Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć zmywarkę do wody?

Robin77

Recommended Posts

Prośba o pomoc

Chce podłączyć zmywarkę do wody.

Przyłącze wody mam wyprowadzone równolegle do ściany, końcówka gwintowana 1/2 cala.

Ono przylega do ściany, a nie jest wyprowadzone na wprost.

Co muszę zrobić żeby podłączyć zmywarkę. Rozumiem, że muszę wstawić zawór trójdrogowy. Nie rozumiem tylko jak go po połączyć z przyłączem wody

Z góry dziękuję

Tak by było najlepiej jak napisałeś, dziękuję

a nie ma takiego kolanka, co jest wkręcane w to przyłącze?

Coś tak jak końcówka wężyka przyłączeniowego do baterii, ona jest nakręcana na to przyłącze z gwintem zewnętrznym

Jest coś takiego?

Albo jaki krótki wężyk i potem trójnik - mam już kuchnię zamontowaną i ledwo sam tam wleźć mogę

Edytowane przez Robin77

Była by możliwość z zastosowaniem kolanka śrubunkowego ale....to niemożliwe bo czegoś takiego nie ma :(

Możesz pokusić się o wężyk - ale nie polecam tego gumowego w oplocie bo podczas poboru wody one bardzo pracują i podejrzewam, że przy zmywarce pęknie po ok pół roku.

Możesz zakupić, ale to jest troszkę droższe - rurkę - króciec do montażu paneli słonecznych - jest to taka sama rurka tylko sztywna ze stali nierdzewnej - gwarancaja ok 30 lat i tą polecam koszt 40-50 zł bez kucia nakręcisz i będzie ok :)

Albo jaki krótki wężyk i potem trójnik - mam już kuchnię zamontowaną i ledwo sam tam wleźć mogę

O widzisz - znalazłem film https://www.youtube.com/watch?v=ORy-0finxC8

Czyli wystarczy podejść do firmy montującej solary i zrobią za parę złoty odcinek troszkę dłuższy niż kolanko i będzie bardzo dobrze :)

Jeśli piszesz, że masz ujęcie wody zakończone gwintem zewnętrznym, zastosuj przedłużkę mosiężną z miejscem na klucz imbusowy wewnątrz a dalej już typowy zawór do zmywarki. Coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]378052[/ATTACH]

Dziękuje kolego, tylko jak to wkręcę to dalej mam gwint przy ścianie.

A ja muszę uciec od ściany w bok, żeby wkręcić zawór trójdrożny do zmywarki i baterii

Tak to wygląda

received_1660018847347953.jpg

Jeśli piszesz, że masz ujęcie wody zakończone gwintem zewnętrznym, zastosuj przedłużkę mosiężną z miejscem na klucz imbusowy wewnątrz a dalej już typowy zawór do zmywarki. Coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]378052[/ATTACH]

To nie tak, z tego co napisał:

Przyłącze wody mam wyprowadzone równolegle do ściany, końcówka gwintowana 1/2 cala.

Ono przylega do ściany, a nie jest wyprowadzone na wprost.

to ma samą rurkę bez kolana. Przedłużka nic tu nie da.

Jeśli możesz podejść z zaworem trochę do przodu, to da się bez kucia:

Zastosuj np pół-śrubunek:

półśrubunek.jpg

część stałą nakręć na króciec, część ruchomą najpierw - przed montażem -połącz z kolanem/zaworkiem/przedłużką/nyplem/mufą (w zależności od potrzeb) potem połącz obie części.

Edytowane przez przemo1

Ani dałoby radę coś takiego podłączone do góry nogami?

[ATTACH=CONFIG]378069[/ATTACH]

Tą nakrętkę nakręcam wtedy na gwint zewnętrzny przyłącza 1/2 cala

Zmywarkę do 3/4 o baterię przez redukcje na 3/8 bo taki mam wąż

?

Ale ta nakrętka na tym obrazku jest stała :( wszystko zależne jest od teg,o aby była ruchoma czyli śrubunek lub pół-śrubunek :)