pawelnak 11.01.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam,Mam piwnicę pod całym domem ok. 80 m2. W piwnicy kotłownia, kocioł 14kW na drewno lub węgiel. Niestety gdy nadchodzi pora mrozów czuć, że "ciągnie" chłodem od piwnicy. I tu moje pytanie. Czy można zrobić pod sufitem piwnicy, coś na wzór ogrzewania sufitowo-podłogowego (np. taka wężownica z rur miedzianych) rozprowadzonego od kotła? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelnak 11.01.2017 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 http://forum.muratordom.pl/search.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Można.Można to też zrobić z tektury i skleić klejem biurowym, białym.Tylko - PO CO?Bardzo mało sensu jest w tym pomyśle.Podłogówkę robi się INACZEJ. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelnak 11.01.2017 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Nie mogę zrobić podłogówki, bo musiałbym zrywać terakotę itp. Dlatego chciałem dogrzać podłogę od strony piwnicy. W miejscu gdzie stoi piec i odchodzi od niego kilka metrów miedzianej instalacji, podłoga jest ciepła, stąd mój pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Chałupę masz do totalnej termorenowacji!Znajdź kogoś co Ci SOLIDNIE OZC wykona.Wtedy będzie wiadomo CO oraz GDZIE zrobić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 11.01.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Bardzo kiepski pomysł. Ociepl rury instalacji CO, zupełnie niepotrzebnie ogrzewasz tym ciepłem piwnicę zamiast dom.Kocioł prawdopodobnie tez jest biednie wykonany i nie posiada termoizolacji.Potem zrób lub zleć OZC i wylicz ile opłaca się dać ocieplenia na sufit piwnicy. Można strzelić ze ok, 10cm.Potem napisz, czy jeszcze dalej ciągnie chłodem- i skąd.14kW/80mkw=175 W/mkw Dujużo pracy Cię czeka, by zejść z tym do rozsądnego poziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelnak 13.01.2017 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedzi. Teraz muszę trochę doprecyzować, otóż piwnica jest przedzielona ścianą na pół, więc kocioł stoi na powierzchni 40 mkw. Kocioł to SAS UWT klasa 3 rok prod. 2012. Ale nie mam bladego pojęcia, czy jest biednie wykonany (kosztował niemało ) Czy może do ocieplenia posłużyć styropian 10 cm z ocieplenia elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 16.01.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Ten kocioł ma izolację, dobrze wykonany, ale te rury.... Nimi się możesz zająć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts