Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie balkonu - poprawne rozwiązanie

Gwidon1983

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A masz płytę balkou odizolowaną od płyty która jest w domu? Jeżeli nie to zalecane jest dawanie styropianu w celu izolacji termicznej balkonu. Wtedy zimno nię będzie przenikało do domu przez balkon. Ja nie mam więc daje ze wszystkich stron.

piotrek0m:

A czy zamiast papy mogę dać ten sam szlam co masz na wylewce? najpierw przykręciłeś profil okapowy do wylewki a pożniej dwie warstwy szlamu?

Balkon należy zaizolować z każdej strony, żeby zimno nie przenikało przez płytę do stropu
żeby ciepło nie ciekło radiatorem- balkonem ..

za free podgrzewa się ten balkon. Prawidłowo, powinien być ustawiony na oddzielnej konstrukcji, wtedy jest poprawnie, a mniejsze zło to danie 10cm izolacji,

chociaż to nie do końca usuwa problem.

Obawiam, się że papa będzie dużo tańsza. Rolka papy niech kosztuje 50 zł wiaderko szlamu 250 zł

Kupując worek czegoś takiego:

http://www.ceresit.pl/img/original/1711.jpg

mam na pomalowanie czterech warstw na moim balkonie, dwie na płytę balkonu, dwie na wylewkę, cena ok 150pln, więc cenowo jest ok, a tak to muszę kupić i papę i wiaderko szlamu.

Mogę tak zrobić?

• 1 year później...

Witam wszystkich serdecznie,

jako, że do tej pory znajdowałem odpowiedzi na moje pytania, to i nie udzielałem się na forum,

teraz mam prośbę o rozwianie moich wątpliwości (odpowiedzi nie znalazłem lub ją przeoczyłem) :)

Niedługo będę miał robione ocieplenie elewacji i trzeba by się zająć hydroizolacją balkonu.

Czy papę mam dawać do samego okna? Rozgrzana smoła nie będzie miała wpływu na profil pod oknem balkonowym?

I kolejne pytanie, to czy zaokrąglenie na łączeniu płyty balkonowej ze ścianą jest niezbędne?

Pozdrawiam

ArturIMG_20181031_160416.jpgIMG_20181031_160411.jpg

nikt nie podpowie?

chodzi mi jeszcze po głowie danie na ścianę i lekkie wywinięcie na płytę balkonu szerokiej taśmy dekarskiej lub może jakiś mat bitumicznych z warstwą kleju, a na to dopiero papa termozgrzewalna?

we wszystkich wątkach jakie przeczytałem na temat hydroizolacji balkonu znalazłem tylko suchą informację; na płytę balkonu papa termozgrzewalna i już :) - ale jak? :)

dzięki za linka,

już go czytałem, a nawet zamówiłem EPDM - ale to na taras na parterze

ale co do grzania papy na poszerzenia na balkonie dalej mam wątpliwości :)

Skoro czytałeś wątek z linka, to co stoi na przeszkodzie w zastosowaniu tej technologii?

Myślę że pasem membrany epdm powinieneś potraktować całą długość balkonu na styku ze ścianą.

Tylko te kostropoły z zaprawy trzeba usunąć/zeszlifować. Zużyje się mniej kleju do epdm-u.

Pozdrawiam

Cezary

• 2 years później...