Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

śmierdząca plama na kominie dymnym

Recommended Posts

witam, od jakiś 2 miesięcy mam problem w jednym z pokoi, otóż na ścianie, w której jest komin dymowy pojawiła się plama, najpierw była niezbyt duża (bo miałem tam tapetę ale po jej zerwaniu okazało się, że plama ma wymiary mniej więcej 0,5x1m) - śmierdziała spalenizną niesamowicie, skułem więc tynk do gołej cegły, wydrapałem ile się dało spoiny i jakieś 2 tygodnie to sobie schło, w tym miejscu dodam, że mieszkam w bloku i komina używa moja sąsiadka - akurat wyjechała więc postanowiłem to wykorzystać i podziałać.

Po tych dwóch tygodniach przystąpiłem do działania. Najpierw uzupełniłem ubytki w spoinach następnie zagruntowałem jakimś gruntem głęboko penetrującym, a potem zatynkowałem cienką warstwą (użyłem gotowej zaprawy cementowo-wapiennej) niestety plama nadal wyłazi.

W końcu pojawił się fachowiec (mający ponoć już z tym do czynienia), który zamalował to folią w płynie (chyba Woder się nazywała), następnego dnia wpadł i zatynkował go jakąś zaprawą tynkarską (ponoć specjalną), niestety po dwóch dniach plama znowu wylazła i śmierdzi niemiłosiernie...

już nie mam sił na to doradźcie coś, jak to załatwić żeby więcej ta plama nie wyłaziła?

no właśnie nie, jest tam piec tzw. śmieciuch tyle, że ona węglem teraz pali, gość, który mi to obtynkował mówił, że piec jest za mały i spaliny na pewnej wysokości mają za niską temperaturę i zaczyna się na ścianach komina skraplać woda - i to w sumie ma sens ale dlaczego po nałożeniu folii w płynie wyłazi ciągle plama? nie jest ona co prawda wilgotna ale śmierdzi niemiłosiernie, czy malowanie tego farbą np. Śnieżką zacieki-plamy ma jakiś sens?

To skropliny/kondensat - wyjątkowo "agresywny" chemicznie. Jedyny sposób, żeby definitywnie pozbyć się problemu, to montaż stalowego (z odpowiedniej stali)/ceramicznego wkładu. Inaczej to tylko "pudrowanie". Na chwilę obecną przyklej płytę g/k (uprzednio pomalowaną od spodu 2x folią w płynie) na cały komin u siebie w mieszkaniu, wytrzyma chwilę dłużej. Żadna farba nie załatwi tematu.