Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sieć LAN w mieszkaniu - RJ45 podwójne czy pojedyncze?

Gość bary_182

Recommended Posts

Gość bary_182

Drodzy forumowicze,

planuję właśnie zmiany lokatorskie w mieszkaniu, które jest budowane przez dewelopera. W wersji podstawowej dla 4 pokojowego mieszkania zaplanowano tylko jedno gniazdo RJ45 zlokalizowane w salonie. Chciałbym rozbudować sieć LAN tak by w każdym pomieszczeniu mieć możliwość podpięcie się kablem. W standardzie wykończenia zaplanowano skrzynkę teletechniczną do której wprowadzony zostanie przewód antenowy oraz światłowód. Ową skrzynkę zamierzam potraktować jako centrum mojej sieci. Gniazdo RJ45 w każdym pomieszczeniu planuję zrobić we wspólnej puszce wraz z gniazdem antenowym. Nie wiem kto będzie dostawcą telewizji i internetu, natomiast pytanie moje jest:

1. czy w przypadku gdyby sygnał tv i internetowy miałby iść po sieci LAN istnieje konieczność robienia podwójnego gniazda RJ45 i podłączenia go 2 kablami z centrum sieci?

2. czy w przypadku gdy sygnał tv pójdzie klasycznie po kablu antenowym, ale jednocześnie chciałbym podłączyć internet po kablu do tv i komputera, czy muszę mieść podwójne gniazdo RJ45 i w nim 2 kable czy jest możliwość rozdzielenia sygnału z jednego gniazda na kilka urządzeń - tv, komputer i konsola?

Nie znam się na sieciach absolutnie, dlatego pytam o radę czy jest sens robić podwójne gniazda i płacić za podwójne kable czy pojedyncze gniazdo w każdym pokoju obsłuży kilka urządzeń (domyślam się, że potrzebny będzie switch).

moja rekomendacja:

tam gdzie będzie stał telewizor, daj podwójne gniazdo (jeden kabel do telewizora bezposrednio, drugi np. do access pointa). Switch nie koniecznie rozwiązuje problem w każdym przypadku (nie chce mi się teraz nad tym rozwodzić), poza tym switch też kosztuje i do tego ciągnie prąd.

Dodatkowe miejsce, gdzie warto rozważyć podwójne gniazdo (ja tak nie zrobiłem i pluję w brodę), to tzw gabinet, o ile dużo siedzisz przy komputerze i wolisz mieć stabilne łącze, a dodatkowo masz np. drukarkę sieciową. Możesz oczywiście zawsze postawić switcha, który kosztuje 100zł, i ciągnie prąd, tylko po co? Skoro kabel i gniazdo pewnie będą kosztowały nie wiele więcej.

W innych pomieszczeniach 1 gniazdo jest na pewno wystarczające.

• 1 month później...
Wielkie dzięki za odpowiedzi. W salonie i w gabinecie zaplanuję zatem gniazdo podwójne.

Daj wszedzie po 2 kable RJ45 miedziane!!

Po skretce wyslesz:

- multiroom (NC+)

- internet np, 1000Mb

- moze bedziesz chcial szybki net do TV (4K ?)

- moze w Twojej okolicy jest kablowka, ktora dostarcza TV tylko po skretce?

- moze wpadniesz na pomysl podlaczenia jednego lokalnego dysku sieciowego (np. DLNA, NAS?)

- moze bedziesz chcial telefon stacjonarny podlaczyc w pokoju?

- moze kamere albo punkt dostepowy z zasilaniem POE?

- moze automatyke budynkowa?

- moze bedziesz potrzebowal HDMI poslac do innego pokoju, wtedy 2 skretki sa potrzebne by to dzialalo.

tych moze... jest sporo...

kladz 2 skretki miedziane i nie pytaj.. ;-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Piencu