marcintg 10.01.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Witam!Palę pierwszy sezon w Kotle Marciniak KWSPG, spalanie teraz mam 25 kg na 6 godzin niedopalony ekomiał w popielniku nie daje rady już z ustawieniami poniżej podam ustawienia i parametry może ktoś z doświadczonych coś mi doradzi mi już brakło weny. Kocioł: 20 KW Marciniak Pleszew KWSPG tłokowy temp zadana 62Zawór: 3d ustawiony na 5Grzejniki Kermi 10 sztuk Stalowe instalacja miedzianaSterownik Signum Foster 701 TUstwienia:Histeza Kotła1Histeza CWU 3, nastawa 42 stopnieCzas pauzy podtrzymania 3,4 minutyObroty dmuchawy 4 (to w trybie praca jak spada poniżej zadanej)Obroty dmuchawy podtrzymania 5Czas oczekiwania w trybie podtrzymania 12 minCzas dmuchawy podtrzymania 25 sekKrotność podawania 3 Dom z lat 30 tych około 120m , plastiki nowe drzwi. Paliwo EKO Miał większe granulki trochę wilgotny czasami nie zsuwa się do podajnika blokuje się, trochę go przesuszam na drewnie koło pieca w kotłowni.Objawy są takie :kocioł przy rozpalaniu dochodzi kilkanaście minut, następnie spada dosyć szybko i zaczyna dmuchać czeka te 3, 4 minuty dodaje paliwo i znowu kilka minut trzyma i spada i tak wchodzi w tryb praca. Efekt taki że przez noc całe paliwo praktycznie w popielniku nieprzepalone nie utrzymuje się w trybie podtrzymania. Jestem nowym posiadaczem praktycznie 4 miesiące palę, wcześniej był ekogroszek ale efekt był podobny spieki w popielniku a na piecu zalecają miał. Kupiłem w workach 550 tona. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 16.01.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 To dlaczego nie dzwonisz do serwisu? Niech przyjadą i ustawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiec 18.09.2017 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Piec KWSPG 10kW, tłok, Sterownik Signum 700T, dom 80m2 1930r, pełna cegła, nieocieplony, okna plastik.Ustawienia na jesień, późną - lekkie przymrozki, dosyć ciepło, kilka-kilkanaście stopni w dzień.W domu ok 22-23 'C, mam głowice termostatyczne.Węgiel ekogroszek sztygar 26 Mj, Tryb pracy dmuchawy - regulator zał.Term pok kot- nieTryb pracy cwu - wyłNast. Prz. Kosza - 60'CCzujnik kosza - zał.Czas przesyp. - 9cykli po zadziałaniu czujnika koszaKrotn podawania - podajnik co 9 cyklCzas oczekiwania - 6 min w podtrzymaniu między przedmuchamiCzas pauzy pod. - 12 min, dla trybu praca (rozpalanie, rozgrzewanie)Czas kontr obrotu - 20sek, używane dla spr czy podajnik sie nie zaciąłCzas inic. Ruchu - 4sek, jw.Podajnik on/off - załączonyObr dmuch podt. - 2 biegCzas dmuchawy podt . - 15 sek.Obr dm. Wzrost - 1 bieg, gdy w tym samym czasie działa podajnikObroty dmuchawy - 0 bieg, dla trybu pracaTemp. Zal. pomp - 45'CTemp wyl dm/pod - 40'CNastawa kotla max - 85'CHistereza kotła - 2'CAlgorytm pracy - 3Typ dmuchawy - Wpa120 U ciebie zmienił bym tak na około:Histerza Kotła 2Czas pauzy podtrzymania 12 minutyObroty dmuchawy 1-2Obroty dmuchawy podtrzymania 2Krotność podawania 6-9 Póki co nie mam zaworu 3d, czyli tak jakby on był ustawiony u ciebie w położeniu że całość ciepłej wody z kotła idzie na grzejniki, czyli jedno ze skrajnych położeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts