adasko185 10.01.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Witam, Wpadłem na pomysł że zrobię sobie ścianę z takich plastrów, krążków drewnianych, krążki już posiadam tylko zastanawiam się nad ich impregnacja i sposobem przymocowania do ściany. Czy mogę je przykleić do płyty OSB pomalowanej wcześniej matową czarną farbą wodną? i czym je w ogóle przykleić ? klejem do drewna ? silikonem czy tez klejem do boazerii ? tak aby nie odpadały, średnica krążków jest od 5cm do 15cm grubość ok 2,5cm. Wiem że muszę je zaimpregnować i polakierować. Ktoś ma jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 11.01.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 To będzie w środku pomieszczenie, prawda ? Jeżeli tak impregnacja jest zbędna, możesz od razu powlekać dekoracyjnie. Może być lakier, choć ja ostatnio lubię oleje i woski. Jeżeli plastry są wyszlifowane to możesz woskować, jeżeli są grubo rżnięte z pnia to zdecydował bym się na olej do podłóg - jakiś OSMO na przykład. Montaż - płyta OSB jest impregnowana i słabo do niej chwytają kleje. Zastosował bym sklejkę lub tańszą płytę wiórową (surową, bez laminatu). Klejenie na klej do parkietu lub klej poliuretanowy. Jeżeli plastry są płaskie i wyszlifowane można śmiało kleić na wikol. Można również mechanicznie na wkręty, oczywiście od drugiej strony płyty aby łby wkrętów nie szpeciły plastrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 11.01.2017 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 To będzie w środku pomieszczenie, prawda ? Jeżeli tak impregnacja jest zbędna, możesz od razu powlekać dekoracyjnie. Może być lakier, choć ja ostatnio lubię oleje i woski. Jeżeli plastry są wyszlifowane to możesz woskować, jeżeli są grubo rżnięte z pnia to zdecydował bym się na olej do podłóg - jakiś OSMO na przykład. Montaż - płyta OSB jest impregnowana i słabo do niej chwytają kleje. Zastosował bym sklejkę lub tańszą płytę wiórową (surową, bez laminatu). Klejenie na klej do parkietu lub klej poliuretanowy. Jeżeli plastry są płaskie i wyszlifowane można śmiało kleić na wikol. Można również mechanicznie na wkręty, oczywiście od drugiej strony płyty aby łby wkrętów nie szpeciły plastrów. Tak to jest w środku, czyli impregnacja nie potrzebna ? krążki są z korą i chciałbym żeby tak zostały, co do wkrętów to myślałem o tym ale boje sie że popękają podczas skręcania no i wkrętów było by sporo, co do jakości cięcia to zależy od rodzaju drzewa bo sosna strzępi a brzoza jest jak by już po szlifowaniu, ale te słabsze drzewo będę lekko szlifował. A czy będzie się to trzymać sklejki ewentualnie płyty mdf pomalowanej na czarno farba matową akrylową ? czy skrobać farbę w miejscu klejenia ? Jak na razie krążki pociłem z drzewa które miałem na opał ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.01.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Impregnację stosuje się dla drewna które przebywa w zmiennych warunkach atmosferycznych w sensie temperatury i przede wszystkim wilgotności. Drewno w domu ma luksusowe warunki i moim zdaniem impregnacja jest zbędna. Zresztą parkietu itp. się nie impregnuje tylko od razu zabezpiecza dekoracyjnie. Jedyne nad czym się pochylił to kora - jeżeli ma być nie okorowane, to mogą się tam kryć szkodniki drewna. Wrzucił bym te plastry na kwadrans do piekarnika rozgrzanego na 120-150*c Odnośnie trzymania kleju do malowanej płyty - nie mam zdania, trzeba przetestować. Poliuretanowy powinien trzymać, co do wikolowego może być trudniej. Dlatego chyba poszedł bym jednak w stronę wkrętów. Drogie nie są, wystarczą takie do czarne do płyt GK. Po jednym na plaster wystarczy, po dwa to już będzie bardzo dobrze. Jeżeli będziesz nawiercał przed wkręceniem to nic nie pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 13.01.2017 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Impregnację stosuje się dla drewna które przebywa w zmiennych warunkach atmosferycznych w sensie temperatury i przede wszystkim wilgotności. Drewno w domu ma luksusowe warunki i moim zdaniem impregnacja jest zbędna. Zresztą parkietu itp. się nie impregnuje tylko od razu zabezpiecza dekoracyjnie. Jedyne nad czym się pochylił to kora - jeżeli ma być nie okorowane, to mogą się tam kryć szkodniki drewna. Wrzucił bym te plastry na kwadrans do piekarnika rozgrzanego na 120-150*c Odnośnie trzymania kleju do malowanej płyty - nie mam zdania, trzeba przetestować. Poliuretanowy powinien trzymać, co do wikolowego może być trudniej. Dlatego chyba poszedł bym jednak w stronę wkrętów. Drogie nie są, wystarczą takie do czarne do płyt GK. Po jednym na plaster wystarczy, po dwa to już będzie bardzo dobrze. Jeżeli będziesz nawiercał przed wkręceniem to nic nie pęknie. Dziękuje za odpowiedź ale raczej na wkręty to będzie ciężko za dużo zabawy jak dla mnie ( wiem że to będzie najsolidniejsze ). Wracając do płyty OSB bo tylko taką dostane w miejscu zamieszkania, czy np po zeszlifowaniu tego wosku czy też lakieru mógłbym pomalować to farba np akrylową potem jeszcze zagruntować i kleić klejem np do parkietów ? rozważam też płytę kartonowo gipsową bo i tak całe podłoże ma być w czarnym macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.01.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Tak, po zeszlifowaniu farba powinna złapać do OSB. Co do kleju to tak jak pisałem - trzeba zrobić próbę czy nie będzie się gryzło z farbą. Te plastry są wysuszone ? Jeżeli nie to mogą być problemy, drewno schnąc będzie zmieniać minimalnie wymiary, naprężenia mogą powodować odrywanie farby od powierzchni płyty i krążki mogą odpadać. Odnoście szlifowania OSB - trochę roboty z tym będzie, czas, bród, płótna - nie lepiej poszukać wiórówki / mdf ? Byle hurtownia płyt meblowych w okolicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 13.01.2017 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 szlifować będę w warsztacie tam i tak pełno trocin itp a mdf musiał bym przywieść z innego miasta a rozmiarami jest spora a nie mam żadnego transportu, w sklepach meblowych naszych już pytałem obszedłem wszystko co się dało i nie mają płyt mdf ani wiórowych na sprzedaż , zresztą czy osb czy mdf to obie będą malowane, wczoraj dla testu przykleiłem jeden krążek do zwykłej płyty gładkiej klejem rakol i też trzyma tylko ten klej długo wiąże, Krążki już wy-sezonowane, przed cięciem drzewo spędziło kilka dni w kotłowni a potem same krążki już w pomieszczeniu gdzie jest ok +15 a wcześniej ok roku na podwórku pod wiatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 13.01.2017 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 a czy płyta mdf nie jest też gładka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.01.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Jest gładka, tak samo jak wiórowa czy sklejka, ale nie jest impregnowana jak OSB. OSB jest tak trochę zabezpieczona przeciw wilgociowo i nie każda chemia będzie chciała z nią współpracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 13.01.2017 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Wszystko jasne, zrobię dzisiaj test na osb zeszlifowanej papierem i będę wiedział co dalej, bo nie ukrywam że osb wychodzi mi najtaniej bo mam na miejscu a po mdf lub wiórową muszę zrobić ok 100km i do tego jeszcze nie mam takiego auta żeby płyta wlazła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 16.01.2017 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 A więc tak , po zeszlifowaniu papierem 60 płyty osb i przyklejeniu krążka na klej rakol po 4 godzinach nie dałem rady oderwać go ręcznie tylko mechanicznie i to z niemałą siłą, zostało mi tylko dobrać odpowiednią farbę na tą płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.01.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 OK, ale test z klejeniem powtórz na płycie OSB pomalowanej farbą. Nie wiadomo jak zareaguje połączenie farba - klej - plaster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 23.01.2017 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 OK, ale test z klejeniem powtórz na płycie OSB pomalowanej farbą. Nie wiadomo jak zareaguje połączenie farba - klej - plaster. Test zrobiony, klei się dobrze i trzyma, jak chciałem oderwać krążek to oderwałem ale nie było to takie proste i oderwał się z kawałkiem płyty OSB i kawałkiem farby. Już trochę ściany wykleiłem i wygląda spoko, jedynie wada kleju to kolor bo jest taki jasny beżowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEGU 09.02.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Test zrobiony, klei się dobrze i trzyma, jak chciałem oderwać krążek to oderwałem ale nie było to takie proste i oderwał się z kawałkiem płyty OSB i kawałkiem farby. Już trochę ściany wykleiłem i wygląda spoko, jedynie wada kleju to kolor bo jest taki jasny beżowy I jak udała się misja? Jeśli były jakieś problemy zawsze możesz skorzystać z oryginalnych paneli Wood Collection: http://www.woodcollection.pl/portfolio-view/pure/ Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts