Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie balkonu - poprawne rozwiązanie

Gwidon1983

Recommended Posts

Jeśli założe ten profil okapowy, to od czoła powinny być płytki czy raczej tynk elewacyjny?

Co rozumiesz pod pojęciem "dobra hydroizolacja podpłytkowa", możesz podać kilka przykładów.

Pod balkonem nie ma nic, ale i tak papę raczej dam.

Rozwiń jeszcze termin "porządne odprowadzenie wody z płytek (deszczówki)" chodzi ci tylko o poprawne spadki, czy coś jeszcze?

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w miarę dobra izolacja podpłytkowa:

http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-izolowania-i-renowacji-budowli/izolacje-cementowe/cr-166 ) - smarujesz tym wylewkę, potem klej i płytki - czytaj posty już podawałem ten przykład!

lub

zamiast izolacji podpłytkowej możesz:

http://sklep.2kpartner.pl/sikabond-t8-13-4kg,3,188,389?gclid=CMTir9zQvtECFUJEGAodT3MPvQ (kleisz na to płytki i to robi za hydroizolację , czyli smarujesz tym wylewkę od razu kleisz płytki i masz (nie używasz kleju, ale jak masz nie równo to zużycie tego będzie kosmiczne no i koszty).

Odprowadzenie wody z płytek trzeba zrobić tak, aby woda nie lała się po czole balkonu tylko urywała na krawędzi płytek. Wtedy jest szansa, że nic się nie odparzy, nie odleci itp. Jak dasz profil okapowy czy płytki z kapinosem (choć powtarzam, że to nie do końca dobrze), to wtedy czoło balkonu możesz otynkować jak elewacje - nie ma sensu dawać płytek.

Ja nie rozumiem też po co papa na styropian?? Ma robić za hydroizolacje? A co z wylewką ma nasiąkać i niszczeć? I tak trzeba hydroizolację na wylewkę pod płytki. Ja rozumiem, że można być starej daty i nie mieć zaufania do mazideł, ale w tym wypadku i tak trzeba dać hydroziolację podpłyktkową. A i proszę czytać posty. Napisałem że papa na płytę w przypadku kiedy pod płytą jest pomieszczenie mieszkalne i wtedy ta papa robi za paroizolacje. Nie widzę sensu papy na styropianie, zbędny koszt - tak jak mówiłem hydroizolacja pod płytki i tak konieczna..

I zbędne Twoje prośby bo forumowicz Jan nie rozwinie Ci tego tematu tak, abyś zrozumiał tylko tak, abyś miał jeszcze więcej wątpliwości i skorzystał może z jego usług. Jak chcesz zgłębić temat to szukaj postów użytkownika dozorc.

Edytowane przez domino34

Tak jestem "starej daty'. Tyle , że w temacie na bieżąco. W balkonach , tarasach musi byc kapinos odprowadzający wodę poza czoło. Powinien być zrobiony z blachy (ze spadkiem) cynkowej , miedzianej.Na niego papa termozgrzwealna z wyższej półki.Robiąc kapinos z płytki nie mamy pewności , że za kilka lat fuga nie puści. Na 100% puści i zaciek.Wiem z doswiadczenia . Jan

Ja dodam od siebie, że drugi raz bym balkonów już nie robił. Dużo problemów zarówno z izolacją jak z ociepleniem a nawet z balustradą. Na pewno nie, balkon półokrągły. Trafiłem na szczęście na dobrego dekarza który zrobił mi kapinos z blachy cynkowej w całości po łuku.

Dla prostych krawędzi łatwiej dostać gotowy kapinos, a półokrągły wychodzi drożej.

Jak nie miałem izolacji woda dostawała się jakoś pod styropian i uchodziła nadprożem pod balkonem.

Ogólnie użytkownik domino34 dobrze Ci radzi, ja dodałbym od siebie :

Balkon jako element konstrukcyjny należałoby zabezpieczyć przed ewentualną penetracją wody - wydłuży się żywotność tego elementu konstrukcyjnego.

Ja bym to zrobił albo tak jak radzi domino34 papa termozgrzewalna podkładowa modyfikowana ( innej nawet sie nie oplaca dać ), albo przesmarować tym ceresitem czyli szlamem elastycznym ( elastyczny jest droższy ale lepszy - tu bym sie nie bawil w spadki), na to dałbym xpsa - nie epsa. Oczywiscie tak jak radza koledzy trzeba go polaczyc z izolacja od czoła i od spodu, zeby jak najbrdziej zmiejszyc "radiator". Połączenia płyt XPS uszczelinić. Na to wylewka ze spadkiem.

Na wyleweke jeszcze raz szlam elastyczny , z uprzednio zamontowanym profilem okapowym - tak zeby szlam wszedl na ten profil. I na to na koncu kafelki.

Wylewke z balkonu z wylewka z domu odizolowac tym samym XPSem w miare mozliwosci, szlam z wylewki powien wchodzic na tego xpsa .

Ja dodam od siebie, że drugi raz bym balkonów już nie robił. Dużo problemów zarówno z izolacją jak z ociepleniem a nawet z balustradą. Na pewno nie, balkon półokrągły. Trafiłem na szczęście na dobrego dekarza który zrobił mi kapinos z blachy cynkowej w całości po łuku.

Dla prostych krawędzi łatwiej dostać gotowy kapinos, a półokrągły wychodzi drożej.

.

Mam balkon półokrągły i potwierdzę, trudno znaleźć specjalistów, którzy obrobią po łuku szczelnie i estetycznie. Jedyną zaletą balkonów jest wygląd, oczywiście musi pasować do bryły i pozostałych elementów. Co do wykończenia: na beton papa SBS przygrzewana do betonu i wywinięta na ścianę jeszcze przed ociepleniem ściany, styropian, folia, wylewka, na wylewkę szlam dwuskładnikowy uszczelniający wywinięty na tynk z taśmą butylową w narożnikach. Taki szlam mam nie przykryty już 2 rok i jest bardzo szczelny. Jako wykończenie będzie płyta granitowa. Spadek ukształtowany już na wylewce. Obróbki blacharskie wchodzą pod szlam, choć pewnie kamień wysunę poza obrys i zrobię kapinosy.

Styropian "pije" wodę . Żeby spełniał zadanie musi być suchy. Dlatego papa NAD. Ucz się , ucz. Jan

Proszę się samemu douczyć i odpowiedzieć na pytanie co z hydroizolacją wylewki?? Położy się papę na styropian - ok nie nasiąknie, ale co z wylewką ma niszczeć?? Proszę wejść na stronę któregokolwiek z producentów chemii i zobaczyć jak wygląda system balkonowy..

Styropian "pije" wodę . Żeby spełniał zadanie musi być suchy. Dlatego papa NAD. Ucz się , ucz. Jan

Do zabezpieczania styropianu od góry i wylewki są specjalne środki w płynie. Jak żyje nie widzialem jeszcze zalecenia w żadnej instrukcji czy karcie produktu żeby dawać papę na styropian.

Tez mi się tak wydaje, po wielkich analizach i przekalkulowaniu wszytkiego, jakości i cen raczej zrobię w ten sposób i wydaje mi się on najbardziej racjonalny:

- papa termo zgrzewalna

- styropian

- wylewka

- folia w płynie lub inna maź na hydroiziloacje

- klej dwuskładnikowy + profil okapowy (35pln za 2,5mb więc nie jest to duży koszt)

- płytki

Myślę ze tak będzie OK i cenowo też rozsądnie, dziekuję za pomoc i wyczerpujące analize :)

Do zabezpieczania styropianu od góry i wylewki są specjalne środki w płynie. Jak żyje nie widzialem jeszcze zalecenia w żadnej instrukcji czy karcie produktu żeby dawać papę na styropian.

Jan P. jak dobrze mi sie wydaje robi dachy , a tam jest czasem stosowana włąsnie papa na styropian, albo sa gotowe systemy styropian plus papa - chodzi oczywisicie o dachy płaskie .

Jeszcze jedno pytanko odnośnie mojego balkonu :)

Czy zamiast papy termozgrzewalnej mogę użyć czegoś takiego:

http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-izolowania-i-renowacji-budowli/izolacje-cementowe/cr-90-crystaliser

Było by to dla mnie bardzie ekonomiczne, gdzyż jeden taki worek 25kg wystaczy na zabezpieczenie płyty balkonu, jak i pożniej wylewki. W sumie na cztery malowania.

Drugie pytanku, taśmy bitumicznej użyć w obu przyopadkach, czyli razem z malowaniem płyty jak i później z malowaniem tym szlamem wylewki?

I kolejne pytanko :) Jaką żywotność ma taki niezabezpieczony szlam na balkonie? Gdyż malując nim wylewki raczej nie będe kładł odrazu płytk, tylko tak gdzieś po roku, może dwóch, nie spadnie jego efektywność?

Jaką żywotność ma taki niezabezpieczony szlam na balkonie? Gdyż malując nim wylewki raczej nie będe kładł odrazu płytk, tylko tak gdzieś po roku, może dwóch, nie spadnie jego efektywność?

Druga zima i jest szczelny, żadnych spękań, nic... wiosną już go nakryję, więc dalej testu nie poprowadzę ...