Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama segmentowa z napędem automat - Gros czy Wiśniowski ?

Recommended Posts

Jeszcze znalazłem porównanie napędów pod względem ilości cykli.

Somfy Dexxo Pro:

przetestowane dla 36 500 cykli w przypadku prowadnicy standardowej i dla 90 000 cykli w przypadku prowadnicy

o wysokiej wytrzymałości. Gwarancja 5 lat

Starcus: 15 000 cykli. Gwarancja 2 lata.

Także warto dopłacić te 200 zł.

Ja mam Dexxo Optimo RTS i ilość cykli w teście jest chyba taka sama. Myślę, że różnica między Starcus-em a Dexxo Pro będzie większa niż 200 zł ale moim zdaniem warto, gwarancja mówi sama za siebie. Mój został dostarczony z jednym pilotem i drugi dokupiłem sobie w sklepie internetowym, ciekawy jestem czy Dexxo pro też ma jeden, czy może dwa piloty.

• 1 month później...

A wracając do tematu :) Gros czy Wiśniowski, ponieważ stoję przed podobnym dylematem.

Obie bramy z napędem Somfy. Tylko u mnie cena inna Wiśniowski 500 zł droższy.

O Wiśniowskim było już dużo, natomiast Gros znacznie rzadziej spotykany i nie wiem co wybrać.

Podobno Gros jakościowo równy Gerdzie i Krispolowi, ktoś coś doradzi bo 500 zł piechotą nie chodzi.

Dodam tylko że brama z tych mniejszych 2600x2100.

Przy tak małej bramie 500zł to nie mogą być różnica tylko rzeczach nieistotnych (np. marketing czy dobre samopoczucie pracowników).

I raczej nie tylko w innej stali ale też zakładam że w rozwiązaniach (np. inny, tańszy rodzaj panela).

Przy tak małej bramie 500zł to nie mogą być różnica tylko rzeczach nieistotnych (np. marketing czy dobre samopoczucie pracowników).

I raczej nie tylko w innej stali ale też zakładam że w rozwiązaniach (np. inny, tańszy rodzaj panela).

fin niestety taka różnica wychodzi montuje grosa i Wiśniowskiego z grosem nie mam żadnego problemu, panel faktycznie jest z tej samej fabryki z której kupuje krispol

odnośnie montażu osobiście montuje mi się lepiej bramy grosa niz krispola na przykład , wiśniowski do montażu tez jest bardzo dobry

To w czym wg Ciebie tkwi różnica? Stal? Tańsze komponenty?Bo brama to nie tylko panel, a nie dam sobie wmówić że chodzi o marże.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to szeroko pojęte koszty pracy.

Może też marketing. Wiśniowski jest po prostu wszędzie reklamowany.

Osobiście mam 2 bramy Grosa sprzed lat, działają do dziś, napęd Nice. Wybrałem bo dystrybutor był blisko. Ciężko mi coś więcej powiedzieć, przeglądów nie robiłem. Jakiś czas temu szukając na forum informacji nie znalazłem praktycznie żadnych informacji o tej firmie (już po zakupie, ale może to i lepiej).

• 3 months później...
Wiśniowski z tego co kiedyś słyszałem może dołączać też do swoich bram siłownik BFT. Musiałbyś zapytać o to bezpośrednio u źródła. Ważne jest też to, że od razu wiesz jakie napędy pasują do danego typu bramy. Chociaż ja bym ci radził jeszcze trochę zapoznać się z parametrami technicznymi zanim zdecydujesz się na zakup.

Ja bardzo lubię brać monterów poleconych przez producenta. Wtedy mam pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Gdt=y kupowałem napęd do swojej bramy to właśnie tak zrobiłem i jak dotąd żadnych problemów przez lata.

A z mojego doświadczenia to najlepiej pytać o polecanego wykonawcę w dziale serwisu.. bo sprzedaż poda tego, co najlepiej handluje, a nie koniecznie najlepiej robi;)

Ja też wolę załatwiać wszystko w jednym miejscu. Tak jak wspomniał np. yaris. Kupujesz se bramę np. wiśniowskiego to masz od razu dołączony siłownik bft (moim zdaniem okej) i masz po sprawie. Najgorzej, jak amator budowniczy przeczyta jakieś dwa teksty i już jest spcecem od automatyki i sam sobie ja wybiera.

• 10 months później...