Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS68 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

Oceńcie projekt APS 68.

Przejrzałam już chyba z tysiąc projektów i nie mogę się zdecydować. Chodzi mi o mały domek z użytkowym poddaszem w granicach 100 m + garaż. Ważna jest dla mnie również kotłownia, w rzucie kwadrat lub prostokąt, dach dwuspadowy niezbyt wysoki (kąt nachylenia) - może być niewielka "lukarnia". Podobają mi się bardzo balkony - w APS 68 myślę żeby zrobić również nad wejściem.

Pozdrawiam

Dorota

Nie będę Cię oszczędzał i powiem od razu...bardzo fajny projekt :wink:

Jest na swoje nieszczęście tak poukładany,że ciężko w nim coś zmienić. Nie wiem,czy robisz kominek,ale jeśli tak i przy tej kuchni,to miejsce fatalne.Możnabyłoby przesunąć komin CO do ściany przy salonie,ale co z kibelkiem? Wiec pozostaje postawić trzecią wieżę chyba.

Nie wiem jaki masz układ budynku - pod moją działkę musiałbym zmienić wyjście tarasowe,chociaż...od wschodu nie będzie przeciągów(Ja miałbym je od płn/wsch więc kiepsko-wyziębianie pomieszczenia a zadaszenie tarasu zbędnę).Właśnie-pod zadaszenie wchodzi stolik z krzesełkami ?- jak nie to mało praktyczne to zadaszenie.

Nie podobają mi się zachodnie okna do kuchni - tam i tak jest z reguły za ciepło,uważam to za wadę.

Wracając do salonu: za duzy nie jest,a przy tych wymiarach może byc trochę "kiszkowaty",tak na mój gust - jak sądzisz ?Jego zachodnie okno dobrze przesunąc do kuchni - bedzie lepsze doświetlenie hallu.

Balkonów nie cierpię,komu one służą?-można zlikwidować dając wysokie okna.

Ten daszek nad wejściem-hmm,taki sobie,ale to szczegół.

Ale ten salon,no nie wiem - poza tym bardzo funkcjonalny projekt ! Szukam podobnego :p

Dziękuje za wszystkie cenne i pochlebne uwagi.

:D Kominek muszę jeszcze rozważyć, faktycznie fatalne miejsce, chociaż ja chciałam zamknąć kuchnię od strony pokoju, więc może jakis by się zmieścił.

Wejście z działki do domu będę miała od strony południowej.

Z tarsu chyba zrezygnuję - mam dużą działkę, wię może w przyszłości jakaś altanka, a zawsze może być piknik na trawce (to typowa nieduża wieś).

Okno w kuchni będzie chyba jedno, ale jeszcze nie wiem które zostawić (od frontu południowe, czy od wschodu).

Salon może faktycznie trochę "kiszkowaty", ale nie wiem co by z nim zrobić.

Balkony rzecz gustu, ale kwiatki na balkonie według mnie dodają uroku.

Daszek - zgoda taki sobie, ale można pokombinować coś innego - muszę się jeszcze zastanowić.

Pozdrawiam

xyz

Z zewnątrz "całkiem" :-? przyjemnie wygląda, chociaż wydaje się taki długi, no i dach strasznie stromy - 50 stopni spotkałam pierwszy raz, a może nie zawsze zwracałam na to uwagę.

Drugi pokój na dole dużo rozwiązuje, bo można budować na początku w dwóch etapach - muszę sie zastanowić.

Na parterze przeraża mnie trochę to ogromna otwarta przestrzeń - z przyczyn osobistych wolę kchnię zamkniętą.

A schody w salonie też by musiały być bardzo efektowne, więc może lepiej jak są schowane.

Pozdrawiam

xyz

M@riusz

Ola jest OK.Szukamy podobnie,mi akurat pasuje taki wąski,bo ma tylko 29m głęboką działkę...Jesli"po prawej" masz Zach,to zdecydowanie lepsze "lustro" - inna wystawa.Kominek w średnim miejscu,schody musza być dopieszczone skoro w salonie-trochę to krepujące przy imprezie dla "mieszkańców" poddasza...Brak zadaszenia na tarasie i dla mnie kuchnia otwarta w takim stopniu to feler-wolę większą ale do zamknięcia.Okna połaciowe drożyzna i mało praktyczne.Mała kubatura,ale okupiona pewnie sporymi skosami,ale nie wymyślajmy...projekt fajny.

XYZ

Wiesz nawet na wsi (moja działka to tez wieś) przyda się zaraz przy domku daszek,żebyś rano mogła na taras na bosaka z kawką :)

Mój faworyt na razie:

http://www.ciepledomy.pl/14058.xml?page=1

Musze mu garaż doczepić i tu zaczyna sie problem...

Co o nim myslicie ?

Witam!

Znalazłam ostatnio projekt GL 123 (Studio Atrium). Nieduży, ale ma na parterze dwa pokoje - za taka opcją jest mąż, gdyż poddasze można wykończyć w przyszłości, mieszkając już na dole. Problem - brak prysznica na dole, muszę trochę pokombinować, żeby zmieścić go gdzieś zmieścić.

http://www.studio-atrium.com.pl/atrium.php?p=po&pid=134

surfi

Projekt LMP 42 ciekawy, awersja z garażem też jest LMP 42a.

Dla mnie brak kotłowni, no i powierzchnia użytkowa domu ma być do 100 m (bez garażu) - granica nie do przekroczenia.

Pozdrawiam

xyz

xyz

Nie poddajemy się,co... :D

GL123

ZALETY:znasz ;a DO PRZEMYSLENIA:

2 pokoiki na parterze to tak naprawdę podzielony salon 30m z dowolnego projektu-nie chciałabyś takiego jednego pomieszczenia,w którym czuć luz i przestrzeń,czy jesteście sami czy z gośćmi?Ewent.podział tylko dużymi drzwiami przesuwnymi...

Dla mnie parter tu ciasny jak mieszkanko,w którym mieszkam. Jeśli zrobisz pięterko-nie odczujesz dodatkowej przestrzeni,bo ona bedzie nad sufitem.Pytanie-czy przy 100m można myśleć o domku z poddaszem,jeśli tak-to chyba nie z drugim pokoikiem-a ten bardzo się przydaje,ja też mam go jako priorytetowy.A może jednak potrzebujecie mniej przestrzeni niż inni i projekcik bedzie debest...

LMB42

Kotłownia jest w WC-jesli chcesz osobno WC,to można poszerzyć je o szafę "wejściową" i oddzielić. Garaż od płd/zach to byłaby porażka-po co mam tyle ciepła słonecznego tracić rocznie na podgrzewanie garażu?A z lewej troche przyciemnia najczęściej odwiedzany rejon domu.

Wiesz, też wolałbym odjąć mu z 15m-ale jeśli to jest cena wygody i komfortu,to lepiej nawet odseparować pokoik u góry na "czarną godzinę" niż zrobić ścisk na parterze-bo tam przecież bedziemy spedzać dzień.Też zaczynałem od 120m z garażem :wink:

Pozdrówka

Witam!

Surfi - dziękuje za namiary na Biuro Lipińskich - jakoś wcześniej tak dokładnie nie przeglądałam ich projektów.

Twój wybór OK!, ale dla mnie ciągle za duży metraż.

ALE - spodobał mi się LMB 31, chociaż odbiega od moich pierwotnych założeń.

http://www.ciepledomy.pl/13147.xml?keys=1&page=3

Ma na parterze aż trzy pokoje, które na dobre parę lat zaspokoją nasze potrzeby mieszkaniowe, a gdy córka podrośnie (2 latka) można zagospodarować strych, ok. 35 m. Trochę muszę zastanowić się co zrobić ze schodami - wolałabym zasłonięte (w tej sprawie projekt musi przejrzeć jakiś architekt). Co do garażu - to też jeszcze sprawa otwarta, czy razem z budynkiem, czy wolno stojący, czy możliwość garażowania u ojca (niecałe 100 m dalej). Wszystko rozpatrywane przez pryzmat kosztów.

Polecam również domy z pracowni MTM STYL - http://www.domywstylu.pl

Czekam na odzew - pozdrawiam.

witam

a jak ten projekt ma sie do dzialki i wymagan inwestora: tryb zycia stan rodziny plany... tj na ile jest optymalny do uwarunkowan

na pierwszy rzut okna wydaje sie sensowny

na drugi znacznie mniej i na pewno nie jest tani

1. wyrownanie bryly grazu z cofnieta sciana kotlowni i salonu

2. scina zewnetrzena na lini wiatrolap -garderoba a nie tak jak obecnie

bo sa straty ciepla i po co grzec atmosfere

sciana zewnetrzena wiatrolapu jako cienak i nieogrzewana

3. przy tej wielkosci nie ma sensu zamykac garderoby

4. schody w tej wersji zabiraja przeszlo 1.5 raza wiecej miejsca niz

schody jednobiegowe (zmiana ukladu funkcji - nowy projekt)

5. wejscie do koltlowni - umiejscowienie wc przy salonie - poronione i

niefunkcjonalne pomysly, kompletny brak oszczednosci i min komfortu

(zmiana ukladu funkcji - nowy projekt)

6. wielkosc salonu wg mnie maly jezeli ma funkcjonowac razem z jadalnia

ale w tym ukladzie mozna powiekszyc

i po co tyle okien w takim pomieszceniu tansze i bardzei sprawdzone

jest zrobieni np dwuch konkretnych okien (np balkonowych) i

stworzenie w pom. dobrego nastroju i sensowna oszczednosc

7. na poddaszu doswelenie zrobic na scianch szytowych - po co droga

lukarna? jak oszczedzac to z sensem - najwyzej nad wiatrolapem

mozna zrobic maly balkon jzeli sie bardzo chce a na nim dach

pulpitowy w ramach zadaszenia

8. glupota jest umieszceanie sypilani rodzicow pomiedzy poojami dzieci

brak minimalnej intymnosci trzeba by chcociaz jakas gadreroba sie

oddzeilic albo.... znmianic projekt

niestety projektowa jakosc projektow gotowych jest bardzo kiepska i najczesciej te pozornie male sympatyczne wygodne i tanie - takie nie sa

przykro to pisac ale tak jest

pozdrawiam i zycze powodzenia

Hej,Dorota,

im więcej oglądam tych projektów, tym gorzej ! :-?

Pewien architekt zwrócił mi uwagę na fakt,że w takim małym domku z poddaszem zwyczajnie się przepłaca - powierzchnia schodów do ogólnej jest fatalnie duża-nie licząc kosztów powiązanych także ze stropem i ociepleniem tego.A i tak latem jest zaduch.Miał sporo racji...

Co Tobą powoduje,ze szukasz z poddaszem ?Może to stereotyp myslenia, który podroży niepotrzebnie Twoja inwestycję ? Ja w każdym razie otworzyłem się znów na projekty parterówek i przyzwyczajam się powoli do mysli,że mogę spać na parterze :wink:

Jedno jest pewne - adaptowanie zmian w projekcie jest bez sensu ! Dopłata powoduje zbliżenie do kosztów indywidualnego projektu.Dokładając 2-3 tysiące możesz mieć dom pod swoje potrzeby,a co ważne-ze "swoich" preferowanych materiałów,co może bardzo wydatnie zmniejszyć koszt budowy.Do takich to mądrych wniosków dochodzę chociaz wiem,że czas czekania na taki projekt to czas utracony...

MTM przejrzę