Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Postępowanie o PnB a opinia melioranta

wother

Recommended Posts

Witam,

Dostałem pismo z wydziału architektury o uzupełnienie braków.

Jeden z punktów brzmi:

'w związku z lokalizacją projektowanej inwestycji na obszarze zdrenowanym co wynika z decyzji WZ...................... wydanej przez...............................

w związku z informacją, że na tym obszarze siec melioracyjna jest niezinwenteryzowana nalezy jednoznacznie określić w projekcie budowalnym przez uprawnionego melioranta czy występuje koliznia istniejącej sieci drenarskiej z planowaną inwestycją ..............

Czy ktoś przerabiał podobny temat ? Skąd wziąć namiar na "uprawnionego melioratna" - gminna spólka wodna umywa ręce... dali mi tylko namiar na WUMiUW gdzie otrzymałem takie samo pismo jak z gminnej spólki wodnej, że teren jest niezinwentyrzowany.

Przeciez nie będę przekopywał całej działki 1m w dół szukając sączków ?

Czy ma ktoś kontakt do osoby która zajmuję się takimi sieciami ? Może wystarczy nawiercić w kilku miejscach i stwierdzić , że nie ma drenów z klauzula ze jakby podczas budowy się jakiś trafił to inwestor przebuduje sieć - tylko niestety musi tutaj być pieczątka uprawnionego melioranta...

Ktoś coś ?

Mialem podobny problem ze wzgledu na row melioracyjny na dzialce. Moja architekt znalazla jakiegos melioranta ktory za pieczatke wzial 200zl i sie podpisal, ze nie ma sieci drenarskeij. Niestety meliorant to zawod ktory jest na wyginieciu i bedzie Ci bardzo trudno ten problem rozwiazac.

Chyba to krakowski wymysl.. na priv wysylam jak sie gosc nazywa, ale wiem, ze jest na emeryturze i moja architekt musiala sie bardzo natrudzic zeby go przekonac do podpisu.