Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikaty Xella a Grupa Silikaty . Jakie doświedczenia ??

Recommended Posts

No u mnie pani która pracuje w składzie budowlanym ... hm była bardzo zdziwiona jak zapytałem o silikat, nawet nie wiedziała co to jest :)

ja też jak tylko mówiłam o silikatach to mnie poprawiano, że to jest "silka" :D

my budowaliśmy z silikatów z Grupy Silikaty, ekipa nie narzekala, ja również nie zauważyłam by były nierowne, czy uszczerbane :)

Skład sprowadzał bezpośrednio z Kluczy. Jedynym minusem był fakt, że akurat w czasie gdy stawiano nam ściany to mieli awarię i musieliśmy poczekać 3-4 dni na nową dostawę.

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W swojej okolicy (Łódź) zbieram ceny na silikaty i wyceny mam następujące:

Silikaty Żytkowice:

1m2 = ~58,8 PLN

Grupa Silikaty:

1m2 = ~60,9 PLN

Silka Xella:

oferta1

1m2 = ~47,9 PLN

oferta2

1m2 = ~78 PLN

Wszystkie oferty na bloczki drążone z transportem na budowę i rozładunkiem HDS. Przeliczyłem ceny brutto na m2 gdyż są różnice w wymiarach. Czekam jeszcze na 2-3 oferty i zobaczymy niemniej jednak jestem zaskoczony jedną z wycen na Silkę Xella, sądziłem że będzie dużo odstawała od reszty a tu jest najtańsza i wychodzi prawie tyle co ceramika. Z drugiej strony dziwi mnie jednak duża różnica między oferentami na Silkę.

Jak dla mnie sprawdź dokładnie co jest w wycenie ....

Aby się nie okazało że w przypadku Silki jest bloczke o szerokosci 18cm a u reszty bloczki 25cm ....

Albo w wycenie są bloczki pełne a u innego drążone ..

Cenowo Silka wychodzi zawsze drożej niż konkurencyjne silikaty ...

Oczywiscie mowa o dokładnie takich samym siliktach ...

No właśnie cena jest za E24 Silka Xella, na pewno nie E18 bo prosiłem też o wycenę na taką i E18 jest niższa. Firma spora, nie typu Pan Ziutek ze stodołą jako magazyn. Mają towar na stanie, można podjechać i obejrzeć. Za bloczek wychodzi ~3,20 brutto, przed chwilą dostałem wycenę od jeszcze innych firm też na Xellę:

oferta 3:

Silka E24:

3,5 brutto szt. czyli 52,5 /m2

oferta 4:

Silka E24

4,23 brutto szt. czyli 63,8 /m2

Wszystkie wyceny z transportem HDS, bloczki drążone

A możesz zdradzić kto Ci dał tak dobrą cenę?

Nie ma problemu, mogę napisać kto przedstawił każdą z ofert, jednakże jak ktoś chętny to zapraszam na priv. Nie chcę być posądzany o reklamę jako świeżak.

Czekam jeszcze na kolejne wyceny ale nie wiem czy się doczekam bo część firm to nawet nie raczy odpowiadać. Jeśli coś jeszcze przyjdzie to wkleję

No właśnie cena jest za E24 Silka Xella, na pewno nie E18 bo prosiłem też o wycenę na taką i E18 jest niższa. Firma spora, nie typu Pan Ziutek ze stodołą jako magazyn. Mają towar na stanie, można podjechać i obejrzeć. Za bloczek wychodzi ~3,20 brutto, przed chwilą dostałem wycenę od jeszcze innych firm też na Xellę:

oferta 3:

Silka E24:

3,5 brutto szt. czyli 52,5 /m2

oferta 4:

Silka E24

4,23 brutto szt. czyli 63,8 /m2

Wszystkie wyceny z transportem HDS, bloczki drążone

To ceny wręcz rewelacyjne ..

Ja płaciłem nie tak dawno za bloczek N18 drążony bezposrednio z fabryki w cenie hurtowej po 2,15netto a przy cienkiej spoinie idzie go 18sztuk czyli 47zł za m2 ściany bez transportu i bez cen palet i to z fabryki Silkaty Szlachta (najtańsza)

Więc za oryginalną Silkę i to 25cm to 48zł za m2 to za darmo :)

• 1 year później...

Odkopię trochę temat :)

Też właśnie jestem po wstępnych wycenach producentów - dostałem około 40 ofert.

Po przeliczeniu na całą budowę (Grupa Silikaty ma większe zużycie na m2 niż Silka Xella) bloczki N24 z Grupy Silikaty wychodzą 4-6 tysiący taniej niż bloczki E24 Xella (w zależności od dystrybutora Xella)

I to już z uwzględnieniem dostaw itp (dostawa dodatkowo na korzyść Grupy Silikaty bo u nich mam HDS a z Silki własny rozładunek, ale tego już nie chce wliczać do ceny).

Skąd takie różnice ? Nie pójdzie więcej zaprawy na te bloczki z Grupy Silikaty ?

N24 ma gęstosć 1,4 - Xella 1,6

Współczynnik przewodzenia ciepła N24 ma 0,46 - Xella 0,55

Izolacja akustyczna chyba podobna