Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasady układania płytek ściennych - jak rozplanować w kabinie prysznicowej?

Ermenegildo

Recommended Posts

Witajcie-:)

planuję sam położyć glazurę i terakotę w obu swoich łazienkach, płytki kładłem raz w życiu, a sprawiało mi to frajdę i w po położeniu w kuchni każdemu się podoba-:) Napotkałem problem tego rodzaju, że...mam płytki w rozmiarze 30x90 i ściankę w łazience w kształcie litery "L", gdzie będzie zamontowany prostokątny brodzik o wymiarach 80x100 z jedną ścianką szklaną postawioną na dłuższym boku brodzika wpuszczonego w posadzkę. Jeden z boków ścianki ma 92,5cm do glifu okiennego, a drugi 125cm do "gołego" otworu ościeżnicy.

Tu narysowałem tę łazienkę: http://tufotki.pl/AmFMu

Moje pytanie brzmi: jak fachowo rozplanować płytkę o ww. formacie w kabinie? Jak "wyjadę" z narożnika w stronę glifu całą płytką to przy glifie zostaje mi 2,5cm, a jak 'wyjadę" całą płytką z narożnika w stronę futryny to zostaje 35cm. Te 35cm powinienem dociąć w rogu kabiny, czy przy drzwiach?

Podpowie ktoś z kolegów?:D

Docinki wstawiasz w miejscu mniej widocznym a najlepiej tam gdzie zastawisz szafką lub innym elementem wyposażenia. Fugą nie załątwisz problemu więc chyba trzeba będzie ciąć dwie płytki . A jaki sposób ułożenia planujesz tzw. cegiełka ( mur) , mozajki czy też inne. Można rozłożyć jakieś kwadraty to już zależy od Twojej inwencji. Sorry ja pisałęm o podłodze a Ty pewnie masz na myśli ściany? Edytowane przez wiesiek6308