lesiu681 09.01.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam, mam problem z dużym mostkiem termicznym przy drzwiach tarasowych, wyraźnie czuć gołą stopą że panele na podłodze są tam duuużo chłodniejsze. Ostatnio kiedy temperatura spadła grubo poniżej -20* od strony salonu na dole okna zrobił się lód:jawdrop: Jak zminimalizować odczucie chłodu ? Myślałem aby rozebrać panele tak gdzieś 0,5 m od drzwi i rozwinąć pod nimi matę grzewczą,grubość około 3 mm np. coś takiego: https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/ogrzewanie-podlogowe/maty-elektryczne/komplet-ogrzewania-podlogowego-blyss-1-m2-160-w.html Jak myślicie zdałoby to egzamin?, może jakieś inne sprawdzone pomysły? Od strony tarasu na wiosnę wylany będzie schodek więc pomyślałem, że skuje ten beton który wystaje spod drzwi tarasowych i ocieplę go styrodurem 10 cm i dopiero od tego styroduru zaczynał by się schodek??? Jeżeli błądzę po omacku to proszę o sprostowanie :confused: Liczę oczywiście na wyrozumiałość. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Oj Kolego.. to się nazywa gwałt na fizyce budowli wręcz brutalny, widać jak byk.. "próg" betonowy pod oknem, a do tego przylega bez dylatacji "taras" "chodnik" nie wiem .. wygląda na beton .. Co Ci mogę powiedzieć ? http://www.kontraktkolor.pl/sites/default/files/m%C5%82ot_0.jpg?1311841689 i wykuć na równo z futryną drzwi... wtedy zrobić węgarek z styroduru, na to siata i klij .. a teraz sam styrodur.. bo zimno. Tam gdzie biegnie szara karbowana rurka.. ten kloc betonu nie powinien tak wystawać Teraz okna nie przesuniesz, a wypadało by .. pchnąć poza ten beton .. w przyszłą izolację .. i 0,5 m dokoła drzwi wykonać zaczątek.. Maty sobie odpuść.. bo to upuszczanie krwi tylko, a nie leczenie .. ewidentnej mega dziury w izolacji.. ciepło normalnie ucieka na złamanie karku .. stąd ten lód. To jest roboty na ile ? 30 -60 min.. mając odpowiedni sprzęt.. i wybranie gruntu i wstawienie izolacji .. nakrycie folią..jak będzie cieplej zrobisz resztę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 09.01.2017 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Oj Kolego.. to się nazywa gwałt na fizyce budowli wręcz brutalny, widać jak byk.. "próg" betonowy pod oknem, a do tego przylega bez dylatacji "taras" "chodnik" nie wiem .. wygląda na beton .. Co Ci mogę powiedzieć ? http://www.kontraktkolor.pl/sites/default/files/m%C5%82ot_0.jpg?1311841689 i wykuć na równo z futryną drzwi... wtedy zrobić węgarek z styroduru, na to siata i klij .. a teraz sam styrodur.. bo zimno. Tam gdzie biegnie szara karbowana rurka.. ten kloc betonu nie powinien tak wystawać Teraz okna nie przesuniesz, a wypadało by .. pchnąć poza ten beton .. w przyszłą izolację .. i 0,5 m dokoła drzwi wykonać zaczątek.. Maty sobie odpuść.. bo to upuszczanie krwi tylko, a nie leczenie .. ewidentnej mega dziury w izolacji.. ciepło normalnie ucieka na złamanie karku .. stąd ten lód. To jest roboty na ile ? 30 -60 min.. mając odpowiedni sprzęt.. i wybranie gruntu i wstawienie izolacji .. nakrycie folią..jak będzie cieplej zrobisz resztę.. Niestety, wiem że to dziura izolacyjna jak s......yn!!!:mad: Ten wystający betonowy węgarek tak jak pisałem wyżej zamierzam skuć do futryny. Sugerujesz żeby w tarasie wykuć też beton i rozłożyć izolację ze steropianu? Dobrze zrozumiałem? Chciałem styropian (styrodur) dać pod schodkiem (bardziej to będzie szerszy podest ) tak aby łączył się ze styrodurem na tym skutym węgarku. Jak uważasz zda to egzamin? Mata mówisz bez sensu? Hmm, myślałem że w mroźne dni zniwelowała by odczucie chłodu. Cenowo nie wychodzi to jakoś strasznie drogo. Dodam, że taras jest w całości zadaszony (4x7,5m). Edytowane 9 Stycznia 2017 przez lesiu681 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Węgarek + dylatacja tarasu i będzie po problemie, ciepło ucieka .. trzeba jest zatrzymać. Mata - złagodzi skutki ucieczki tej ucieczki - kosztem rachunku za prąd.. tarasu nie potrzeba izolować pod/ nad ..tylko od budynku - aby mur / fundament nie łączył się z tarasem Przy okazji dodam sobie detal do bazy a Tobie pokarzę w czym rzecz ale chyba wiesz.. i to będzie dla utrwalenia Edytowane 9 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 09.01.2017 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź (dobrą radę ). Na razie zrobię tak jak pisałeś, rozbiję ten murek i go docieplę. Matę, jeśli zajdzie potrzeba zawsze można dołożyć, nawet w zimie. O rachunek za prąd to raczej nie martwił bym się za bardzo bo planowałem załączać to tylko w momencie występowania takich mrozów jak w ostatnich dniach. Chodziło mi głównie o małe dzieci, które często lubią się bawić przy tych drzwiach a tam niestety teraz lekko piździ:no::no: Edytowane 9 Stycznia 2017 przez lesiu681 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) tak to wygląda chyba.. już jest różnica.. w miejscu po i węgarek było 11 st z izolacją.. a z węgarkiem już 15,4 Ty masz zobrazowany problem, a mi został detal przykładowy do bazy Edytowane 9 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.01.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Niestety, takie rzeczy należy przewidywać.... O zewnątrz tez oczywiście żaden beton nie dojeżdża do ramy okna (mam taras drewniany) Na styrodurze mam gres i nawet gołą stopą trudno wyczuć różnice w temperaturze w porównaniu z reszta podłogi... Edytowane 9 Stycznia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 fotohobby tak .. nie mniej wygrzewanie takiego miejsca tylko wzmaga koszty za ogrzewanie.. ale podnosi komfort..Na symulacji komp widać jednoznacznie, że tamowanie ciepła - przez izolację, jest proste.. taki miejscem spokojnie na 1mb mostka może uciekać 1-1,5 W/K...przy tych mrozach to jak by zapalić 40 watową żarówkę całkiem na wiwat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.01.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Wygrzewanie jakiego miejsca ? Tego u mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 09.01.2017 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Niestety, takie rzeczy należy przewidywać..........................] ............O zewnątrz tez oczywiście żaden beton nie dojeżdża do ramy okna (mam taras drewniany) Na styrodurze mam gres i nawet gołą stopą trudno wyczuć różnice w temperaturze w porównaniu z reszta podłogi... Fotohobby, niestety nie miałem wpływu na takie a nie inne budowanie Dom kupiliśmy okazyjnie. Nie znałem wtedy takiego pojęcia jak mostek termiczny:bash:. Teraz w miarę możliwości staram się naprawiać takie babole. Na szczęście nie ma chyba więcej tego typu wpadek (mam nadzieję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Nie u Ciebie, tylko u Kolegi .. chyba jakimś cudem też nie masz dylatacji tarasu i dobrze gaconego progu i fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.01.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Nie u Ciebie, tylko u Kolegi .. chyba jakimś cudem też nie masz dylatacji tarasu i dobrze gaconego progu i fundamentu Okno tarasowe od zewnątrz mam wykończone, tak, jak każde inne okno - parapetem stalowym. Nad parapet nachodzą deski tarasu z modrzewia. Nic nie zabiera ciepła, nic nie podcieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.01.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Fotohobby, niestety nie miałem wpływu na takie a nie inne budowanie Dom kupiliśmy okazyjnie. Nie znałem wtedy takiego pojęcia jak mostek termiczny:bash:. Teraz w miarę możliwości staram się naprawiać takie babole. Na szczęście nie ma chyba więcej tego typu wpadek (mam nadzieję ) Jeśli da się poprawić bez większego Sajgonu, to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 09.01.2017 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jeśli da się poprawić bez większego Sajgonu, to nie problem Też tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dojarek 10.01.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 fotohobby, ten XPS jest do samej płyty, tak?Okno masz na poszerzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 10.01.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 fotohobby, mam okno na pustaku szerokość 25 cm, mam PF więc od zewnątrz dojadę XPS do samego okna, od środka powinienem skuć te 5-10 cm i wstawić XPS??? Czy nie muszę jak od zewnątrz bloczek będzie izolowany 12 cm XPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Marcin .. widzisz tą fasolkę .. w profilu okna .. spokojnie można by zrobić spust z niej i wyżej wyjechać z węgarkiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 10.01.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Nie bardzo rozumiem. Od wewnątrz/zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Zewnątrz coś jak na ostatniej symulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 10.01.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Tak patrzę na te fotki wszystkie i zastanawiam się jak zrobić u mnie. Okna w wykuszy będą do samego dołu, ale będą na poszerzeniu 30 cm - rozumiem, że zrobić jak fotohobby - włożyć xpsa i bedzie najlepiej. Ale jak zrobić z HS który będzie licował u mnie ze ścianą wewnętrzną bo tak mi się podoba? HS tez oczywiscie jest na poszerzeniu, ale chyba 10 cm z tego co pamietam. Wiadomo do 20 cm bedzie w sytropianie, ale pozniej przykryje go wylewka, która dojdzie do HSa. Jak wtedy odizolować go od tarasu ? W ten sam sposób ? Wpakować XPSa i dopiero do XPSa dolac taras ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts