Brunoxp 23.11.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 15k PLN w październiku 2015r teraz wyszło by sporo taniej. @ wiseman równie dobrze może być bilansowanie do końca życia co za różnica 1 rok czy 5 lat, jak jest dobrze dobrana instalacja to daje radę ja w ubiegłym roku musiałem pobrać z zakładu 100kWh więcej niż po bilansie. Nie wiem skąd ty bierzesz te 30% albo i więcej ale nie mnie to oceniać. Rozbudowuje instalację ponieważ chce klimatyzacją ogrzać chałupę zamiast kupować ekogroszek, tej zimy się nie udało bo musiałem sprzedać 1,3MWh z pierwszego półrocza. Tu można zobaczyć moje statystyki: http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230 Marcin pytanko: czy masz falownik 1 czy 3 fazowy? Jaki masz licznik energi z ZE? I jak wyglada bilansowanie miedzyfazowe w przypadku twojego ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.12.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Miesiąc spóźnienia z odpowiedzią Mam 2 inwertery 1 fazowe, i chałupa też przepięta na 1 fazę aby mieć jak największe zużycie własne. W sume mam jeszcze 1 inwerter ale na razie nie używany więc w zależności od podłączenia mogę konfigurować zestaw jak chce 1) 3300W 2)1600W 3) 1600W (na razie w planach) Instalacja zgłoszona więc i licznik wymieniony na 2 kierunkowy a sam licznik nazywa się SMART EMU3 z modułem GSM do przesyłania statystyk do ZE. Bilansowanie jak wszędzie w Polsce 365 dni na odebranie 80% nadwyżki wysłanej do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts