gwilkolek 09.01.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam, Buduje dom w Zielistkach 6 (PT) jestem na etapie "prawie" SSZ (brakuje tylko okien ) Szukam opinii na temac pieca Windhager BioWin, ma ktos? Jak jest z tym automatycznym czyszczeniem? Naprawde nie trzeba do niego zagladac (oprocz dosypywania peletu)? Cos wiecej mozecie napisac na temat tego pieca? Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ngs 04.02.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Witam, Buduje dom w Zielistkach 6 (PT) jestem na etapie "prawie" SSZ (brakuje tylko okien ) Szukam opinii na temac pieca Windhager BioWin, ma ktos? Jak jest z tym automatycznym czyszczeniem? Naprawde nie trzeba do niego zagladac (oprocz dosypywania peletu)? Cos wiecej mozecie napisac na temat tego pieca? Dziekuje Witam , kocioł jest może i dobry ale z popiolem to przesadzili - na stronie producenta opróżnianie raz w roku. Ja posiadam tez typowy do pelletu - biawar compact 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.02.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nie przesadzili tam jest poprostu dopasowany popielnik zewnetrzny do którego popiół jest wypychany z kotła i "sprasowywany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ngs 04.02.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nie przesadzili tam jest poprostu dopasowany popielnik zewnetrzny do którego popiół jest wypychany z kotła i "sprasowywany" No dobra nie tam sobie i prasuje ten popiół , dla mnie to zbyteczne , ale cena ponad 30 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 05.02.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 No dobra nie tam sobie i prasuje ten popiół , dla mnie to zbyteczne , ale cena ponad 30 tys Kocioł ma jeszcze parę innych zalet w tym na pewno długowieczność. Z kotłami jest jak z samochodami, wszystkie się poruszają, różnica tkwi w osiągach oraz komforcie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ngs 05.02.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Kocioł ma jeszcze parę innych zalet w tym na pewno długowieczność. Z kotłami jest jak z samochodami, wszystkie się poruszają, różnica tkwi w osiągach oraz komforcie użytkowania. Dokładnie dobre porównanie do samochodów , często bywa tak ze ludzie kupują drogie samochody za ostatnia kasę lub pożyczkę , a później nie są w stanie ich utrzymać bo dużo pali albo części drogie oryginalne, nie sposób wspomnieć o oponach bo nowe drogie - a z Niemiec tanie używane . Tak samo z porównaniem ekogroszek-Pellet śmieszne wyliczenia wartości opałowych bo to ma 20 a to 17 , lub wyliczenia dom 120 m a ktoś potrzebuje 4 a kotły 10 kw i inne problemy . Ja posiadam dom około 100 m, kocioł 12 kw i jest dobrze , oczywiście moc mogę zmniejszyć lub zwiększyć różnica w ilości spalonego pelletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 06.02.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam kolegów też ciężko myślę jakość naprawdę dobra z tym że ja mam 300 m2 do ogrzania i cena za kocioł mocy jaki potrzebuję jest kosmos . Jeszcze w grę wchodzi u mnie smartfire redcompact ecofire i to chyba najlepsza opcja kocioł ecofire z optycznym czujnikiem płomienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 10.02.2017 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) Od dzisiaj reklamują na Facebooku biowin lite, sloganem: Kup Austriaka w cenie Polaka. Ceny od 19990 zł, tylko trzeba do pieca zaglądać co parę dni. Sam nie wiem który kupić, chyba jednak cena weźmie górę i kupię ten tańszy. Szkoda, że nie ma kogoś na forum kto ma już piec Windhagera i mógłby coś o nim napisać. http://www.windhager.pl/kotly/pellet/biowin-lite Edytowane 10 Lutego 2017 przez gwilkolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 10.02.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Tomek131 myślę, że trochę przesadzasz z tym wycinaniem....przeca to forumowicz z rocznym stażem a nie jednopostowiec... Ad rem. Jak chciałeś kupić Windhagera i liczyłeś się z większym wydatkiem, to bym się nawet 5 minut nie zastanawiał za 19.990 zł Dopracowany palnik, bezproblemowe działanie zapalarki, trwałość, przystosowanie od samego początku do spalania peletu, brak konieczności ustawiania czegokolwiek, kocioł sam steruje swoją pracą, raz w roku (przy dobrym pelecie pewnie rzadziej) gruntowne czyszczenie, zasypanie peletu co kilka/kilkanaście dni i wszystko w temacie. Ma fajną modulację mocy 3-10 kW, na Twój domek spokojnie wystarczy. A do tego masz serwis bo trochę firm go w Polsce sprzedaje. Ot choćby Puławiak... Nie wiem czego chcieć więcej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.02.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Tomek131 myślę, że trochę przesadzasz z tym wycinaniem....przeca to forumowicz z rocznym stażem a nie jednopostowiec... Ad rem. Jak chciałeś kupić Windhagera i liczyłeś się z większym wydatkiem, to bym się nawet 5 minut nie zastanawiał za 19.990 zł Dopracowany palnik, bezproblemowe działanie zapalarki, trwałość, przystosowanie od samego początku do spalania peletu, brak konieczności ustawiania czegokolwiek, kocioł sam steruje swoją pracą, raz w roku (przy dobrym pelecie pewnie rzadziej) gruntowne czyszczenie, zasypanie peletu co kilka/kilkanaście dni i wszystko w temacie. Ma fajną modulację mocy 3-10 kW, na Twój domek spokojnie wystarczy. A do tego masz serwis bo trochę firm go w Polsce sprzedaje. Ot choćby Puławiak... Nie wiem czego chcieć więcej.... Zgadza się, poinformowałem autora postu przez PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 10.02.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Witam kolegów też ciężko myślę jakość naprawdę dobra z tym że ja mam 300 m2 do ogrzania i cena za kocioł mocy jaki potrzebuję jest kosmos . Jeszcze w grę wchodzi u mnie smartfire redcompact ecofire i to chyba najlepsza opcja kocioł ecofire z optycznym czujnikiem płomienia . Na twój Dom pewnie wystarczy 15-21 kW, zadzwoń do importera a dokładnie Ci obliczą odpowiednią moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 10.02.2017 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Jak chciałeś kupić Windhagera i liczyłeś się z większym wydatkiem, to bym się nawet 5 minut nie zastanawiał za 19.990 zł Dopracowany palnik, bezproblemowe działanie zapalarki, trwałość, przystosowanie od samego początku do spalania peletu, brak konieczności ustawiania czegokolwiek, kocioł sam steruje swoją pracą, raz w roku (przy dobrym pelecie pewnie rzadziej) gruntowne czyszczenie, zasypanie peletu co kilka/kilkanaście dni i wszystko w temacie. Ma fajną modulację mocy 3-10 kW, na Twój domek spokojnie wystarczy. No wlasnie nawet zona zgodzila sie na taki drogi piec, a teraz moge miec to samo za 20 tysiecy (tylko trzeba bedzie troche pochodzic do kotlowni, co mi wcale nie przeszkadza). Nie znam sie na piecach, ani na instalacjach CO. Czy z tym piecem da sie zrobic aby byly 3 oddzielne strefy grzania? Cos w stylu cala piwnica 18 stopni, parter 22, poddasze powiedzmy 20? Rozumiem ze to bedzie wersja lite czyli uproszczona (ale zapewne chodzi tu tylko o czyszczenie pieca), czy ciagle bedzie mozna sterowac piecem z termostatu w duzym pokoju? Myslisz ze 10kW wystarczy ma moj dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 10.02.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Da się zrobić 3 strefy grzania, pytanie czy instalacja hydrauliczna Ci na to pozwoli? Wersja Lita daje takie same możliwości sterowania obiegami grzewczymi jak pełna wersja.Różnica jest w braku kompresji popiołu oraz pneumatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 10.02.2017 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Nie mam instalacji, mam SSZ. Wszystko będę robił od zera. Planowałem zrobić grzejniki w piwnicy, a parter i Góra wszędzie podlogowka. Jaka powinna być instalacja żeby zrobić 3 strefy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 11.02.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Ten piec jest bardzo drogi. Ja na Twoim miejscu mając takie fundusze, dałbym sobie spokój z tym piecem i zainwestował bym w powietrzną pompę ciepła, koszty inwestycyjne te same, zero roboty, niższe koszty ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.02.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 No akurat autor wątku mieszka niedaleko kolegi Puławiaka, który swego czasu chwalił się dobrej jakości peletem -lokalnego producenta - za bodaj 580 zł./tona. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246955-Piec-na-palet&p=7126576&viewfull=1#post7126576 Zakładając ok. 4 kWh/kg już po uwzględnieniu sprawności kotła i całego układu, wychodzi, że 1 kWh = 0,145 zł. Całą dobę, 24h, na CO i CWU. Przy mroźnej zimie, średnio ocieplonym domu, dużym zużyciu CWU i słabej akumulacji powietrzna PC może wyjść porównywalnie. Tak, czy inaczej, przy zapotrzebowaniu na CO i CWU w okolicach 15.000 kWh, koszt roczny to: 2175 zł./12 = 181,25 zł. Dramatu nie ma..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 12.02.2017 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Będę miał jeszcze kolektory słoneczne do grzania wody, gmina zakłada za 2 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.02.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Będę miał jeszcze kolektory słoneczne do grzania wody, gmina zakłada za 2 tyś zł. Możesz podzielić się informacją- jaka to gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 12.02.2017 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Gmina Piaski, powiat świdnicki, województwo lubelskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 12.02.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Hmm -Sławne Flaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts