tomwkosa 12.01.2017 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 WitamPo przeczytaniu tego forum dużo się dowiedzialem lecz mam jeszcze kilka wątpliwości.Planuje budowę dachu:Dach 42 stopnie ok270 m2 dwuspadowy 2 lukarny chce pokryć dachowka karpiowka creaton czarna anbgoba, obrobki i rynny tytan cynk, krokwie krancowe łupek, laty 6x4 , kontrlaty 5x31. Nie będzie dachowek szczytowych.(koszt ok 10 tys.) Jak sensownie połączyć dachowke na polaci dachu z plytkami łupka na krokwie ? Może ktoś posiada zdjęcia takiego rozwiązania. 2. Wylot wentylacji w kalenicy poprzez zastosowanie dachowek kalenicowych wentylacyjnych 110cm2/m.Czy potrzebne będą jeszcze dachowki wentylacyjne w każdym polu między krokwami w 4 dachowce od kalenicy? (Długość połaci ok 7,15m)3. Czytalem tez o innym sposobie wykonania wylotu w kalenicy (tanszym) podniesienie gasiorow na całej długości o ok 1 cm czy to dobe rozwiązanie? 4. Kosze na lukarnach planuje zrobic na styk z obrobka na noki. Jak wykonac w tych koszach wlot wentylacji? Czy zastosowanie po przekątnej dachowek wentylacyjnych polaciowych wystarczy? (przekroj 10cm2, chodzi o dachowke ktora ma wyzlobiebia od spodu tak samo jak dachowka went. kalenicowa)5. Chciałbym zastosowac miedziana taśmę kalenicowa aby dach nie porastal. Czy to będzie to bardzo kolidowalo z rynnami z tytan cynku?6. Krokwie w projekcie mam 8x18 i zastanawiam się nad zmianą na 8x20 (więcej miejsca na ocieplenie i mocniejsza konstrukcja) Czy jest sens? 7. Więźbe chciałbym z sosny lecz w tartaku mówią ze jest bardziej podatna na skręcanie. Czy to prawda? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2017 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Ad. 1. Rozwiązań może być kilka. Ja montuję na szczycie łatę o odpowiedniej wysokości. Dachówki z łatą obrabiam na nokach i zapinam to obróbką szczytu. W Twoim przypadku kolorystycznie będzie pasować tytancynk Antra. W załączeniu zdjęcia z mojej realizacji obrazujące takie rozwiązanie szczytów dla dachówki Domino. Ad. 2. Mogą być dachówki kalenicowe wentylacyjne lub uniesiony gąsior. W związku z tym, że polać ma długość 7,15 m w każdym polu w czwartym rzędzie od kalenicy jedna dachówka wentylacyjna (jest to dachówka nawiewna). Ad. 3. Tak. Ad. 4. Do wentylacji pokrycia (dachówek) dachówki wentylacyjne nie są potrzebne natomiast do wentylacji warstwy izolacji cieplnej czyli pod poszycie wloty są konieczne o ile krycie wstępne będzie wykonane papą. Radzę wykonać krycie wstępne papą na pełnym deskowaniu lub płycie OSB. Ad. 5. Bardzo zły pomysł dla tego zestawienia materiałów. Będzie agresja na pas nadrynnowy, rynny i obróbki szczytów. Czarna powłoka bardzo się nagrzewa i myślę, że nie będzie porastać. Ad. 6. Zawsze można zastosować większy przekrój a koszt jest niewielki. Ad. 7. Bardziej podatna od czego: świerku, jodły czy modrzewia? Jak drewno nie będzie mokre i dasz sztywne poszycie to nic się nie pokręci. Gdybyś był zainteresowany współpracą zapraszam. Pozdrawiam. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 13.01.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Wedlug mnie zepsujesz caly efekt dachu nie dając krawędziowych... nie dodales czy będzie układana w łuske czy w koronke. Pamiętaj ze cenowo robocizna wychodzi 2.5 razy drozej niz w przypadku zwyklej dachówki. Gdy zastosujesz krawędziowe to podsuniesz struktonit pod płetwe krawędziowej i będzie elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomwkosa 13.01.2017 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Dziękuje za odp. 1 kryciem wstępnym będzie osb 12mm + papa(może mi ktoś polecić jakiś model?) 2 czyli dachówki wentylacyjne w koszach są zbędne ? 3 rozumie ze wloty powietrza w koszach muszą być wykonane poprzez zrobienie otworów w krokwi zaraz pod płytą osb z sąsiadującym polem które jest wentylowane?(mam po 2 pola z każdej strony lukarny które nie będą miały wlotu powietrza od dołu) 4 jaką blachę najkorzystniej zastosować do tzw noków? 5 papa będzie zakończona kapinosem i wyprowadzona na pas podrynnowy, czy kapinos może być z tytan cynku? Dach będzie układany w łuskę, trochę mnie cena odrzuca za te pieniądze mam więźbę dachową na cały dach. Znalazłem zdjęcie na tym forum jak mniej więcęj wygląda taki szczyt, nie jest tak źle. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez tomwkosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.01.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Ad. 2. Zbędne.Ad. 3. Najwygodniej jest naciąć krokwie przed montażem OSB. Można też zastosować specjalne kratki wlotowe takie jak do gontów bitumicznych, które wprowadzą powietrze spod dachówek.Ad. 4. Aluminiową.Ad. 5. Jak nie będzie zbytnio widoczna to lepiej z aluminium a jak tytan-cynk to trzeba oddzielić go od papy najlepiej przekładką z blachy stalowej ocynkowanej.Szczyt wyjdzie bardzo dobrze. Przy kryciu w łuskę łat jest dwa razy tyle co w koronkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomwkosa 13.01.2017 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 co z trwałością blachy aluminiowej? wytrzyma tyle co tytan cynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.01.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Jak nie dłużej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts