massi 09.01.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam. Od pół roku mieszkam w bloku. Od tygodnia zauważyłem dziwną anomalię podgrzewania wody. Mam nowy gazowy przepływowy podgrzewacz wody firmy termet. I tak: ustawiłem płomień na najmniejszy woda od rana do późnego wieczora jest letnia. Ale od ok północy z plus minus 1h zapasu z tymi samymi ustawieniami woda leci wrząca. Jak to wyjaśnić?? Czyżby w nocy gaz miał wyższą kaloryczność w w dzień był rozrzedzony ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam. Od pół roku mieszkam w bloku. Od tygodnia zauważyłem dziwną anomalię podgrzewania wody. Mam nowy gazowy przepływowy podgrzewacz wody firmy termet. I tak: ustawiłem płomień na najmniejszy woda od rana do późnego wieczora jest letnia. Ale od ok północy z plus minus 1h zapasu z tymi samymi ustawieniami woda leci wrząca. Jak to wyjaśnić?? Czyżby w nocy gaz miał wyższą kaloryczność w w dzień był rozrzedzony ???? Zmienia się temperatura wody zasilającej ... W nocy ustaje pobór wody więc jej temperatura jest bliższa tak zwanej pokojowej a jak wszyscy zaczynają pobierać wodę to jej temperatura jest bliższa tej z sieci ... Podgrzewacz ma stałą nastawę a więc ogrzewa wodę o jakąś określoną ilość stopni ... Kilka stopni rozbieżności w temperaturze wody zasilającej powoduje że jest ona jednym razem chłodniejsza a innym znacznie cieplejsza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 09.01.2017 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Mogę się zgodzić z tą teorią. Ale według niej, jeśli po północy będę chciał wziąć kąpiel to po pewnym momencie, po zużyciu wody z rur w bloku, temperatura wody powinna się ochłodzić do takiej jaka leci w południe. Ponieważ po pewnym czasie będę brać wodę do ogrzewania tą zimniejszą. Ale jeśli się tak nie stanie to teoria zostanie obalona. Jutro to przetestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Mogę się zgodzić z tą teorią. Ale według niej, jeśli po północy będę chciał wziąć kąpiel to po pewnym momencie, po zużyciu wody z rur w bloku, temperatura wody powinna się ochłodzić do takiej jaka leci w południe. Ponieważ po pewnym czasie będę brać wodę do ogrzewania tą zimniejszą. Ale jeśli się tak nie stanie to teoria zostanie obalona. Jutro to przetestuję. He he... Nikt nie mówi że to jedyne słuszne wytłumaczenie ale raczej bardzo prawdopodobne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.01.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Mogę się zgodzić z tą teorią. Ale według niej, jeśli po północy będę chciał wziąć kąpiel to po pewnym momencie, po zużyciu wody z rur w bloku, temperatura wody powinna się ochłodzić do takiej jaka leci w południe. Ponieważ po pewnym czasie będę brać wodę do ogrzewania tą zimniejszą. Ale jeśli się tak nie stanie to teoria zostanie obalona. Jutro to przetestuję. Jeśli mieszkasz w bloku, to musisz się liczyć z dosyć długą kąpielą, żeby zaobserwować efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts