Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Kostka, ocieplenie.

art_composites

Recommended Posts

Cześć.

W tym roku mam zamiar ocieplić dom tzw Gierkówke, Kostkę.

Po pierwsze zęby zmniejszyć koszty ogrzewania, po drugie dom nabierze nowego wyglądu i no po trzecie, przemarza głównie w narożnikach.

Chce obrać plan działań. Zamierzam obłożyć dom 20 cm styropianu grafitowego.

Wiadomo zacząć od fundamentów, dom jest podpiwniczony.

I tak:

Na jaką głębokość odkopać fundamenty ?

Jak dobrze wyczytałem na fundamenty idzie styrodur i na goły styrodur ta folia kubełkowa i zasypujemy ?

Czy gdy dom jest otynkowany, to na całą powierzchnię płyty mogę położyć klej szpachlą ząbkowaną i przykleić, czy tylko po krawędzi i ze 2 placki ?

Czy zabudowa rynien, oczywiście po wymianie na nowe, w styropianie, schowanie ich to dobry pomysł ?

Wielkie dzięki z góry za pomoc :)

Gzyms idzie poprawić, a warto dobrze przemyśleć właśnie jak to zrobić..

IMO każda przeszkoda na izolacji musi być usunięta.. w tym roku będziem izolować jedną ścianę i strych.. w pierwszej kolejce idzie

zmiana ściany szczytowej - tak aby izolacja ścian łączyła się z izolacją strychu.

U Ciebie też warto zobaczyć gdzie izolacja będzie przerwana i pomyśleć co zrobić.

Kolejna sprawa okna co z nimi..wypada je przemontować do izolacji, względnie od bidy na lico muru.. jak ma być dobrze wykonane ..

to tak trzeba uczynić.

Ja w tym roku też musze zmierzyć sie z dachem i elewacją.

Problem w tym, że mam stropodach płaski niewentylowany bez attyk a z gzymsami naokoło calego dachu..

Nie podoba mi się to rozwiązanie pod względem estetyki i energochłonności.

Myslę, aby usunąć całą blacharkę, ściąć gzymsy i podnieść ściankę attykową z trzech stron za pomocą np. kantówki lub bloczków i zrobić spadek w jedną stronę.

W ten sposób izolacja ładnie bedzie się łączyć z izolacją attyki i ścian.

Okna wstawiłem w licu a styro będzie 20cm grafitowego.

Na dach jeszcze się wacham czy tylko piankę czy jednak styropapę i papę.

Ale już sam czasami niewiem jaki plan działania podjąć..

Edytowane przez bt9

Ocieplenie nie wymaga pozwolenia -

I tak docieplenie budynku o wysokości:

1) do 12 m - nie wymaga ani pozwolenia na budowę ani zgłoszenia;

2) powyżej 12 m, ale nie wyższych niż 25 m - nie wymaga pozwolenia na budowę, jednak wymaga dokonania zgłoszenia;

3) powyżej 25 m - wymaga uzyskania pozwolenia na budowę.

Też myślałem aby "obudować" rynny czyli zrobić taką jakby maskownicę co zakryłoby gzyms ale jest to moim zdaniem półśrodek.. szczelność hmm trzeba by było to wykleić np. epdm a i to gwarancji nie daje a dodatkowo nie zostanie zlikwidowany mostek termiczny. Ciągłość izolacji lepiej zachować i jak najmniej miejsc które mogą być w przyszłości powodem kłopotów. Informuj co i jak bo sam jestem ciekawy :)

Ja jestem coraz bardziej ku temu aby postawić attykę z drewna i spadki zrobić samemu styro + styrobeton a firma przyjedzie i da na to 5cm pianku zamkniętokomurkowej.

Gzymsy usunie ekipa od elewacji.

Czyli podsumowując, zabudowanie rynien to zły pomysł, a co z resztą moich pytań ?

Dodam że nie planuje ocieplenia dachu (płaski), planowana jest dobudowa poddasza.

Bo jeszcze co do rynien to pomyślałem że można by było je owinąć tak izolacją z aluminium i wtedy obudować styropianem ?

Edytowane przez art_composites

• 3 weeks później...

Witam

Podepnę się.

Patrząc na okno na wprost, ile cm powinien przy ociepleniu nachodzić styropian na ościężnicę okna? Widziałem na kilku budowanach że dają bardzo skromnie np pol cm. Sąsiad dał 1cm i mówił że wiecej nie bo zmiejsza się światło okna. Z drugiej strony podają tutaj rady żeby dać jak najwiećej bo będzie cieplej. Okna wstawione na tzn ciepły montaż jeśli to ma znaczenie.