Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż rolet zewnętrznych na gotowych oknach

Recommended Posts

Witam,

chcę zamontować rolety zewnętrzne na gotowych oknach (i drzwiach tarasowych) w salonie, dlatego nie mam możliwości schowania puszki w elewację. Mogę je zamontować we wnęce okiennej lub na elewacji. Jakie rozwiązanie z Waszego doświadczenia jest lepsze? Montaż we wnęce okiennej nie będzie naruszał elewacji i może będzie solidniejszy, jednak zasłoni mi kawałek prześwitu okien (najgorzej nad drzwiami tarasowymi, bo tam musi być puszka 18cm, kiedy na oknach będzie to 15cm). Na co zwrócić uwagę?

Pozdrawiam!

Niekoniecznie musi zasłaniać światło szyby. Można wyciąć ocieplenie nad oknem i zamontować do nadproża. Problem jest tego typu, że te puszki nie są ocieplane i ostatecznie takie rozwiązanie jest zimne. Kolejna sprawa, że nie zawsze po bokach jest dostatecznie dużo miejsca na prowadnice i można też sobie zwęzić światło okna.

Najmniej problemów będzie spełniał montaż na elewacji - są też różne puszki zależnie od producenta. Widziałem jak ktoś zmatowił taką puszkę i prowadnicę i pomalował na kolor elewacji.

PS. Fakt, że puszka jest schowana we wnęce wcale nie oznacza, że taka konstrukcja jest solidniejsza

Ze względu na zmniejszenie światła okna wolałbym montaż na elewacji, chociaż boję się ingerencji w elewację, tym bardziej, że nie mam farby (dom wykonany przez dewelopera) do ew. poprawek (które i tak będzie widać pod światło).

Z tego co mierzyłem to przy montażu we wnęce okna prowadnice nie powinny nic zasłaniać, pozostaje jednak nieszczęsna puszka.

Z wycięciem styropianu ciekawy pomysł, ale tak jak napisałem kwestia zimna + wykończenia elewacji, dlatego to odpada.

Póki co ciągle mam dylemat i szukam czegoś co mnie przekona.

Moim zdanim jedynie sluszna matoda montazu to na elewacji.

Spokojnie mozna jej dokonac tak by sladu na strukturze nie bylo i nie ma znaczenia jakiej grubosci jest ocieplenie.

Kwestia tylko estetycznej skrzynki i tu polecalbym elewacyjne polokragle zamiast prostokatnych na ktorych beda siadac golebie i srac na taras

Można jeszcze inaczej. Przy niedużych wysokościach okien można zamówić rolety np. Integro, które są ocieplane.

Trzeba wyciąć styropian na nadprożu pod kasetę. Następnie montujemy roletę w to miejsce (polecam sterowanie elektryczne - brak zbędnych dziur), a całość obudowujemy styropianem. Jeżeli ocieplenie elewacji jest cienkie, to wyjdzie gzyms z zabudowy. Oczywiście nie obudowujemy tylko od spodu skrzynki gdyż tam właśnie jest rewizja.

Będzie to najdroższe rozwiązanie, ale moim zdaniem najlepsze zarówno pod względem izolacji jak i wyglądu.

Przy balkonie będzie większy problem, bo taki gzyms może wyjść ogromny. W takim przypadku może na balkon jednak będzie lepszym pomysłem zwykła roleta natynkowa (która w sumie też jest swoistym gzymsem).

Edytowane przez Jan Kalita

Roleta Integro ocieplona ?

Kolego przestan pisac glupoty. To ze sobie skrzynke od zewnatrz ocieplisz nie ma znaczenia skoro bedzie dotykac nie ocieplonego nadproza.

Jesli juz to wyciac styropian ocieplenia tak by zostawic go 2 cm a pod prowadnice zastosować specjalnie do tego celu dedykowane listwy dystansowe