Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama segmentowa z napędem automat - Gros czy Wiśniowski ?

Recommended Posts

Witam,

Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru. Z wielu ofert jakie otrzymałem na bramę garażową segmentową z napędem pozostały mi dwie opcje.

1. Gros z napędem Somfy (model DEXXO OPTIMO RST Szyna na łańcuch 2900 mm) - 3500 zł

2. Wiśniowski z napędem Intro 600 ( szyna Intro 3000).- 3600 zł

W zestawach pilot.

Obydwie bramy w kolorze Antracyt (RAL 7016), gładki - Skiline, bez przetłoczeń

Brama ma wymiary 2500x2100.

Warto dopłacić do Wiśniowskiego czy wziąć Gros? Firma od Wiśniowskiego 25 km oddalona, a Gros ok 70 km ode mnie.

Dużo dobrego słyszałem też o bramach firmy Gros więc nie wiem czy to jest "dalsza firma" :D. Rozumiem, że Wiśnioski to jest już top 3 jeśli chodzi o bramy i to jest chyba podstawowy warunek.

Sam widzisz jak ten Gros jest rozpoznawalny, że nikt na forum oprócz Ciebie go nie zna. Ja osobiście polecam Krispol bo takową posiadam i póki co działa bez awaryjnie. Tania nie była bo ma 6 cm grubości ale warto było. Każdy chwali to co ma, ale koniec końców wybór należy do inwestora.

Jeszcze pojawiła się opcja na bramę Krispol. Tańsza od Wiśniowskiego o 500 zł. Tylko mam 2 warianty napędu:

1. Napęd ekonomiczny KRISPOL STARCUS, 2 x pilot

2. Napęd renomowany SOMFY Dexxo Pro, 2 x pilot

Przedstawiciel firmy mówi, że nie ma sensu dopłacać do Somfy i wziąć tańszy o 250 zł Starcus(jest w promocji bez vat), który i tak jest na podzespołach Nice i nie ma z nimi problemu.

Wydaje mi się, że raczej nie ściemnia bo to on później będzie musiał jeździć serwisować. Dodatkowo Starcus teraz w promocji bez vat -23%.

Tak, ale będzie musiał to serwisować tylko przez 2 lata - potem za każdy przyjazd będzie kasował. Wielokrotnie się przekonałem, że akurat pomiędzy SOMFY a innymi producentami jest przepaść. Powolutku goni ich NICE i od jakiegoś czasu nie mam na ich napędy żadnej reklamacji (tfu tfu).

Jeszcze pojawiła się opcja na bramę Krispol. Tańsza od Wiśniowskiego o 500 zł. Tylko mam 2 warianty napędu:

Przedstawiciel firmy mówi, że nie ma sensu dopłacać do Somfy i wziąć tańszy o 250 zł Starcus(jest w promocji bez vat), który i tak jest na podzespołach Nice i nie ma z nimi problemu.

Wydaje mi się, że raczej nie ściemnia bo to on później będzie musiał jeździć serwisować. Dodatkowo Starcus teraz w promocji bez vat -23%.

Mam Krispola grubości 6 cm z napędem Somfy. Gwarancja nie wymaga żadnych przeglądów. Może jest to spowodowane tym, że montażu dokonywała ekipa z Oknoplastu. Brama, okna i drzwi wejściowe zamawiane w salonie okien.

A jeszcze jedna sprawa. Do tej bramy proponowano mi napęd Starcus za symboliczne 1 zł. Ale tylko do bram o grubości 6 cm czyli najdroższych. Wybrałem jednak Somfy i teraz po zamontowaniu siłowników Nice do bramy o ogrodzeniu obydwie obsługuję jednym pilotem. Oczywiście do Nice-a trzeba było dołożyć płytkę sterującą Somfy.

Witam serdecznie,

Sam zastanawiałem się nad Wiśniowskim i nad Nice. Dużo osób poleca mi Nice, sugerując, że to bardzo dobra firma z wieloma partnerami handlowymi. Co sądzicie? Handlowcy z którymi rozmawiałem też polecali mi Nice. Jednak nadal się zastanawiam co i jak. Co polecacie?

Nice-a mam w bramie skrzydłowej a w garażowej Somfy. Jeden i drugi jak dla mnie dobry.

Mam Krispola grubości 6 cm z napędem Somfy. Gwarancja nie wymaga żadnych przeglądów. Może jest to spowodowane tym, że montażu dokonywała ekipa z Oknoplastu. Brama, okna i drzwi wejściowe zamawiane w salonie okien.

Tak i nie.

Nie, bo nie ma znaczenia kto to montował. Sobie możesz dopowiadać ekstra obsługę - Twoje prawo. A tak, bo może inna ekipa poinformowałaby Cię o tych przeglądach (ci zapomnieli , nie wiedzieli lub celowo przemilczali).

Edit:

Dla Waszej wiadomości: wyleciał post osoby pytającej: "Nice czy Wiśniowski". Niestety - to była nieuczciwa konkurencja próbująca marketingu szeptanego.

Edytowane przez finlandia
dopisek

Tak i nie.

Nie, bo nie ma znaczenia kto to montował. Sobie możesz dopowiadać ekstra obsługę - Twoje prawo. A tak, bo może inna ekipa poinformowałaby Cię o tych przeglądach (ci zapomnieli , nie wiedzieli lub celowo przemilczali).

Edit:

Dla Waszej wiadomości: wyleciał post osoby pytającej: "Nice czy Wiśniowski". Niestety - to była nieuczciwa konkurencja próbująca marketingu szeptanego.

Faktycznie temat "Nice czy Wiśniowski" to jakieś nieporozumienie, gdyż jedni produkują tylko napędy a drudzy bramy wyposażone w napędy tych pierwszych. Monterzy Nice-a poinformowali mnie o przeglądzie raz w roku, natomiast monterzy salonu okien z Gniezna montujący Krispola nie wspominali o takiej potrzebie. Z usług gnieźnieńskiego salonu jestem bardzo zadowolony tak, że nie sądzę aby wpuścili mnie w maliny tym bardziej, iż sam ich pracownik w momencie regulacji okien jakiś czas po montażu, zauważył nie schodzące się w narożnikach HS-a uszczelki (te od strony mieszkania) i sam zainterweniował czego efektem była wymiana wszystkich listew a w sumie tylko dwie uszczelki się nie schodziły.

Jeśli ja dobrze kojarzę salon w Gnieźnie, to jesteś w dobrych rękach.

Ale wymagania producenta stolarki są inne. Nie wiem na czym polega sprawa, ale jak pytałem o gwarancję 5letnią to zbyto mnie tylko uśmieszkiem.

Nice dystrybuuje bramy pod swoim logo, także temat wcale nie był takim nieporozumieniem.

Jeśli ja dobrze kojarzę salon w Gnieźnie, to jesteś w dobrych rękach.

Ale wymagania producenta stolarki są inne. Nie wiem na czym polega sprawa, ale jak pytałem o gwarancję 5letnią to zbyto mnie tylko uśmieszkiem.

Nice dystrybuuje bramy pod swoim logo, także temat wcale nie był takim nieporozumieniem.

W sumie racja, mój zasobnik Immergas też ma pewnie tylko naklejkę tej firmy. Salon Oknoplastu w Gnieźnie jest tylko jeden więc wiesz o który chodzi.

Jeszcze znalazłem porównanie napędów pod względem ilości cykli.

Somfy Dexxo Pro:

przetestowane dla 36 500 cykli w przypadku prowadnicy standardowej i dla 90 000 cykli w przypadku prowadnicy

o wysokiej wytrzymałości. Gwarancja 5 lat

Starcus: 15 000 cykli. Gwarancja 2 lata.

Także warto dopłacić te 200 zł.