Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom duży problem brak wentylacji proszę o pomoc

Recommended Posts

Witam

Mam problem ponieważ mieszkam w domu który odziedziczyłem dom nie jest stary bo z 2012 roku niestety brak w nim wentylacji widać to po wodzie na oknach i pojawia się pleśń w narożnikach pomieszczeń. Poradzie co mogę zrobić

Okna plastikowe kratki wentylacyjne w łazience i pralni każda podłączona do osobnego kominka wentylacyjnego w kuchni okap też podłączony pod osobny kominek wentylacyjny.

poniżej schemat rozkładu pomieszczeń:

plan.jpg

w salonie połączonym z kuchnią jest komin jeden kanał spalinowy i 2 wentylacyjne ale nie są używane bo nie są podłączone ponieważ nigdzie nie ma kratek.

Poczytałem w internecie i rozwiązaniem które znalazłem jest:

- montaż nawiewników w sypialni, pokoju dziecięcym, kuchni i salonie.

- montaż kratki wentylacyjnej w jednym z kanałów wentylacyjnych w kominie.

- montaż dodatkowej kratki wentylacyjnej w kuchni ( w suficie i podłaczenie jej do kominka

wentylacyjnego).

- Podcięcie drzwi sypialni i pokoju dziecięcego aby wymusić wentylację grawitacyjną.

Proszę o rady ludzi mający doświadczenie

Edytowane przez Szumbu

Same kratki wentylacyjne i kominy to za mało bo wyciągasz powietrze ale nie nawiewasz świeżego. Potrzebujesz nawiewników w oknach w pokojach i kuchni z salonem. Posprawdzaj ciąg przy otwartych i przy zamkniętych oknach. Z droższego rozwiązania możesz zamontować wentylację mechaniczną. Poza tym pleśń i woda wykraplająca się na ścianach i oknach to nie tylko brak wentylacji, bo taki efekt wspomaga brak właściwego ocieplenia i ogrzewania.

Nawiewniki mam zamiar zamontować dokładnie takie:

http://allegro.pl/nawiewnik-cisnieniowy-ventair-ii-trdn-rozne-kolory-i6663419123.html

wydaje mi się że to jednak wina wentylacji ponieważ dom jest zbudowany z pustaka porterom 30 cm i ocieplony styropianem 15 cm. Dom ogrzewany Ekogroszkiem temperatura wewnątrz 22 stopnie.

w których miejscach w salonie i kuchni zamontować kratki?

w łazience i pralni po przyłożeniu kartki papieru do kratki, kartka trzyma się czyli ciąg jest.

dodam że pleśń pojawia się w górnych narożnikach pomieszczeń w ilości nie wielkiej ale jest

wody na szybach jest sporo, wilgotność we domu 80%

Edytowane przez Szumbu

Kratkę daj przy kuchni (w narożniku obok okapu) i podłącz pod kanał obok spalinowego (powinien mieć lepszy ciąg). Ewentualnie drugą możesz dać w drugim narożniku przy kuchni (prawy dolny róg rysunku) i podłączyć pod drugi kanał, ale nie wiem czy nie wystarczy jedna.

Nie dawałbym nawiewnika w oknie kuchennym (za blisko kratek), to lepiej założyć więcej w salonie jak masz duże okno, chodzi o to, żeby powietrze przemieszczało się w stronę kuchni, a nie odwrotnie.

Rozumiem, że wentylatory w łazience i pralni włączane są tylko czasami, ale gdy nie pracują i tak jest tam ciąg grawitacyjny.

Ok zacznę od zamontowania 1 kratki w kuchni, i nawiewników w oknie tarasowym. Co do kratek w łazience jest wentylator który włączany jest po kąpielach itp. w pralni jest tylko kratka ale jak pisałem wcześniej po przyłożeniu kartki kartka nie spada. ale przy rozszczelnionych oknach (rozszczelnienie - wycięte po około 20 cm uszczelki w ramie i skrzydle).

A co z sypialnią i pokojem dziecięcym?

P.s. - czy średnica kanałów i kratek ma znaczenie czy to będzie 100 czy 125mm.

Edytowane przez Szumbu

Nawiewniki dajesz w sypialni, w pokoju i w salonie. Jeśli to dom parterowy i komin od kratki do wylotu nie przekracza kilku metrów, to nie licz na duży ciąg grawitacyjny, w mroźne dni nie przekroczy kilku Pa, więc wydajność tych nawiewników raczej nie przekroczy 10m3/h i to w pełni otwartych, może sensowniej i taniej będzie powycinać uszczelki.

Przy niskim kominie jednak lepiej będzie wykorzystać oba kanały i dać 2 wywiewniki, średnica kanałów im większa tym lepiej.

Komin ma 6,5m wysokości (projekt domu W-0430 http://www.inwestprojekt.com.pl/item.php?pid=38) , jeżeli wentylacja nie będzie działała grawitacyjnie to może zamontować wentylator kanałowy (coś takiego http://allegro.pl/oxy-wentylator-kanalowy-ml-125mm-350m3-h-harmann-i6465269831.html) który będzie pracował 24h. Proszę o rady jak skutecznie rozwiązać problem wentylacji. W danej chwili nie stać mnie na rekuperacje dlatego szukam innych ale skutecznych rozwiązań.

To że dom jest przyzwoicie ocieplony to dobrze, ale tam gdzie wykrapla się wilgoć mogą być mostki cieplne, nieciągłość izolacji a to potęguje zjawisko. Wilgotność w domu w okolicy 80 % to za dużo powinna być od 40 do 60 % (chociaż to subiektywne odczucie). Wentylator w łazience blokuje swobodny przepływ powietrza i jeśli jest to powinien pracować cały czas albo nie powinno go być, no i problem w tym że nie łączy się wentylacji naturalnej z wymuszoną mechaniczną bo to zakłóca przepływy powietrza.

Co do ocieplenia jestem pewien że zostało wykonane właściwie ponieważ kolega miał pożyczone z pracy kamerę termiczną i sprawdzał swój dom i sprawdził i u mnie nie było mostków, jestem przekonany że to wina wentylacji choćby z tego powodu że w pomieszczeniach gdzie są kratki łazienka, pralnia na oknach nie skrapla się woda.

Moim zdaniem zaburzony jest obieg powietrza i chciałbym aby ktoś mi poradził jak to zmienić żeby miało to ręce i nogi.

Edytowane przez Szumbu

Masz komin wys. 6,5m, kratki na 2,5m czyli efektywna długość komina to ok. 4m.

To pozwoli uzyskać ciąg rzędu:

- 1,5 Pa przy 12 st.C na zewnątrz,

- 2,7 Pa przy 0 st.C,

- 7,8 Pa przy -20 st.c

I to musi wystarczyć na pokonanie oporów przepływu w kominie, na kratce wywiewnej i na nawiewniku. W rzeczywistości pomoże trochę wiatr, ale wielkość przepływu przez nawiewnik podawana dla 10 Pa to sytuacja, która w rzeczywistości rzadko ma miejsce. Niemcy zalecają przyjęcie dla nawiewnika przepływ dla różnicy ciśnień 4Pa (dla domów niskich). Dla nawiewników, które wybrałeś jest to około 15 m3/h.

Normy wentylacyjne zalecają 20m3/h na osobę, ale to jest wartość komfortowa, przy wentylacji grawitacyjnej większość ludzi ma znacznie mniej, żyją i nie marudzą. Dlatego jak dasz w pokoju dziecięcym 1-2 nawiewniki, w sypialni 2, a w salonie ze 4, to i tak będziesz miał lepiej niż większość ludzi w Polsce. Przy dużych mrozach możliwe, że będziesz chciał je trochę przymknąć, jak się zrobi cieplej będziesz uchylał okna.

Z takiego domu powinieneś więc wyciągać na zewnątrz około 100-120m3/h, przez łazienkę, pralnie i kuchnię. Jak uruchomisz wszystkie 4 kanały wentylacyjne to ten warunek mniej więcej będzie spełniony, przy większych mrozach nawet z nawiązką, w ciepłym półroczu będziesz uchylał okna i będzie OK.

Podłącz ten kanał obok komina spalinowego do kuchni, dziura w stropie, anemostat sufitowy i ocieplony przewód na poddaszu, jak dasz nieocieplony to powietrze się schłodzi zanim do komina dojdzie i nie będzie dobrego ciągu. Ten drugi kanał możesz dać analogicznie w drugi narożnik kuchni, albo po prostu przebij go do salonu i daj zwykłą kratkę na ścianie pod sufitem - ciąg będzie lepszy niż przy połączeniu przewodem, a kilka metrów w lewo czy w prawo różnicy nie robi, w końcu to jedno otwarte pomieszczenie.

I "będzie Pan zadowolony".

A jak nie będzie, to zawsze zdążysz dać wentylator wywiewny (nawiewniki w oknach i tak musiałbyś założyć). Dokupisz wentylator kanałowy fi 100 - 125mm o max wydatku 200-250 m3/h z regulatorem obrotów, umieścisz go na strychu obok komina, wylot wepniesz w 1 lub 2 kanały w kominie, wlot podłączysz do wywiewów w kuchni, łazience i pralni. Przy regulacji uzyskasz przepływy pewnie w zakresie 80-180 m3/h, więc będzie dobrze i w zimę i w lato.

Edytowane przez SzymonKc

Witam

W sobotę zabrałem się za wentylację przerobiłem wentylację w pralni zamontowałem anemostat połączony rurą aluflex z kominkiem wentylacyjnym rurę ociepliłem wełną 10cm, w łazience zdemontowałem wentylator i zrobiłem tak samo jak w pralni. Zamontowałem anemostat także w kuchni i też połączyłem go z kominkiem na dachu.

Efekt jest taki że wszystkie okna w domu są suche a nie jak do tej pory tak mokre że woda spływała na parapet :-)

Dziękuje wszystkim za pomoc