Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fotowoltaika z wyeliminowaniem ogrzewania gazowego.

mlodywdomu

Recommended Posts

15k PLN w październiku 2015r teraz wyszło by sporo taniej.

@ wiseman równie dobrze może być bilansowanie do końca życia co za różnica 1 rok czy 5 lat, jak jest dobrze dobrana instalacja to daje radę ja w ubiegłym roku musiałem pobrać z zakładu 100kWh więcej niż po bilansie.

Nie wiem skąd ty bierzesz te 30% albo i więcej ale nie mnie to oceniać.

Rozbudowuje instalację ponieważ chce klimatyzacją ogrzać chałupę zamiast kupować ekogroszek, tej zimy się nie udało bo musiałem sprzedać 1,3MWh z pierwszego półrocza.

Tu można zobaczyć moje statystyki: http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230

Marcin pytanko: czy masz falownik 1 czy 3 fazowy? Jaki masz licznik energi z ZE? I jak wyglada bilansowanie miedzyfazowe w przypadku twojego ZE?

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miesiąc spóźnienia z odpowiedzią ;)

Mam 2 inwertery 1 fazowe, i chałupa też przepięta na 1 fazę aby mieć jak największe zużycie własne. W sume mam jeszcze 1 inwerter ale na razie nie używany więc w zależności od podłączenia mogę konfigurować zestaw jak chce

1) 3300W

2)1600W

3) 1600W (na razie w planach)

Instalacja zgłoszona więc i licznik wymieniony na 2 kierunkowy a sam licznik nazywa się SMART EMU3 z modułem GSM do przesyłania statystyk do ZE.

Bilansowanie jak wszędzie w Polsce 365 dni na odebranie 80% nadwyżki wysłanej do sieci.