NOTO 31.08.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Kiedy powinno robić sie opryski iglaków i krzewów w ogrodzie. Nabyłem ogórd wraz z domem i zaczynam się martwić jego utrzymaniem.Jaki opryskiwacz byłby pozyteczny na prawie 1800m działki ... niektóre drzewa maja już z 5 metrów wysokości (najwyższe są modrzewie). Acha i pilna sprawa ... taki mały iglasty krzew zaczyna mi podsychać od dołu. Ktoś mi wspomniał o jakimś przędziorku ... czym to zwalczyć ?A może to jakiś grzyb ... bo jest to blisko małego oczka wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joyrad 31.08.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Jeśli to przędziorek (co jest bardzo prawdopodobne) to polecam Talstar. Na choroby grzybowe - Topsin. Natomiast szkodniki typu mszyce zwalczam skutecznie Mospilanem. Opryskiwaczy jest duży wybór, ja polecam Kwazar Zeus. Pojemność 15 litrów i co najważniejsze pracuje to na akumulatorek więc nie trzeba się męczyć pompowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 31.08.2004 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Jeśli to przędziorek (co jest bardzo prawdopodobne) to polecam Talstar. Na choroby grzybowe - Topsin. Natomiast szkodniki typu mszyce zwalczam skutecznie Mospilanem. Opryskiwaczy jest duży wybór, ja polecam Kwazar Zeus. Pojemność 15 litrów i co najważniejsze pracuje to na akumulatorek więc nie trzeba się męczyć pompowaniem. Dzięki za podpowiedź. Co do opryskiwacza to jak daleko jest rozpylana substancja ? Czy uda się tym opryskać 4-5 metrowe drzewa ? Co się powinno używać do trakich drzew? Ile kosztuje fachowy oprysk przez gościa z dmuchawą spalinową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 05.06.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 ...Jaki opryskiwacz byłby pozyteczny na prawie 1800m działki ... niektóre drzewa maja już z 5 metrów wysokości (najwyższe są modrzewie).... Ja z własnego doświadczenia mogę polecic opryskiwacz TITAN ( na 1200m ogrodu mam wersje 12). Są o pojemności 12, 16 i 20 litrów. Tu są opisy: http://www.garden-sprayers.com/htm_pl/plecakowe.htm A na wysokie drzewa lancę teleskopową MAXI 3 metrową. http://www.garden-sprayers.com/htm_pl/akcesoria.htm Co do Kwazara bo ja wiem...? Kupiłem Kwazar o poj. 0,5l do kwiatków w domu i pompka padła po niecałym roku używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.06.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Ja mam Kwazara chyba 6l - jak na razie sprawdza się dobrze, ale roku jeszcze nie ma (kupiny jesienią ubiegłego roku). Na przędziorka dobry jest Magus lub Confidor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 05.06.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 ...Acha i pilna sprawa ... taki mały iglasty krzew zaczyna mi podsychać od dołu. Ktoś mi wspomniał o jakimś przędziorku ... czym to zwalczyć ? A może to jakiś grzyb ... bo jest to blisko małego oczka wodnego. Może tu znajdziesz przyczynę: http://www.pogotowieogrodnicze.pl/aktualnosci.php http://iglaki.agrosan.pl/szko.htm http://iglaki.agrosan.pl/chor.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 06.10.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Mam pytanie odnośnie opryskiwaczy plecakowych; jak długo trwa "wypryskanie" 16-tu litrów preparatu ?Mam dużą działkę i muszę zwalczyć samosiew rzepaku w trawie, więc zamierzam kupić opryskiwacz 12, 16 lub 20L z pięciorzędową lancą i nie wiem czy 12 litrów nie będzie za mały; "wypryska" się w mig, a znowu 20litrów trochę ciężki....Pozdrawiam andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 07.10.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Mam pytanie odnośnie opryskiwaczy plecakowych; jak długo trwa "wypryskanie" 16-tu litrów preparatu ? Mam dużą działkę i muszę zwalczyć samosiew rzepaku w trawie, więc zamierzam kupić opryskiwacz 12, 16 lub 20L z pięciorzędową lancą i nie wiem czy 12 litrów nie będzie za mały; "wypryska" się w mig, a znowu 20litrów trochę ciężki.... Pozdrawiam andy999 Wydaje mi się, że lepszych plecakowych prawdopodobnie nie znajdziesz jak na poniższej stronce. Ja używam 12 i 5 litrowy profession już kilka ładnych lat i nie narzekam. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1081 Ogrodniczo Działkowe Forum :: Zobacz temat - Opryskiwacz - jaki plecakowy najlepiej nabyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 08.10.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Wydaje mi się, że lepszych plecakowych prawdopodobnie nie znajdziesz... Zgadzam się z Tobą roman2. One są naprawdę niezawodne. Ja mam też tej firmy dwa opryskiwacze od kilku lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 09.10.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Mam pytanie odnośnie opryskiwaczy plecakowych; jak długo trwa "wypryskanie" 16-tu litrów preparatu ? Mam dużą działkę i muszę zwalczyć samosiew rzepaku w trawie, więc zamierzam kupić opryskiwacz 12, 16 lub 20L z pięciorzędową lancą i nie wiem czy 12 litrów nie będzie za mały; "wypryska" się w mig, a znowu 20litrów trochę ciężki.... Pozdrawiam andy999 dowiedziałem się od fachowców z "Marolexu" , że czas opróżnienia zbiornika podczas oprysku zależy od różnych czynników, cytuję "Standardowymi dyszami w tej lancy są dysze MR1.5 o średnicy 1,5 mm. Wydatek cieczy w Titanie ze standardową lancą to 0,60 l/min co daje odpowiednio 20, 26 i 33 minuty oprysku. Na wydajność opryskiwacza z lancą 5 rzędową wpływ ma wiele czynników. Można jednak założyć, że w idealnych warunkach atmosferycznych, przy pełnym ciśnieniu roboczym (0,4Mpa) oraz normalnej gęstości cieczy (1 kg/m3 czyli gęstości wody)wydatek cieczy to ok. 2l/min. Musiałby Pan więc uzupełniać zbiornik swojego Titana 16 co ok. osiem minut (plus minus 30 sekund). Pragnę jednak zaznaczyć, że czas ten jest czasem szacunkowym i mogą się pojawić odchylenia w zależności od w/w czynników." koniec cytatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 09.10.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 re: Roman 2 Bardzo dziękuję za odpowiedż,a właściwie za podpowiedż bo to za Twoją radą zadałem to pytanie na forum Marolexu i uzyskałem wyczerpującą odpowiedź , która spowodowała zmianę mojego wcześniejszego zamiaru; kupiłem większy opryskiwacz ! Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 11.10.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 mam dwa, marolexu i kwazara, drugi jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 11.10.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 mam dwa, marolexu i kwazara, drugi jest lepszy. Ja mam inne zdanie. Lepszy jest ten pierwszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 11.10.2006 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 mam też kwazara. Nie używam bo od spodu cieknie a lanca jest nieszczelna.Szukałem kilka lat wstecz w sklepach żeby wymienić lancę i uszczelnić dno i niestety nie znalazłem. A kupiłem go w markecie.Teraz leży w kącie.Używam Profession 5L i to mi wystarcza. Jak narazie nie mogę narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 12.10.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 mam też kwazara. Nie używam bo od spodu cieknie a lanca jest nieszczelna... Przy moim opryskiwaczu Kwazara po roku poszła pompka... Pisałem o tym wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts