Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam problem z dużym mostkiem termicznym przy drzwiach tarasowych, wyraźnie czuć gołą stopą że panele na podłodze są tam duuużo chłodniejsze. Ostatnio kiedy temperatura spadła grubo poniżej -20* od strony salonu na dole okna zrobił się lód:jawdrop:

Jak zminimalizować odczucie chłodu ? Myślałem aby rozebrać panele tak gdzieś 0,5 m od drzwi i rozwinąć pod nimi matę grzewczą,grubość około 3 mm np. coś takiego:

https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/ogrzewanie-podlogowe/maty-elektryczne/komplet-ogrzewania-podlogowego-blyss-1-m2-160-w.html

Jak myślicie zdałoby to egzamin?, może jakieś inne sprawdzone pomysły?:D

3-20170109_091516.jpg

1-20170109_104802.jpg

Od strony tarasu na wiosnę wylany będzie schodek więc pomyślałem, że skuje ten beton który wystaje spod drzwi tarasowych i ocieplę go styrodurem 10 cm i dopiero od tego styroduru zaczynał by się schodek??? Jeżeli błądzę po omacku to proszę o sprostowanie :confused::confused::confused: Liczę oczywiście na wyrozumiałość. Dziękuję i pozdrawiam.

2-20170109_104750.jpg

https://forum.murator.pl/topic/225688-likwidacja-du%C5%BCego-mostka-termicznego-przy-drzwiach-tarasowych/

Oj Kolego.. to się nazywa gwałt na fizyce budowli :( wręcz brutalny, widać jak byk.. "próg" betonowy pod oknem, a do tego przylega bez dylatacji

"taras" "chodnik" nie wiem .. wygląda na beton ..

Co Ci mogę powiedzieć ? http://www.kontraktkolor.pl/sites/default/files/m%C5%82ot_0.jpg?1311841689

i wykuć na równo z futryną drzwi... wtedy zrobić węgarek z styroduru, na to siata i klij .. a teraz sam styrodur.. bo zimno.

Tam gdzie biegnie szara karbowana rurka.. ten kloc betonu nie powinien tak wystawać :(

Teraz okna nie przesuniesz, a wypadało by .. pchnąć poza ten beton .. w przyszłą izolację .. i 0,5 m dokoła drzwi wykonać zaczątek..

Maty sobie odpuść.. bo to upuszczanie krwi tylko, a nie leczenie .. ewidentnej mega dziury w izolacji.. ciepło normalnie ucieka na złamanie karku .. stąd ten lód. To jest roboty na ile ? 30 -60 min.. mając odpowiedni sprzęt.. i wybranie gruntu i wstawienie izolacji .. nakrycie folią..jak będzie cieplej zrobisz resztę..

Oj Kolego.. to się nazywa gwałt na fizyce budowli :( wręcz brutalny, widać jak byk.. "próg" betonowy pod oknem, a do tego przylega bez dylatacji

"taras" "chodnik" nie wiem .. wygląda na beton ..

Co Ci mogę powiedzieć ? http://www.kontraktkolor.pl/sites/default/files/m%C5%82ot_0.jpg?1311841689

i wykuć na równo z futryną drzwi... wtedy zrobić węgarek z styroduru, na to siata i klij .. a teraz sam styrodur.. bo zimno.

Tam gdzie biegnie szara karbowana rurka.. ten kloc betonu nie powinien tak wystawać :(

Teraz okna nie przesuniesz, a wypadało by .. pchnąć poza ten beton .. w przyszłą izolację .. i 0,5 m dokoła drzwi wykonać zaczątek..

Maty sobie odpuść.. bo to upuszczanie krwi tylko, a nie leczenie .. ewidentnej mega dziury w izolacji.. ciepło normalnie ucieka na złamanie karku .. stąd ten lód. To jest roboty na ile ? 30 -60 min.. mając odpowiedni sprzęt.. i wybranie gruntu i wstawienie izolacji .. nakrycie folią..jak będzie cieplej zrobisz resztę..

Niestety, wiem że to dziura izolacyjna jak s......yn!!!:mad::mad::mad:

Ten wystający betonowy węgarek tak jak pisałem wyżej zamierzam skuć do futryny. Sugerujesz żeby w tarasie wykuć też beton i rozłożyć izolację ze steropianu? Dobrze zrozumiałem? Chciałem styropian (styrodur) dać pod schodkiem (bardziej to będzie szerszy podest ) tak aby łączył się ze styrodurem na tym skutym węgarku. Jak uważasz zda to egzamin?

Mata mówisz bez sensu? Hmm, myślałem że w mroźne dni zniwelowała by odczucie chłodu. Cenowo nie wychodzi to jakoś strasznie drogo.

Dodam, że taras jest w całości zadaszony (4x7,5m).

Edytowane przez lesiu681

Węgarek + dylatacja tarasu i będzie po problemie, ciepło ucieka .. trzeba jest zatrzymać.

Mata - złagodzi skutki ucieczki tej ucieczki - kosztem rachunku za prąd..

tarasu nie potrzeba izolować pod/ nad ..tylko od budynku - aby mur / fundament nie łączył się z tarasem

Przy okazji dodam sobie detal do bazy a Tobie pokarzę w czym rzecz :) ale chyba wiesz.. i to będzie dla utrwalenia :)

Edytowane przez מרכבה

Dziękuję za odpowiedź (dobrą radę :) ).

Na razie zrobię tak jak pisałeś, rozbiję ten murek i go docieplę.

Matę, jeśli zajdzie potrzeba zawsze można dołożyć, nawet w zimie. O rachunek za prąd to raczej nie martwił bym się za bardzo bo planowałem załączać to tylko w momencie występowania takich mrozów jak w ostatnich dniach.

Chodziło mi głównie o małe dzieci, które często lubią się bawić przy tych drzwiach a tam niestety teraz lekko piździ:no::no::no:

Edytowane przez lesiu681

3643225c173f.png tak to wygląda chyba..

51ff06ce8d69.png już jest różnica..

w miejscu po

2fe1a7717463.png i węgarek

było 11 st z izolacją.. a z węgarkiem już 15,4

Ty masz zobrazowany problem, a mi został detal przykładowy do bazy :)

Edytowane przez מרכבה

Niestety, takie rzeczy należy przewidywać....

image.jpg

image.jpg

image.jpg

O zewnątrz tez oczywiście żaden beton nie dojeżdża do ramy okna (mam taras drewniany)

Na styrodurze mam gres i nawet gołą stopą trudno wyczuć różnice w temperaturze w porównaniu z reszta podłogi...

Edytowane przez fotohobby

fotohobby tak .. nie mniej wygrzewanie takiego miejsca tylko wzmaga koszty za ogrzewanie.. ale podnosi komfort..

Na symulacji komp widać jednoznacznie, że tamowanie ciepła - przez izolację, jest proste.. taki miejscem spokojnie na 1mb mostka może uciekać 1-1,5 W/K...

przy tych mrozach to jak by zapalić 40 watową żarówkę całkiem na wiwat..

Niestety, takie rzeczy należy przewidywać..........................]

............O zewnątrz tez oczywiście żaden beton nie dojeżdża do ramy okna (mam taras drewniany)

Na styrodurze mam gres i nawet gołą stopą trudno wyczuć różnice w temperaturze w porównaniu z reszta podłogi...

Fotohobby, niestety nie miałem wpływu na takie a nie inne budowanie :no:

Dom kupiliśmy okazyjnie. Nie znałem wtedy takiego pojęcia jak mostek termiczny:bash:. Teraz w miarę możliwości staram się naprawiać takie babole. Na szczęście nie ma chyba więcej tego typu wpadek (mam nadzieję;) )

Nie u Ciebie, tylko u Kolegi .. chyba jakimś cudem też nie masz dylatacji tarasu i dobrze gaconego progu i fundamentu ;)

Okno tarasowe od zewnątrz mam wykończone, tak, jak każde inne okno - parapetem stalowym.

Nad parapet nachodzą deski tarasu z modrzewia. Nic nie zabiera ciepła, nic nie podcieka.

Fotohobby, niestety nie miałem wpływu na takie a nie inne budowanie :no:

Dom kupiliśmy okazyjnie. Nie znałem wtedy takiego pojęcia jak mostek termiczny:bash:. Teraz w miarę możliwości staram się naprawiać takie babole. Na szczęście nie ma chyba więcej tego typu wpadek (mam nadzieję;) )

Jeśli da się poprawić bez większego Sajgonu, to nie problem :)

fotohobby,

mam okno na pustaku szerokość 25 cm,

mam PF więc od zewnątrz dojadę XPS do samego okna, od środka powinienem skuć te 5-10 cm i wstawić XPS???

Czy nie muszę jak od zewnątrz bloczek będzie izolowany 12 cm XPS

okno.jpg

okno2.jpg

Tak patrzę na te fotki wszystkie i zastanawiam się jak zrobić u mnie. Okna w wykuszy będą do samego dołu, ale będą na poszerzeniu 30 cm - rozumiem, że zrobić jak fotohobby - włożyć xpsa i bedzie najlepiej. Ale jak zrobić z HS który będzie licował u mnie ze ścianą wewnętrzną bo tak mi się podoba? HS tez oczywiscie jest na poszerzeniu, ale chyba 10 cm z tego co pamietam. Wiadomo do 20 cm bedzie w sytropianie, ale pozniej przykryje go wylewka, która dojdzie do HSa. Jak wtedy odizolować go od tarasu ? W ten sam sposób ? Wpakować XPSa i dopiero do XPSa dolac taras ?