Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, od jakiś 2 miesięcy mam problem w jednym z pokoi, otóż na ścianie, w której jest komin dymowy pojawiła się plama, najpierw była niezbyt duża (bo miałem tam tapetę ale po jej zerwaniu okazało się, że plama ma wymiary mniej więcej 0,5x1m) - śmierdziała spalenizną niesamowicie, skułem więc tynk do gołej cegły, wydrapałem ile się dało spoiny i jakieś 2 tygodnie to sobie schło, w tym miejscu dodam, że mieszkam w bloku i komina używa moja sąsiadka - akurat wyjechała więc postanowiłem to wykorzystać i podziałać.

Po tych dwóch tygodniach przystąpiłem do działania. Najpierw uzupełniłem ubytki w spoinach następnie zagruntowałem jakimś gruntem głęboko penetrującym, a potem zatynkowałem cienką warstwą (użyłem gotowej zaprawy cementowo-wapiennej) niestety plama nadal wyłazi.

W końcu pojawił się fachowiec (mający ponoć już z tym do czynienia), który zamalował to folią w płynie (chyba Woder się nazywała), następnego dnia wpadł i zatynkował go jakąś zaprawą tynkarską (ponoć specjalną), niestety po dwóch dniach plama znowu wylazła i śmierdzi niemiłosiernie...

już nie mam sił na to doradźcie coś, jak to załatwić żeby więcej ta plama nie wyłaziła?

https://forum.murator.pl/topic/225718-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-plama-na-kominie-dymnym/

no właśnie nie, jest tam piec tzw. śmieciuch tyle, że ona węglem teraz pali, gość, który mi to obtynkował mówił, że piec jest za mały i spaliny na pewnej wysokości mają za niską temperaturę i zaczyna się na ścianach komina skraplać woda - i to w sumie ma sens ale dlaczego po nałożeniu folii w płynie wyłazi ciągle plama? nie jest ona co prawda wilgotna ale śmierdzi niemiłosiernie, czy malowanie tego farbą np. Śnieżką zacieki-plamy ma jakiś sens?
https://forum.murator.pl/topic/225718-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-plama-na-kominie-dymnym/#findComment-7265415

To skropliny/kondensat - wyjątkowo "agresywny" chemicznie. Jedyny sposób, żeby definitywnie pozbyć się problemu, to montaż stalowego (z odpowiedniej stali)/ceramicznego wkładu. Inaczej to tylko "pudrowanie". Na chwilę obecną przyklej płytę g/k (uprzednio pomalowaną od spodu 2x folią w płynie) na cały komin u siebie w mieszkaniu, wytrzyma chwilę dłużej. Żadna farba nie załatwi tematu.
https://forum.murator.pl/topic/225718-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-plama-na-kominie-dymnym/#findComment-7265991