszę zrobić żeby podłączyć zmywarkę. Rozumiem, że muszę wstawić zawór trójdrogowy. Nie rozumiem tylko jak go po połączyć z przyłączem wody Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 kolanko, trójnik i dwa zawory jeden 1/2" i 3/4 " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Albo jeszcze lepiej - kolanko i zaworek z fotografii ....tak naprawdę wszystko zależy jaką średnicę śrubunku masz przy zmywarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 09.01.2017 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Dziękuje Ci, a mógłbyś mi to kolanko pokazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Kolanko najlepiej mosiężne, trwałe i nie koroduje zapewne nyplowe właśnie takie jak z rysunku będzie najlepsze. Jeśli pionowa rurka ma gwint zewnętrzny to trzeba kolanko zwykłe czyli z obu stron gwint wewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 09.01.2017 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Dziękuję Pionowa rura od przyłącza ma gwint zewnętrznyPytanie ja nakręcić na nią kolanko z gwintem wewnętrznym?Bo ona jest zaraz przy ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Kucie (1 i1/2 wysokości kolanka) - głębokość szerokość kolanka + 5 cm na grubość szczęk i obrót klucza - konieczne inaczej się nie da...... nawinąć pakuły , pastę i wkręcić kolanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 09.01.2017 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Tak by było najlepiej jak napisałeś, dziękuję a nie ma takiego kolanka, co jest wkręcane w to przyłącze?Coś tak jak końcówka wężyka przyłączeniowego do baterii, ona jest nakręcana na to przyłącze z gwintem zewnętrznymJest coś takiego? Albo jaki krótki wężyk i potem trójnik - mam już kuchnię zamontowaną i ledwo sam tam wleźć mogę Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 09.01.2017 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 nie wiem czy to jest nakręcane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Była by możliwość z zastosowaniem kolanka śrubunkowego ale....to niemożliwe bo czegoś takiego nie ma Możesz pokusić się o wężyk - ale nie polecam tego gumowego w oplocie bo podczas poboru wody one bardzo pracują i podejrzewam, że przy zmywarce pęknie po ok pół roku. Możesz zakupić, ale to jest troszkę droższe - rurkę - króciec do montażu paneli słonecznych - jest to taka sama rurka tylko sztywna ze stali nierdzewnej - gwarancaja ok 30 lat i tą polecam koszt 40-50 zł bez kucia nakręcisz i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 [ATTACH=CONFIG]378050[/ATTACH] nie wiem czy to jest nakręcane Tak ale to do powietrza i oleju...w wodzie szybko skoroduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Albo jaki krótki wężyk i potem trójnik - mam już kuchnię zamontowaną i ledwo sam tam wleźć mogę O widzisz - znalazłem film https://www.youtube.com/watch?v=ORy-0finxC8 Czyli wystarczy podejść do firmy montującej solary i zrobią za parę złoty odcinek troszkę dłuższy niż kolanko i będzie bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 09.01.2017 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 DziękiKurcze, to wszystko miało być takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.01.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jeśli piszesz, że masz ujęcie wody zakończone gwintem zewnętrznym, zastosuj przedłużkę mosiężną z miejscem na klucz imbusowy wewnątrz a dalej już typowy zawór do zmywarki. Coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 09.01.2017 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jeśli piszesz, że masz ujęcie wody zakończone gwintem zewnętrznym, zastosuj przedłużkę mosiężną z miejscem na klucz imbusowy wewnątrz a dalej już typowy zawór do zmywarki. Coś takiego: [ATTACH=CONFIG]378052[/ATTACH] Dziękuje kolego, tylko jak to wkręcę to dalej mam gwint przy ścianie. A ja muszę uciec od ściany w bok, żeby wkręcić zawór trójdrożny do zmywarki i baterii Tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.01.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Jeśli piszesz, że masz ujęcie wody zakończone gwintem zewnętrznym, zastosuj przedłużkę mosiężną z miejscem na klucz imbusowy wewnątrz a dalej już typowy zawór do zmywarki. Coś takiego: [ATTACH=CONFIG]378052[/ATTACH] To nie tak, z tego co napisał: Przyłącze wody mam wyprowadzone równolegle do ściany, końcówka gwintowana 1/2 cala. Ono przylega do ściany, a nie jest wyprowadzone na wprost. to ma samą rurkę bez kolana. Przedłużka nic tu nie da. Jeśli możesz podejść z zaworem trochę do przodu, to da się bez kucia: Zastosuj np pół-śrubunek: część stałą nakręć na króciec, część ruchomą najpierw - przed montażem -połącz z kolanem/zaworkiem/przedłużką/nyplem/mufą (w zależności od potrzeb) potem połącz obie części. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 09.01.2017 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Dziękuję - muszę uciec po prostu w bok od ściany, ale bez kucia najlepiej Czuje, że o to chodziło, dzięki przemo1 Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.01.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Spoko - jak coś jeszcze, to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 09.01.2017 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ani dałoby radę coś takiego podłączone do góry nogami? Tą nakrętkę nakręcam wtedy na gwint zewnętrzny przyłącza 1/2 cala Zmywarkę do 3/4 o baterię przez redukcje na 3/8 bo taki mam wąż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ani dałoby radę coś takiego podłączone do góry nogami? [ATTACH=CONFIG]378069[/ATTACH] Tą nakrętkę nakręcam wtedy na gwint zewnętrzny przyłącza 1/2 cala Zmywarkę do 3/4 o baterię przez redukcje na 3/8 bo taki mam wąż ? Ale ta nakrętka na tym obrazku jest stała wszystko zależne jest od teg,o aby była ruchoma czyli śrubunek lub pół-śrubunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts