Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adrian568

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie remontu:

domek wolnostojący parter ogrzewany węglem, ja remontuje poddasze ale mogę nazwać je piętrem bo podniosłem dosyć wysoko najniższy punkt 180 cm na skosach, powierzchnia około 80/85 m2, ściany z porothermu 30 cm i do tego będzie ocieplenie styropianem 10 cm, dach i sufit będzie ocieplony wełną 30 cm. Chciałbym podłączyć osobne ogrzewanie (nie chcę na spółkę z teściami :) ) zastanawiam się a raczej już podjąłem decyzje o ogrzewaniu gazowym, teraz mam problem z wyborem odpowiedniego piecyka.

Chciał bym poprosić o pomoc jaki piecyk powinienem wybrać? Z jakiej firmy najlepiej aby nie żałować? czy np. thermet jest dobrym wyborem?

jakiej mocy piec będzie odpowiedni 19/20 kw będzie ok czy za duży? Zależy mi na oszczędności jak każdemu więc dobrze żeby był energooszczędny.

Jakich rur użyć do instalacji pex czy zgrzewane? napewno będą z tworzywa ale pytanie które i jakich średnic użyć do takiego piecyka 1/2 czy 3/4 cala?

W mieszkaniu będzie jeszcze kominek ale będzie raczej dla ozdoby i sporadycznego odpalenia w weekendy.

Proszę jeszczę o info czy do każdego piecyka kondensacyjnego potrzebny jest komin powietrzno spalinowy czy mogę wylot wsadzić w normalny komin z cegły i osobny dolot powietrza?

Możecie wyrazić swoje opinie co do kosztów takiego c.o i c.w.u przy podobnej powierzchni użytkowej? nie chcę też mieć niespodzianki typu 5 tysięcy rocznie za ogrzewanie :/

Żeby precyzyjnie odpowiedzieć na te pytania, trzeba byłoby najpierw policzyć ile energii potrzebuje to piętro domu.

Ale szacunkowo można. Jeśli te izolacje wykonane są prawidłowo, to pasować będą kotły gazowe o najniższej mocy minimalnej, np. 3-14kW czy 2,5-12kW. Co do marki-szukaj firmy z serwisantami w niedalekiej okolicy. Ja na przykład chciałem Immergasa, ale brak bliskich serwisantów zmusił mnie do zakupu czegoś innego. Termet nie ma zbyt dobrych opinii.

Średnice rur powinien policzyć projektant, ewentualnie douczony, mądry instalator-najlepszy byłby projekt. A projekt można wykonać znając kubaturę pomieszczeń i straty ciepła.

Komin do małego kotła może być jakikolwiek, można rurę wystawić przez ścianę.

No właśnie termet ma instalatorów i serwisantów wokół mnie. Mam komin o średnicy 100 mm włożona rura aluminiowa ta rozciągliwa, czy zrobić tak:

włożyć zamiast tej rury aluminiowej , rurę nierdzewną na wylot i zrobić osobny wlot powietrza czy lepiej włożyć w ten komin podwójną rurę spalinowo powietrzną o średnicy 100/60 ? czy 60 mm na wylot to nie za mało? długość komina do wysokości piecyka to około 1,5/ do 2 m + 2 kolana co lepiej zrobić w takiej sytuacji?

Nowe piecyki termeta mają dość pozytywne opinie np. ten gold plus.

No właśnie termet ma instalatorów i serwisantów wokół mnie. Mam komin o średnicy 100 mm włożona rura aluminiowa ta rozciągliwa, czy zrobić tak:

włożyć zamiast tej rury aluminiowej , rurę nierdzewną na wylot i zrobić osobny wlot powietrza czy lepiej włożyć w ten komin podwójną rurę spalinowo powietrzną o średnicy 100/60 ? czy 60 mm na wylot to nie za mało? długość komina do wysokości piecyka to około 1,5/ do 2 m + 2 kolana co lepiej zrobić w takiej sytuacji?

.

Producenci kotłów w zależności od modelu zalecają przewody powietrzno-spalinowe fi 125/80 lub 100/60 /większość/.

Rozumiem, że wstawiłeś spiro elastyczne, aby nie czyścić komina po kotle węglowym.

Wstawiając rurę spiro fi 100 praktycznie eliminujesz każdą z powyższych średnic. Spiro z racji karbowanej powierzchni, może stawiać dodatkowe opory dla pobieranego powietrza.

Przy kotle z przewodem spalinowym fi 60 zastosowanie spiro o fi 125 nie powinno być przeszkodą.

@Greengaz

Zacząłbym od tego, że kolega włożył rurę aluminiową, która szybko skoroduje.

Teoretycznie nie ma od czego korodować, ale fakt, nie jest to najlepszy materiał. Dodatkowo mogą wystąpić problemy z wykończeniem zakończeń i wewnątrz prostym poprowadzeniem przewodu spalinowego.

jakiej mocy piec będzie odpowiedni 19/20 kw będzie ok czy za duży? (...)

Możecie wyrazić swoje opinie co do kosztów takiego c.o i c.w.u przy podobnej powierzchni użytkowej? nie chcę też mieć niespodzianki typu 5 tysięcy rocznie za ogrzewanie :/

Zależy od wielu czynników, głównie od jakości ocieplenia, temperatury wewnątrz, rodzaju ogrzewania - kaloryfery czy podłogówka, itp. Jednak rzadko się zdarza aby przy tak małym mieszkaniu była potrzeba zastosowania tak potężnego kotła.

Przypuszczam, że nawet 10 kW będzie za duży...

Ja mam kocioł kondensacyjny o mocy maksymalnej 14kW. Powierzchnia użytkowa ok. 135 m2, po podłogach w sumie ok. 200 m2. Temperatura wewnątrz ok. 20,5-21,0 stopni. Od początku sezonu grzewczego kocioł jest ustawiony na 1,5 w skali 7 stopniowej. Nie wiem jaka to moc, ale jeśli zastosować zwykłą proporcję, jest to 3 kW. W ostatnie mrozy nie było żadnego problemu aby kocioł dał radę :)

A ja sie zapytam kolego czy Ty remontujesz to poddasze (tzn sa już grzejniki, elektryka itp) czy wykanczasz ze stanu surowego zamknietego?

Czy chcesz tam mieć tylko grzejniki czy tez troche podlogówki czy samą podłogówke?

Czy budynek jest już podłączony do sieci gazowej czy dopiero masz taki zamiar podłączyć?

Zależy od wielu czynników, głównie od jakości ocieplenia, temperatury wewnątrz, rodzaju ogrzewania - kaloryfery czy podłogówka, itp. Jednak rzadko się zdarza aby przy tak małym mieszkaniu była potrzeba zastosowania tak potężnego kotła.

Przypuszczam, że nawet 10 kW będzie za duży...

Ja mam kocioł kondensacyjny o mocy maksymalnej 14kW. Powierzchnia użytkowa ok. 135 m2, po podłogach w sumie ok. 200 m2. Temperatura wewnątrz ok. 20,5-21,0 stopni. Od początku sezonu grzewczego kocioł jest ustawiony na 1,5 w skali 7 stopniowej. Nie wiem jaka to moc, ale jeśli zastosować zwykłą proporcję, jest to 3 kW. W ostatnie mrozy nie było żadnego problemu aby kocioł dał radę :)

Tak ale kotły mają moc w przedziale od 3 do 20 kw czyli nie musi korzystać z pełnej mocy prawda? ale w zasadzie licząc 120 w na 1 m2 to kocioł o mocy około 12 by wystarczył.

Producenci kotłów w zależności od modelu zalecają przewody powietrzno-spalinowe fi 125/80 lub 100/60 /większość/.

Rozumiem, że wstawiłeś spiro elastyczne, aby nie czyścić komina po kotle węglowym.

Wstawiając rurę spiro fi 100 praktycznie eliminujesz każdą z powyższych średnic. Spiro z racji karbowanej powierzchni, może stawiać dodatkowe opory dla pobieranego powietrza.

Przy kotle z przewodem spalinowym fi 60 zastosowanie spiro o fi 125 nie powinno być przeszkodą.

Chyba przerobię ten przewód na 100/60 ale mam małe obawy czy nie będzie np.problemu z ciągiem? czy te spaliny będą swobodnie wylatywać przez tak małą średnice 60 mm?

Wymiary przewodu koncentrycznego musza być dopasowane do rodzaju kotła.

Czyli najpierw wybór kotła, następnie wybór średnic komina.

W obecnie dostępnych kotłach o mocach poniżej 15 kW, a większych mocy nie będziesz potrzebował, stosowany jest komin koncentryczny 60/100

Edytowane przez Greengaz

• 3 months później...

Witam,

mam podobny temat do rozwiązania i ni w ząb nie mam o tym pojęcia. Nabyłem od dewelopera mieszkanie znajdujące się na pierwszym piętrze szeregówki (skrajny segment od strony pn-wsch). Budynek przygotowany jest pod ogrzewanie gazowe,w budynku ponadto jest miejsce na kominek (który jednak nie ma być podstawowym źródłem ciepła). Dodatkowo do mieszkania mamy przynależne poddasze, które chcemy wykorzystać do zagospodarowania na sypialnię z garderobą oraz łazienką. Powierzchnie to 80 +60 m po podłodze. W budynku mamy na dole rozprowadzone ogrzewanie pod grzejniki (bez grzejników) oraz wyprowadzone do góry instalacje. Potrzebuję pomocy w doborze pieca i mocy grzejników, do tej pory umówiłem się z trzema instalatorami i na wysłaniu maili się skończyło :mad:.

Inwestycja znajduje się pod Wrocławiem.

• 2 weeks później...