siema64 11.01.2017 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Planujemy w domu usługowo-mieszkalnym wymienić pokrycie dachowe z papy na dachówkę i zarazem podnieść piętro o 1.7 m by zyskać poddasze.Mój jedyny sąsiad to człowiek który całe życie jest na NIE -bo tak ma.Wiem na 100% że gdy urząd wyśle zawiadomienie to się temu sprzeciwi.Czy jest jakaś ścieżka odwoławcza? Czy taki sprzeciw upierdliwego sąsiada na zawsze zamknie mi drogę do osiągnięcia zamierzonego celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.01.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jesli Twoja budowa/rozbudowa nie wymaga jakiegoś odstępstwa od przepisów to zgoda sąsiada nie ma znaczenia. W jakiej odległości od granicy stoi ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.01.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jako strona w postępowaniu administracyjnym ma prawo do pisania wniosków, odwołań, uwag i żalów. Żeby wstrzymać rozbudowę musi odwołać się do mierzalnych naruszeń np. zgodności z panem miejscowym, przekroczeń odległości, ograniczeń oświetlenia itp . Jego wnioski zostaną rozpatrzone na zgodność z przepisami. Jako strona ma prawo zapoznać się z projektem i sporządzić kopie i wnioskować o sprawdzenie pojawiających się odstępstw w trakcie rozbudowy, o co łatwo mając dostęp do dokumentacji. Jeżeli projekt przebudowy nie narusza praw, niczego nie wstrzyma, co najwyżej nieco oddali wydanie pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 11.01.2017 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Dom stoi ok 7 m a przybudówka niska znacznie bliżej.Dach będzie podniesiony tylko na domu a przybudówka na ma być jeszcze obniżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.01.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Jako strona w postępowaniu administracyjnym .......................... Ale samo posiadanie działki "obok" nie czyni sąsiada stroną. Do uzyskania statusu strony tego postępowania, konieczne jest, aby planowana inwestycja oddziaływała na daną nieruchomość, w sposób ograniczający jej zagospodarowanie. Oddziaływanie obiektu, musi być ustalane przy każdej inwestycji budowlanej, na podstawie indywidualnych cech obiektu i jego przeznaczenia, - co jest obowiązkiem projektanta i integralną częścią projektu budowlanego. Podstawa prawna - PB art.20.1c. Ps. A urząd powinien wysłać (ma taki obowiązek) zawiadomienie tylko do strony postępowania administracyjnego. Ps.2. Dodam tylko, że jeśli obiekt/przebudowa nie będzie oddziaływała na sąsiadującą nieruchomość, przebudowa może być na zgłoszenie. Edytowane 11 Stycznia 2017 przez sSiwy12 dopisałem Ps.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.01.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Tak, ale strona pominięta zawsze może "wykazać pominięcie" i urząd będzie musiał ją rozpatrzyć. Ma na to 30 dni od "dowiedzenia się" o okoliczności stanowiącej podstawę do wznowienia postępowania, czyli na przykład od dnia, w którym inwestor rozpoczął prace. Oczywiście organ może podtrzymać pierwotną decyzję ale musi ją rozpatrzyć i uzasadnić i takie tam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.01.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Tylko tytułem uzupełnienia.Te przytoczone wyżej przepisy i wymaganie obowiązują od 20.05.2015r (realnie krócej, bo obowiązują tylko projekty składane po tym terminie).Stworzono je właśnie po to aby ograniczyć możliwości blokowania "niestronie".Zauważ, że w takim przypadku (sprzeciwu "pominięcia") stroną nie będzie urząd, tylko projektant/architekt, bo to on taką analizę przeprowadza - zgodnie z nadanymi mu uprawnieniami.Tu sprawa jest dokładnie taka sama jak z kwalifikacją odstępstw od projektu - szefem wszystkich szefów jest projektant - nie urząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 11.01.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Dzięki i przyznam że trochę mnie uspokoiliście.Bałam się że po raz kolejny sąsiad zastopuje moje inwestycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 11.01.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Moi sąsiedzi tak się sądzili 5 lat o podniesienie dachu o 2 metry. Sąsiad i skutecznie zablokował właśnie tym że będzie miał przez to mniej słońca na dzialce. I wygrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.01.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Moi sąsiedzi tak się sądzili 5 lat o podniesienie dachu o 2 metry. Sąsiad i skutecznie zablokował właśnie tym że będzie miał przez to mniej słońca na dzialce. I wygrał Na działce czy w pomieszczeniu? Bo normy mówią o zachowaniu warunku nasłonecznienia pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.01.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Moi sąsiedzi tak się sądzili 5 lat o podniesienie dachu o 2 metry. Z naciskiem na 5 lat temu - czyli wg. starych przepisów Własnie dlatego była nowela PB w tym zakresie. Obowiązujące przepisy wskazują kto ma wykonać i odpowiadać za "analizę" - czyli projektant. W przypadku jego (projektanta) "pomyłki", bez problemu strona poszkodowana dostanie odszkodowanie wypłacone z polisy OC projektanta - co jest bardzo istotne. Pamiętać należy także, że takiego "wstrzymującego" bezzasadnie (sąsiada) można pozwać o odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts