wiechu898 09.01.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam serdecznie . Bardzo proszę o pomoc. W ostatnim czasie w naszej gminie zmienił się Plan Zagospodarowania Przestrzennego i moja działka posiada teraz oznaczenie RM/U . Chciałbym ją sprzedać ale nie orientuje się czy ktoś kupując taką działkę może zbudować na niej dom jednorodzinny. Proszę o pomoc jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.01.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Rozszyfruj oznaczenie - w opisie do planu (uchwale Rady Gminy) jest podane przeznaczenie. Jeśli dobrze pamiętam, to RM/U to "Tereny zabudowy zagrodowej i obsługi produkcji w gospodarstwach rolnych, hodowlanych i ogrodniczych". Doczytaj jaka forma zabudowy jest tam przewidziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechu898 09.01.2017 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Teren zabudowy zagrodowej z usługami. Dokładnie tak pisze. I co to znaczy co mogę zrobić z tą działką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Teren zabudowy zagrodowej z usługami. Dokładnie tak pisze. I co to znaczy co mogę zrobić z tą działką ? Możesz sprzedać A ktoś kto kupi może mieć np fermę z kurami., wieprzowinką może mieć gospodarstwo agro ze sprzedażą własnych płodów rolnych itp albo wybuduje dom z ogródkiem........i będzie się modlił aby na sąsiedniej działce ktoś nie postawił jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechu898 09.01.2017 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Czyli np. takim normalny dom z ogródkiem można wybudować? I mogę ją sprzedać mniej więcej w tej cenie co budowlane ? I nie musi być rolnikiem żeby ją kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Czyli np. takim normalny dom z ogródkiem można wybudować? I mogę ją sprzedać mniej więcej w tej cenie co budowlane ? I nie musi być rolnikiem żeby ją kupić ? Niestety trzeba być rolnikiem u mnie na takim typie działki, ale są wyjątki i radzę Ci udać się do starostwa - tam wszystko wyjaśnić podając nr działki bo jest tak wiele wyjątków że nawet na Forum niewiele Ci pomożemy - chyba że jest ktoś z tego właśnie terenu i pomoże odpowiedzieć. Jak się domyślasz nie chcę Cię wprowadzać w błąd - abyś nie był zawiedziony odpowiedzią urzędnika. Ponadto jeśli zatwierdzili PZP to jest również okres w którym można złożyć wniosek i zastrzec, że się z nim nie zgadzasz - przecież to są Twoje pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechu898 09.01.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Znalazłem uchwałę naszej gminy § 22. 1. Dla terenów oznaczonych na rysunku planu symbolami: 1RM/U – 20RM/U, ustala się przeznaczeniepodstawowe: tereny zabudowy mieszanej: mieszkaniowej, zagrodowej i usługowej. Moja działka jest to 16-17 RM/U czyli jednak wchodzi w to normalna zabudowa ? I sprzedając osoba nie musi być rolnikiem ? Edytowane 10 Stycznia 2017 przez wiechu898 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.01.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Znalazłem uchwałę naszej gminy § 22. 1. Dla terenów oznaczonych na rysunku planu symbolami: 1RM/U – 20RM/U, ustala się przeznaczenie podstawowe: tereny zabudowy mieszanej: mieszkaniowej, zagrodowej i usługowej. Moja działka jest to 16-17 RM/U czyli jednak wchodzi w to normalna zabudowa ? I sprzedając osoba nie musi być rolnikiem ? Wg mnie tak, nie potrzeba rolnika - ale jeśli chcesz mieć pewność, to zadzwoń do Urzędu. Czasem mają szczególne interpretacje własnych uchwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechu898 10.01.2017 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Mam nadzieję że masz rację Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 11.01.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Znalazłem uchwałę naszej gminy § 22. 1. Dla terenów oznaczonych na rysunku planu symbolami: 1RM/U – 20RM/U, ustala się przeznaczenie podstawowe: tereny zabudowy mieszanej: mieszkaniowej, zagrodowej i usługowej. Moja działka jest to 16-17 RM/U czyli jednak wchodzi w to normalna zabudowa ? I sprzedając osoba nie musi być rolnikiem ? To jest działka z przeznaczeniem na cele rolne i nie sądze żeby ktoś inny niż rolnik mógł ją kupić bez zgody, której raczej nie dostaniecie. Z tego co pamiętam kilka lat temu były z ministerstwa wytyczne, żeby nie łączyć przeznaczenia gruntów tak jak jest to u was RM + U, wiekszość gmin to poprawiała w swoich planach, widać wasza nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechu898 11.01.2017 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Byłem w gminie i okazało się że działkę można normalnie sprzedać i osoba nie musi być rolnikiem. Temat do zamknięcia dzięki Edytowane 11 Stycznia 2017 przez wiechu898 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 12.01.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Dobrze ci radzę, idź do notariusza o to spytać bo oni znają temat i ostatecznie orzstrzygają czy umowa może być zawarta czy nie. Urzędnik w gminie to często przypadkowa osoba z zerową wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.01.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Dobrze ci radzę, idź do notariusza o to spytać bo oni znają temat i ostatecznie orzstrzygają czy umowa może być zawarta czy nie. Urzędnik w gminie to często przypadkowa osoba z zerową wiedzą. Ostatecznie rozstrzyga zapis w MPZM. Notariusz nic innego nie może stwierdzić. Znalazłem uchwałę naszej gminy § 22. 1. Dla terenów oznaczonych na rysunku planu symbolami: 1RM/U – 20RM/U, ustala się przeznaczenie podstawowe: tereny zabudowy mieszanej: mieszkaniowej, zagrodowej i usługowej. Jak mieszkaniowej, to nie może być wymogu zakupu przez rolnika. Chyba, że uchwała nieaktualna. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 12.01.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 R- pierwsza litera w kodzie oznacza grunty rolne i tego bałbym się najbardziej. Notariusz decyduje czy umowa kupa sprzedaży może być zawarta wedle obowiązujacych przepisów. Urzednik od MPZP jest od mapek a nie od umów, o czym on może decydować? Jego wiedza to najcześniej zasłyszane rzeczy od innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts