Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras - izolacja ściany

sylwekr

Recommended Posts

Jak zrobić poprawnie izolację ściany na styku z tarasem (taras na gruncie). Taras na razie ma tylko fundament i sciany. Ściana budynku BK i 25 cm ściany będzie poniżej wierzchu tarasu. Wstępny plan to 30 cm od dołu ściany budynku 2 x pokryć folią w płynie. Na to przykleić XPS (fundament już zaizolowany XPS-em. Póżniej na XPS siatka, klej i na to papa przyklejona schodząca poniżej góry fundamentu i dopiero wylana płyta tarasu. Czy to ma sens ? Jak to zrobić zgodnie ze sztuką budowlaną ?

Taras ma fundament i ściany więc będzie płyta betonowa czyli tak jak u mnie....

Od spodu dałem piasek, na piasek ścinki papy które utworzyły szczelną izolację płyty do piasku. Na papę wylałem beton, w beton wsadziłem jeszcze siatkę zbrojącą chyba 6 mm, została mi, to wsadziłem. Na beton 2 warstwy izolacji dwuskładnikowej MAPELASTIC. We wszystkie narożniki taśma butylowa no i na to wykończenie z granitu. Taras od ściany budynku jest oddylatowany styropianem XPS. Styropian stanowi też izolacje cieplną drzwi tarasowych. Do płyty betonowej tarasu przykleiłem na gorąco papę, która dodatkowo została wywinięta na ściany budynku, to było robione przed ocieplaniem budynku. Ta papa zakryła od góry styropian, elastyczność pozwoli na pracę bryły tarasu. Zrobiłem tak, ponieważ deszcz zachlapywał ściany i wilgoć przenikała przez bloczki, mimo, że taras mam w dużym stopniu zadaszony. Wywinięcie pasu papy na ściany rozwiązało problem uszczelniając to miejsce. Styropian XPS przed drzwiami został zakryty izolacją dwuskładnikową zbrojoną siatką i na to poszedł kamień. Rozwiązanie wydaje się skuteczne.

IMG_6263A.jpg