Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikaty Xella a Grupa Silikaty . Jakie doświedczenia ??

Recommended Posts

Bierz co jest dostępne:-)

Bierz co tańsze czy to będzie Xella czy Grupa Silkaty i tak będzie lekko krzywe, potem przykryjesz tynkiem i styropianem a za 5 lat nie będziesz pamiętał z czego dom wybudowane oprócz słowa "takie białe".

Teraz silikaty mocno poszły w górę i w porównaniu do zeszłego roku na całej budowie wyjdą ok 1500-2000 zł drożej.

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bierz co jest dostępne:-)

Bierz co tańsze czy to będzie Xella czy Grupa Silkaty i tak będzie lekko krzywe, potem przykryjesz tynkiem i styropianem a za 5 lat nie będziesz pamiętał z czego dom wybudowane oprócz słowa "takie białe".

Teraz silikaty mocno poszły w górę i w porównaniu do zeszłego roku na całej budowie wyjdą ok 1500-2000 zł drożej.

Nie wiem jak grupa Silikaty, ale myślę że xelle teraz lekko obrażasz, wymurowalem kilka palet silki u siebie na klej i wszystkie bloczki wymiar trzymały idealnie.

Witam panowie, jestem na etapie wybierania produktu. Zastanawiam się tak jak w temacie nad silka e24 xella, nie stety w regionie ciężko jest mi ją dostać,z tego też zaproponowano mi ekosilikat z Prefabet. Jest ktoś w stanie nakreslic mi różnice. Nie chodzi o cenę czy wymiary, różnice są. Chodzi bardziej o wykonanie i inne parametry.

Ja mam cały dom z Grupy silikaty i jestem zadowolony, nie ma to jak zapach silikatu ... takie jakieś to dziwne ;). A do rzeczy to fakt bloczkami małymi robi się dużo wolniej i wcale nie oznacza że dokładniej. Bloczki są równe, wytrzymałe, nie popękane, nie było skruchów, ze wszystkich 3600 bloczków uszkodzone było może 50 bloczków ... średnio jeden na paletę N24 ale nie tak żeby nie dało się go wykorzystać, przeważnie pęknięcie było na połowę od transportu, lub ułamana krawędź. Jedyne co w jednej z partii miałem taką dziwną oznakę a mianowicie wtrącenia w postaci chyba kawałków drewna wielkości pestki wiśni, osmalonych od temperatury, węgielki, wychodziły z bloczka powodując odstrzelinę, taka kosmetyczna sprawa. Tylko jeden skład taki był, mniemam że to niewłaściwie przesiany piasek. Silikaty Leżajsk.

Ja tam zapach mam normalny, u mnie miałem pecha na 3600 szt połowa była mniej lub bardziej uszkodzona, wina producenta, oficjalnie wadliwy cement, nieoficjalnie, brak sezonowania prosto z taśmy poszły na auto i brakło sezonowania alby się utwardziły, i na aucie się od tarcia rozsypały, w sumie dobrze na tym wyszedłem, ale pustaki były jakie były, drugi raz też bym wybrał silikat.Co do równości to nie było źle ale na piankę nie dało się murować, ale klejem z worka niewielkie nierówności dało się wyrównać. Przy BK idzie przeszlifować każdą warstwę przy silikacie nie ma mowy. Ściana też idealnie równa nie jest zdarzają się z jednej strony zęby 1-2 mm( od drugiej idealnie zlicowane)

Mimo uszkodzeń dzięki innowacyjności murarz odpadu było może 1 taczka, oraz pół palety takich co nic nie dało się zrobić.

No właśnie po zapachu silikatu poznać dobry materiał, a dla mnie ten zapach jest bardzo przyjemny, jednak z tym sezonowaniem to właśnie jest problem, jaki ? Ano taki że silikat nie idzie w sprzedaży tak jak BK czy ceramika i produkcja rusza wtedy kiedy jest zapotrzebowanie. Ja np czekałem 2 tygodnie na to aż uzupełnią produkcję czyli dostałem świeże bloczki bez sezonowania i dało się to odczuć, bloczek był tak jak mówisz bardziej kruchy. Tak odchodząc od tematu trochę to zapach ceramiki mi się nie podoba ;)

Silikat musi lezakować w fabryce bo uszkadza się podczas transportu.

Uwierz mi linie pracują caly czas, silikat w 90%idzie pod inwestycje, wielkie budowy, czasami na lini idzie sama 18-lub 24-i wtedy trzeba czekać na zmianę lini.

W tym roku będzie sprzedawało się wszystko z czego będzie dało się dom postawić, przewiduje że ceramika będzie po 6-7 zł.

Ale tak na serio silka pachnie? Nie zauwazylem tego u siebie, jedynie co miało u mnie na budowie zapach to świeży beton z gruchy, w sumie nic więcej. Z tym leżakowaniem radziłabym też uważać, mam jeszcze kilka palet na działówki, nie rozpakowywalem ich i przez dobre pół roku stały w folii. Parę dni temu musiałem rozłożyć jedną paletę i zauwazylem że dość dużo wilgoci się tam skropliło (naturalna rzecz), zdziwiłem się jednak że pierwsze dwie warstwy od góry były wyraźnie bardziej miękkie od reszty. Od razu pootwieralem pozostałe palety. Pewnie nikt silki na fundamenty nie pchał, ale producent dopuszcza taka możliwość, lekko ryzykowne patrząc na to jak miękkie się robią pod wpływem wody.

Silikat musi lezakować w fabryce bo uszkadza się podczas transportu.

Uwierz mi linie pracują caly czas, silikat w 90%idzie pod inwestycje, wielkie budowy, czasami na lini idzie sama 18-lub 24-i wtedy trzeba czekać na zmianę lini.

W tym roku będzie sprzedawało się wszystko z czego będzie dało się dom postawić, przewiduje że ceramika będzie po 6-7 zł.

W Leżajsku ponoć linia po prostu stała, tak mi powiedziano. Poza tym wybór był niewielki, gdybym chciał np N25 to bym nie dostał bo wszystko szło na N24, no i w klasie 20 też się nie dało kupić, wszystko szło na klasę 15. Wielkiego wyboru nie miałem, ale materiał okazał się dobry.

A jak się ma ilość otworów w bloczkach z Grupy Silikaty (6 otworów) i Xella (2 otwory) ?

Ma to jakieś wady zalety ?

Grupa Silikaty ma też pełne bloczki lub prawie pełne. NP bodajże lub N24/500. Czym mniej otworów tym lepsza izolacja akustyczna.

Z dostępnościa jest strasznie krucho. Szczególnie bloczków 18cm. Od 1 marca nowe cenniki, zamkniete fabryki Xelli, GS się nie wyrabia. Na za 3 miesiące OK ale z marszu , na za dwa tygodnie jest kaszana.