Mateusz.C 11.01.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam.Dostałem dzisiaj wycenę na pustaki. Zdeydowałem sie na Silkę i różnica w cenie na całą budowę Xelli a Grypy Silki wyszło prawie 5 tys. Jaki macie doświadczenia w obu przypadkach ?? Jak z jakością tych bloczków z Grupy Silikatów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.01.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Też dziś dostałem wycenę ale różnica między Silką a Grupą Silikaty wyszła mi mniej więcej 700 zł na plus dla Silki. Skąd masz aż tak dużą różnicę ? Bloczki owszem różnią się wymiarami ale przecież mkw ściany są takie same .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 11.01.2017 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Grupa Silkaty 3.8Xella 5.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 12.01.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 podaj cenę za m2 bo wymiary chyba nie są te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 12.01.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Witam. Dostałem dzisiaj wycenę na pustaki. Zdeydowałem sie na Silkę i różnica w cenie na całą budowę Xelli a Grypy Silki wyszło prawie 5 tys. Jaki macie doświadczenia w obu przypadkach ?? Jak z jakością tych bloczków z Grupy Silikatów ?? Mogę powiedzieć, że z Grupy Silikaty jakość jest b. dobra. Na całą budowę miałem mniej niż taczkę odpadu. Bloczki równe. Przy Silce płacisz za markę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.01.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Grupa Silkaty 3.8 Xella 5.6 rozumiem że to cena brutto za bloczek o szerokości 24 cm ? grupa silikaty ma mniejsze bloczki i pójdzie ich więcej, u mnie różnica sięga 540 sztuk. Mam 180 mkw ścian co daje 3240 bloczków na cienką spoinę dla silikatu o wymiarach 250x240x220 i 2700 sztuk bloczków (silka, xella) o wymiarach 333x240x199. Ile masz tych metrów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 12.01.2017 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Tak brutto e24. Wyszło jej 3060 szt.bez pustakow na ścianki na poddaszu. Tej z grupy silkaty wyszło 3512szt. bez scianek na poddaszu. + pustaki szałunkowe do piwnicy 24/24/49 1200 szt po 4.24 brutto Xelli wychodzi 15 szt na m2 x 5.6 = 84zł za m2 ( wyszło wsumie jakieś 205m2 ) Jak cenowo wygląda to u Ciebie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.01.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 No ja nie mam piwnic, będę brał tylko ściany nośne (nadziemia) i ściany działowe. Cenę liczyłem tylko dla nośnych bo myślę że w takiej ilości bloczków już będzie widoczna różnica. Zapytanie złożyłem do kilku dystrybutorów i wielkich różnic w cenie nie ma, powiedzmy rzędu 700- 800 zł. Tak czy owak 1mkw ściany z silkatu e24 wynosi mnie od 73-76 zł w tym już bloczek, palety i transport. Właśnie liczyłeś transport i palety ? Silikat jest ciężki taka ilość bloczków 2700 to 68 t czyli 3 pełne kursy po 20 palet. Kaucja za palety różnie ... od 10 zł do 25 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.01.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Swoją drogą ów silikat wyszedł 2 tyś drożej niż porotherm. No ale tym samym mam 20 t materiału w ścianie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 12.01.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Roznica w cenie najczesciej wynika z kosztow transportu. Widocznie do Ciebie xella ma daleko. Taka roznica w cenie i zdecydowales sie na silke? Te materialy jakosciowo przypuszczam, ze niczym sie nie roznia. Ja budowalem z silikatow i nie mam zadnych zastrzezen (ekipa tez nie miala) e: Ja akurat budowalem sciane 18cm, koszt m2 wyszedl z transportem jakies 48zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.01.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Taka roznica w cenie i zdecydowales sie na silke? . zdecydowałem głową a nie kieszenią . Chciałem mieć cicho, solidnie, te 2 tys zł jakoś będę musiał przeboleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 12.01.2017 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) U mnie wygląda to tak .. Do działki nie da dojechać się tirem. Auto z Hdsem takie na 6 palet gdzie będe prawdopodobnie zamawiał te bloczki poradzi sobie bez problemu ( oni takie mają) Całość składują u siebie razem z dachówką itd... dowożą mi na działkę po 6 palet cena za kurs takiego auta 1km w dwie strony to 50zł. (będę jakoś się starał o niższą cenę albo całkowitą jej likwidacje) Kaucja za palety Xelli to dodatkowe 11zł za sztukę .. trochę ze mnie zdzierają ale raczej nie mam innego wyjścia Ten skład też zamawia te pustaki na pełne samochody biorą ponoć 21 palet mi wyszło 68 czyli braknie mi jakieś 5 palet 15m2 ściany, na pietrze będę musiał wybudować z czegoś innego ściany działowej ... Edytowane 12 Stycznia 2017 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.01.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Nie no nie zmieniaj materiału, nie może braknąć i zrób tak żeby wszystko było jednorodne. Zawsze zamawia się z naddatkiem na skruszone, źle przycięte czy wadliwe, albo wykorzystanie na inny cel. Ja policzyłem ściany bez otworów czyli bez okien i drzwi i mam nadzieje że to wystarczy. Ale to już z wykonawcą się ustali. Poza tym nie przywozi się na budowę wszystkiego naraz, tylko etapami, tak żeby wykorzystać HDS na wyłożenie palet np na stropie, albo na ściany działowe, tak żeby było miejsce i wygoda murowania. U mnie też cały skład nie dojedzie bo mimo że osiedle i asfalt to właśnie boje się że tak załadowany skład zniszczy nawierzchnię albo zawadzi o coś. Nośność drogi nie pozwala niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 12.01.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 zdecydowałem głową a nie kieszenią . Chciałem mieć cicho, solidnie, te 2 tys zł jakoś będę musiał przeboleć Nie do Ciebie pisalem, ale zapytam z ciekawosci w czym silka jest lepsza od silikatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.01.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 ale zapytam z ciekawosci w czym silka jest lepsza od silikatów? nie wiem w czym jest lepsza, to staramy się ustalić właśnie ... ja nie mam za dużego wyboru, dostawców w okolicy mam jak na lekarstwo, albo nie mają na składzie, albo nie sprzedają, albo cena jak widać dość wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 12.01.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 U mnie na składzie który ma 25 lat powiedzieli że jestem 3 klientem co chce Silke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.01.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 No u mnie pani która pracuje w składzie budowlanym ... hm była bardzo zdziwiona jak zapytałem o silikat, nawet nie wiedziała co to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_w31 13.01.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam Miałem podobne problemy z silikatami, u nas nikt ich nie miał, na budowę hurtownia specjalnie sprowadzała dla mnie z Kluczy (Grupa Silikaty) Cene miałem 3.4 już z transportemOdnośnie murowania, to polecam jak najbardziej murowałem sam, idzie bez problemu powodzenia Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 13.01.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam, też stoję przed dylematem, którego producenta bloczków wybrać.Grupa Silikaty i SIL-PRO w bardzo zbliżonej cenie, do Xelli musiałbym dodatkowo dopłacić 2,5k PLN (przy materiale na cały dom razem ze ściankami działowymi). Obecnie najbardziej skłaniam się do SIL-PRO (w dzienniku budowy Arturo72 widziałem bloczek Grupy Silikaty, który składał się w większej części z ... drewna, co mnie troszkę zniechęciło do tego producenta). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.01.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Ja miałem bloczki z Sil-Pro. Bez zastrzeżeń. Cenowo to samo, co z Grupy Silikaty Klucze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts