Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Zamierzam pierwszy raz pomalować ściany będące w stanie Developerskim ( tyk gipsowy przemalowany jakaś słabą farbą ). Jako że minęło kilka lat od wprowadzenia a nie było malowane, ściany umyłem mydłem malarskim.

Problem w tym że mieszkanie jest na ostatnim piętrze a w miejscu łączenia ściany z sufitem ( narożnik ) w wielu miejscach tynk odspoił się od cegły ( pukając słychać głuchy odgłos, w jednym z pokoi pojawiła się również w tych miejscach pleśń czuć również w tych miejscach przemarzanie. Problem został zgłoszony. Teraz tylko zastanawiam się czy gdzieś dach nie przecieka i stad te problemy. Wziąłem się za malowanie jednak jakiej farby użyć ? Chciałem malować Beckersem ( farba ma certyfikat alergologiczny a sam jestem alergikiem ) ale czy nie jest ryzykiem malować tego typu farbą. CZY DLA BEZPIECZEŃSTWA LEPIEJ POMALOWAĆ FARBA PRZEPUSZCZAJĄCA PARĘ WODNĄ- ODDYCHAJĄCĄ , a żeby ewentualna wilgoć miała jak wyparować. TYLKO CZY ISTNIEJE JAKAŚ PRZYJAZNA DLA ALERGIKÓW FARBA KTÓRA MÓGŁBYM ZASTOSOWAĆ W TYM PRZYPADKU ?

Ps. Jeden z pokoi pomalowałem na suficie farbą Beckers Designer , ściany Tikurilla Optiva i farba w niektórych miejscach zaczęła się łuszczyć ( nie wiem czy to dlatego ze była myta, chociaż parę dni jej dałem na wyschnięcie czy ściana przemarza, jest wilgotna itp )

https://forum.murator.pl/topic/225705-malowanie-byc-moze-wilgotnych-%C5%9Bcian/

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

Przed malowaniem należy zlokalizować źródło wilgoci i je zlikwidować. W przeciwnym razie nawet zastosowanie najlepszej farby nie przyniesie oczekiwanego efektu. Ewentualny problem z przeciekaniem dachu powinna rozwiązać administracja budynku. Po zlikwidowaniu źródła zawilgocenia ściany należy osuszyć, kruszące się fragmenty tynku usunąć mechanicznie, a na miejsca zainfekowane grzybem nałożyć preparat grzybobójczy. Po ponownym nałożeniu tynku lub gładzi (rekomenduję użycie ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ), polecam pokryć (jako warstwa podkładowa) ściany farbą Śnieżka Zacieki-plamy, która zabezpiecza przed zagrzybieniem. Do malowania nawierzchniowego może zastosować Pan farbę Śnieżka Kuchnia-łazienka lub farbę Śnieżka Eko (dostępna w kolorze białym hipoalergiczna emulsja do ścian i sufitów).

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

https://forum.murator.pl/topic/225705-malowanie-byc-moze-wilgotnych-%C5%9Bcian/#findComment-7286490