Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Keramzyt pod i nad płytą fundamentową

Bocian_s

Recommended Posts

Zburzysz tym samym całą ideę płyty. Bo po to się ją buduje i izoluje, aby ciepło ze ścian (nośnych działowych) nie sączyło się do gruntu przez 100 lat eksploatacji budynku.

Jeśli masz tory kolejowe i autostradę w pobliżu, to rozważ zastosowanie na ściany nośne silikatów i lane stropy t/z trumienkę nad poddaszem użytkowym. Hałas.

Pozdrawiam

Cezary

Kiedyś też tak myślałem ale zmieniłem zdanie. Można położyć płytę bezpośrednio na gruncie a na to izolacja i wylewka. Trzeba tylko zadbać o strefy brzegowe tj o opaskę, najlepiej pionową. Temperatura pod domem stopniowo wzrasta, co zmniejsza straty. Rozwiązanie ze ścianą fundamentową ocieploną tylko od zewnątrz i podłogą na gruncie z izolacją pod wylewką jest energooszczędne, co pewnie wielu zdziwi. :)

Kiedyś też tak myślałem ale zmieniłem zdanie. Można położyć płytę bezpośrednio na gruncie a na to izolacja i wylewka. Trzeba tylko zadbać o strefy brzegowe tj o opaskę, najlepiej pionową. Temperatura pod domem stopniowo wzrasta, co zmniejsza straty. Rozwiązanie ze ścianą fundamentową ocieploną tylko od zewnątrz i podłogą na gruncie z izolacją pod wylewką jest energooszczędne, co pewnie wielu zdziwi. :)

To zamiast budować płytę lepiej zwykłe fundamenty bo są tańsze. Oczywiście jak mamy nie dawać izolacji pod płytę.

Sam zrobiłem zwykłe ocieplone wew/zew fundamenty, a ściany z BK dla minimalizacji ucieczki ciepła do gruntu.

Pozdrawiam

Cezary

• 1 month później...

Witam ponownie

Trochę się pobawiłem z exelem i porobiłem symulację kosztów różnych wykonań ocieplenia płyty fundamentowej.

Założyłem następujące dane do porównania:

materiał - lambda - cena za m3

żwir - 0,9 - ND

piasek - 0,4 -ND

żelbet - 1,7 - ND

szkoło piankowe - 0,07 - 300

keramzyt - 0,1 - 300

XPS - 0,04 - 450

Powierzchnia pod płytą 150m2

Powierzchnia podłóg w części ogrzewanej 80m2

Wartość graniczna U dla podłogi 0,25

Płytę rozważam wykonać w następujących warstwach licząc od góry:

- wylewka z ogrzewaniem podłogowym ( nie uwzględniana w obliczeniach U) - poziom podłogi w części ogrzewanej

- wypełnienie przestrzeni nad płytą - warstwa o grubości 40cm

- płyta fundamentowa żelbetowa grubość 30cm - poziom garażu

- warstwa izolacji

Dla zachowania minimalnej wymaganej wartości U najkorzystniej wychodzi zasypać to co nad płytą w części ogrzewanej piachem.

Według kalkulacji otrzymujemy następujące wartości ocieplenia pod płytą:

XPS - 12cm - 8100

szkło piankowe 20cm - 9000

keramzyt - 30cm - 13500

W tej opcji keramzyt okazał się najdroższy

Ale ciekawie wyszła opcja kalkulacji dla wypełnienia przestrzeni tylko pod częścią ogrzewaną zakładając że płytę wylewam na 30cm warstwie piachu. Koszt wykonania warstwy grubości 40cm nad płytą z materiału ocieplającego kształtuje się następująco:

Szkło - 9600 - U=0,151

keramzyt - 9600 - U=0,203

XPS - 14400 - U=0,092

XPS najdroższy chyba żeby położyć na płycie cieńszą warstwę i resztę uzupełnić piachem. Tylko co z siadaniem styropianów z biegiem lat..

Ostatnia opcja czyli 30cm piachu na 10cm XPS położone na płycie 30cm żelbet wylanej na 30cm piachu daje zaskakujący kosztorys: 3600zł dla U=0,239. Tyle że ciepło ucieka ścianami do niezaizolowanej płyty...

Pytanie zatem, która opcja jest najbardziej praktyczna.

Jak ktoś dotarł do końca dodam, że zasypanie wszystkiego piachem czyli 40cm piach -30 żelbet - 30 piach daje U=0,519