Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie balkonu - poprawne rozwiązanie

Gwidon1983

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A masz płytę balkou odizolowaną od płyty która jest w domu? Jeżeli nie to zalecane jest dawanie styropianu w celu izolacji termicznej balkonu. Wtedy zimno nię będzie przenikało do domu przez balkon. Ja nie mam więc daje ze wszystkich stron.

piotrek0m:

A czy zamiast papy mogę dać ten sam szlam co masz na wylewce? najpierw przykręciłeś profil okapowy do wylewki a pożniej dwie warstwy szlamu?

Cytat
Balkon należy zaizolować z każdej strony, żeby zimno nie przenikało przez płytę do stropu
żeby ciepło nie ciekło radiatorem- balkonem ..

za free podgrzewa się ten balkon. Prawidłowo, powinien być ustawiony na oddzielnej konstrukcji, wtedy jest poprawnie, a mniejsze zło to danie 10cm izolacji,

chociaż to nie do końca usuwa problem.

piotrek0m napisał:
Obawiam, się że papa będzie dużo tańsza. Rolka papy niech kosztuje 50 zł wiaderko szlamu 250 zł

Kupując worek czegoś takiego:

http://www.ceresit.pl/img/original/1711.jpg

mam na pomalowanie czterech warstw na moim balkonie, dwie na płytę balkonu, dwie na wylewkę, cena ok 150pln, więc cenowo jest ok, a tak to muszę kupić i papę i wiaderko szlamu.

Mogę tak zrobić?

• 1 year później...

Witam wszystkich serdecznie,

jako, że do tej pory znajdowałem odpowiedzi na moje pytania, to i nie udzielałem się na forum,

teraz mam prośbę o rozwianie moich wątpliwości (odpowiedzi nie znalazłem lub ją przeoczyłem) :)

Niedługo będę miał robione ocieplenie elewacji i trzeba by się zająć hydroizolacją balkonu.

Czy papę mam dawać do samego okna? Rozgrzana smoła nie będzie miała wpływu na profil pod oknem balkonowym?

I kolejne pytanie, to czy zaokrąglenie na łączeniu płyty balkonowej ze ścianą jest niezbędne?

Pozdrawiam

ArturIMG_20181031_160416.jpgIMG_20181031_160411.jpg

nikt nie podpowie?

chodzi mi jeszcze po głowie danie na ścianę i lekkie wywinięcie na płytę balkonu szerokiej taśmy dekarskiej lub może jakiś mat bitumicznych z warstwą kleju, a na to dopiero papa termozgrzewalna?

we wszystkich wątkach jakie przeczytałem na temat hydroizolacji balkonu znalazłem tylko suchą informację; na płytę balkonu papa termozgrzewalna i już :) - ale jak? :)

Artur___ napisał:
dzięki za linka,

już go czytałem, a nawet zamówiłem EPDM - ale to na taras na parterze

ale co do grzania papy na poszerzenia na balkonie dalej mam wątpliwości :)

Skoro czytałeś wątek z linka, to co stoi na przeszkodzie w zastosowaniu tej technologii?

Myślę że pasem membrany epdm powinieneś potraktować całą długość balkonu na styku ze ścianą.

Tylko te kostropoły z zaprawy trzeba usunąć/zeszlifować. Zużyje się mniej kleju do epdm-u.

Pozdrawiam

Cezary

• 2 years później...