Avinu 10.01.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Posiadam kocioł De Dietrich MCR3 24/28 MI, czy istnieje do niego sterownik/kontroler/termostat pokojowy prosty w obsłudze, bez zewnętrznego kontrolera pogody, który zamiast włącz/wyłącz zmieniał mu tylko temperaturę grzania wody do CO tak żeby piec chodził cały czas i utrzymywał zadaną temperaturę w pomieszczeniu ale tak żeby grzejniki były cały czas ciepłe, dobierał w nim tylko temperaturę grzania? Jak wygląda moja sytuacja Moim piecem grzeje teraz drugi sezon. Mieszkanie 95m2 w kamienicy, parter. Mam przewymiarowane grzejnki, nie mam ogrzewania podłogowego. Piec kupował mi instalator wraz z regulatorem temperatury Auraton 2025 RTH. Wówczas nie wiedziałem zbyt wiele o ogrzewaniu gazowym, więc uznałem że tak ma być. Zgodnie z zalecaniami instalatora, potwierdzonymi potem przez serwisanta grzeje piecem tak, że chodzi on cały czas bez wyłączania, reguluję na piecu tylko temperaturę grzania. No i właśnie tu jest problem. De facto ten regulator temperatury jest mi niepotrzebny, gdyż to ja robie za termostat. Ustawienie na grzanie cały czas jest o tyle sensowne, że w mieszkaniu po wyłączeniu pieca szybko robi się chłodno, nie tyle obiektywnie (na termometrze temp. nie spada tak szybko) ale odczuciowo. Wynika to z tego że kamienica nie jest ocieplona i ściany promieniują zimnem, teraz ją powoli ocieplamy (z końcem czekamy na wiosnę) i widze że w pomieszczeniach których ściany udało się ocieplić przed zimą jest już inaczej. Grzejąc tak jak grzeje zużywam zimą ok 8m3 gazu na dobę, czytając to forum widzę że to dosyć słaby wynik, skoro ludzie tu ogrzewają domy ponad 200 m2 6 m3 gazu na dobę. Patrząc na to, połowa mojego zużycia to byłoby dużo. Z drugiej strony patrząc na to ile zużywają sąsiedzi, to ja i tak mam malutko, jako jedyny w kamienicy stosuje taką technikę, że piec chodzi cały czas. W zeszłym roku przez kilka dni próbowałem nastawu pieca na 60 st. i działania do ustalonej temperatury w pokoju, potem piec się wyłączał na jakiś czas i zużycie gazu było jednak większe, poza tym czuć było kiedy piec nie chodzi. Zasadniczo podczas zimy mam ustawiony piec w przedziale 35-45 st. optymalną temperaturę w pomieszczeniach utrzymuje na mniej więcej 21 st., ale regulator mam ustawiony na wyższą temperaturę, żeby piec się nie wyłączał (wiem to absurd, nie wiem po co w ogóle mi go instalator kupował), a ja jak widzę że temp. w domu spada podwyższam temp. na piecu. Nie jest to jakoś wybitnie upierdliwe, zazwyczaj przekręcam 2 razy dziennie rano i wieczorem. Pytania jakie mi się nasuwają - czy w takiej sytuacji jak moja sens ma inwestowanie w nowe bardziej zaawansowane sterowanie tym piecem? Czy jestem w stanie uzyskać w ten sposób jakieś oszczędności, poza wygodą oczywiście. Czy taki kontroler o jaki pytałem w ogóle istnieje, zależałoby mi na prostocie ustawiania, tak żeby nie martwił się histerezami, krzywymi grzania i innymi dziwnymi ustawieniami. Czy może poczekać na ocieplenie i zostawić ten Auraton ustawić go na żądaną temperaturę i działać włącz/wyłącz? Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Avinu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swietlik82 27.11.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Temat stary ale moze ktos podpowie. Czy isense z mcr3plus 24/28 mi i isens ad289 bez pogodowki to dobry pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tipic75 19.12.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Witam, Mam sterownik Isense do pieca De Dirtrich MRC3 24T. Moje pytanie. Temperatura żądana przez sterownik Isence dla kotła to jest temperatura zasilania czy temperatura powrotu. Np. sterownik żąda 41 stopni, kocioł osiąga na zasilaniu 51 stopni i wtedy się wyłącza. PozdrawiamStaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.12.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Witam, Mam sterownik Isense do pieca De Dirtrich MRC3 24T. Moje pytanie. Temperatura żądana przez sterownik Isence dla kotła to jest temperatura zasilania czy temperatura powrotu. Np. sterownik żąda 41 stopni, kocioł osiąga na zasilaniu 51 stopni i wtedy się wyłącza. Pozdrawiam Staszek Myślę, że jest to średnia temperatura z zasilania i powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts