Gonciu 09.01.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam, Kupiłem nowe mieszkanie od dewelopera i chciałbym dokonać przeróbki w układzie pomieszczeń. Mianowicie, chciałbym usunąć ścianę (na rzucie oznaczoną na czerwono) tak aby uzyskać jedno duże pomieszczenie, w którym miałbym kuchnię z salonem. Pytam tutaj ponieważ architekt/konstruktor od mojego dewelopera jest na urlopie i dopiero za 2 tygodnie będę mógł z kimś porozmawiać. Chcę też "liznąć tematu" abym miał argumentu w rozmowie z konstruktorem. Zamieszczam dwa rzuty mieszkań: pierwsze jest moje i na nim zaznaczona na czerwono ściana której chciałbym się pozbyć a na niebiesko zaznaczone przeszklenia, gdyż pomieszczenie nr.5 widnieje jako ogród zimowy. Ściana zaznaczona na czerwono jest ocieplona styropianem. Dodam że mojej mieszkanie znajduje się na ostatnim pietrze i nad głową mam już tylko dach Drugi rzut to rzut mieszkania, które znajduje się pod moim i na rzucie możemy zobaczyć, że nie ma tam takiej ściany, jest tylko jakaś ścianka działowa. Proszę o wasze opinie i rady odnośnie wyburzenia tej ściany, czy jest taka możliwość? czy nie ma? może jakieś podciągi w miejsce ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 09.01.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jeśli to jest ściana nośna to niewiele możesz zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonciu 09.01.2017 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jeśli to jest ściana nośna to niewiele możesz zrobić ... Właśnie chodzi mi o to czy to jest ściana działowa? Na jakiejś stronie budowlanej wyczytałem, że ściany z niższych kondygnacji, na których nie opierają się ściany z wyższych kondygnacji są działowe. W moim przypadku tak właśnie jest, pod nami nie ma "grubej ściany" jest tylko działowa. A gdyby okazało się ze jest to ściana działowa, to mogę ja wykuć i zastąpić np. dwuteownikiem? kto o tym decyduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts