Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszkodziłem lodówke, da sie to naprawić?

przemekvip20

Recommended Posts

witam,

niestety wczoraj podczas czyszczenia wiatraka z lodu (strasznie rzęził) uszkodziłem tą część gdzie jest chyba freon (zamrażarka). uszkodziłem w sensie zrobiłem małą dziurkę i coś śmierdzącego stamtąd się ulotniło.

orientuje się ktoś czy jest możliwość naprawy tego (np. zaklejenia czymś) i uzupełnienia tego śmierdzącego czegoś czy muszę kupić nową lodówkę?

20170110_114922.jpg

Więc tak lutowanie i napełnienie ponowne czynnikiem instalacji czeka więc chyba sam tego nie zrobisz. Serwisant to koszt minimum 250-300 zł.Jeżeli sprzęt jest w miarę nowy to pewnie warto, natomiast jak ma już koło 10 lat to nie wiem czy się opłaca, bo zaraz samoczynnie w innym miejscu ( prawie niedostępnym) nastąpi rozszczelnienie - chociaż to nie jest regułą. Dawne sprzęty chodziły i po 20 lat natomiast współczesne żyję dużo mniej. Decycję musisz podjąć sam. Zadzwoń to jakiegoś fachmana i zapytaj ile by kosztowało lutowanie bądź spawanie mosiądzem i napełnienie czynnikiem. Powodzenia.

wiesiek6308 dzieki za odpowiedź. Lodówka ma niecałe 5 lat, jest w zabudowie i niestety nie ma zbyt dużego wyboru żebym dopasował jakąś nową wolnostojącą to wymiarów zabudowy (a drugiej w zabudowie juz nie chce bo one są mają za małą powierzchnie).

Na szczescie mam cos takiego jak "home assistance" i do 450zl ubezpieczyciel zapewnia mi serwisanta wiec mam nadzieje, że wyrobie się w tej cenie.

dzieki jeszcze raz za opinie.