agb 23.11.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Nie łączyłbym odpływu tarasu z rynną z dachu. Jak się rynna poniżej zapcha, to gdzie pójdzie woda? Wiem, że ryzyko małe, ale znasz prawa Murphy’ego. U siebie mam taki dachotaras, który nie wiem czy tarasem zostanie, ale wykonawca specjalizujący się w dachach płaskich mówił, że normalnie na warstwie XPS - hydroizolacja kładzie się taras, np. drewniany. P.S. M.A.G chyba ma taras drewniany na dachu zaizolowanym EPDM. Odezwij się do niego. Jak dobrze pamiętam u niego jest strop>termoizolacja>wylewka>EPDM. W dzienniku jest opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.11.2018 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Nie łączyłbym odpływu tarasu z rynną z dachu. Jak się rynna poniżej zapcha, to gdzie pójdzie woda? Wiem, że ryzyko małe, ale znasz prawa Murphy’ego. U siebie mam taki dachotaras, który nie wiem czy tarasem zostanie, ale wykonawca specjalizujący się w dachach płaskich mówił, że normalnie na warstwie XPS - hydroizolacja kładzie się taras, np. drewniany. P.S. M.A.G chyba ma taras drewniany na dachu zaizolowanym EPDM. Odezwij się do niego. Jak dobrze pamiętam u niego jest strop>termoizolacja>wylewka>EPDM. W dzienniku jest opisane. Wielkie dzięki za podpowiedź. Rzeczywiście M.A.G. ma takie rozwiązanie. Odpisał mi na priv z dokładniejszym opisem jak to wygląda u niego (podpytałem go jeszcze o dodatkowe szczegóły). Generalnie układ warstw wygląda tak: strop->termoizolacja->wylewka ze spadkiem->EPDM klejona do attyk->geowłóknina->hydrostyr (głównie jako zabezpieczenie EPDM)->podłoga drewna egzotycznego na legarach. Muszę jeszcze dokładnie przeliczyć grubość tarasu względem poziomu drzwi tarasowych i spocznika schodów, bo boję się, że nie mogę mógł sobie pozwolić na dodatkowy hydrostyr na EPDM (M.A.G. poradził mi, że 2 cm były by wystarczające). Może zamiast hydrostyru dam podkład pod panele z XPS'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.11.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 XPS pod EPDM możesz zastąpić PIR-em. Ma lepszą lambdę, więc wystarczy dać mniej żeby osiągnąć ten sam efekt co z XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.11.2018 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 XPS pod EPDM możesz zastąpić PIR-em. Ma lepszą lambdę, więc wystarczy dać mniej żeby osiągnąć ten sam efekt co z XPS. Kombinowałem nad tym, tyle, że PIR nie tak łatwo dostać (XPS'a można kupić za pośrednictwem Fightera w rozsądnej cenie)... całkiem korzystnie wychodził 2-gi gatunek PIR (prawie w cenie XPSa) ale nie ma gwarancji parametrów. Gdyby nie dawać dodatkowej warstwy XPS na membranie (M.A.G. podpowiedział, że 2 cm by stykło), to powinienem się wyrobić z grubością, ale czy sama geowłóknina będzie wtedy wystarczającym zabezpieczeniem dla membrany (pod legary pewnie i tak trzeba by dodatkowo jakieś podkładki dać)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.11.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Najlepiej z dostępnością, ale chyba zarazem najgorzej cenowo wychodzi Thermano. Fighter chyba też może PIR załatwić. Zapytaj go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 26.11.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 A gdzie paroizolacja na stropie a pod termoizolacją? XPS jest mniej nasiąkliwy niż EPS ale nadal jest! Ja też mam zasrany taras (nad grzanym pomieszczeniem) i też analizuję co i jak zrobić. Chodzi mi po głowie albo membrana EPDM (gdybym tak tylko wiedział gdzie ją dobrze kupić bo w sklepie za rogiem to nie mają) albo sikabond t8. Myślę, że oba te produkty są dobre i raczej jest wielka szansa, że i oba u mnie wylądują. Np epdm na paroizolacjęa sikabond jako ostatnia warstwa, klej pod ceramikę (jeżeli na nią się zdecyduję bo na razie to daleka przyszłość). PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 26.11.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Kombinowałem nad tym, tyle, że PIR nie tak łatwo dostać (XPS'a można kupić za pośrednictwem Fightera w rozsądnej cenie)... całkiem korzystnie wychodził 2-gi gatunek PIR (prawie w cenie XPSa) ale nie ma gwarancji parametrów. Gdyby nie dawać dodatkowej warstwy XPS na membranie (M.A.G. podpowiedział, że 2 cm by stykło), to powinienem się wyrobić z grubością, ale czy sama geowłóknina będzie wtedy wystarczającym zabezpieczeniem dla membrany (pod legary pewnie i tak trzeba by dodatkowo jakieś podkładki dać)? Jeżeli dasz geowłoknine na EPDM(pod którym będzie XPS) i na to położysz legary to nie wiem co musiał byś robić żeby ten EPDM uszkodzić, sam EPDM jest mocny, geowłóknina go jeszcze wzmacnia, a podłoże pod nim jest stabilne (XPS). Ewenualnie daj jakieś podkładki pod legary aby rozłożyć cieżar, może jakiś twardy plastik? najlepiej w kształcie koła bez ostrych rogów. Wg mnie coś takiego w zupełności wystarczy, same deski a potem legary też dobrze rozkładają obciążenie. Te podkładki bardziej po to aby legary w wodzie nie stały w razie W. @ Karster EPDM kupisz na allegro na metry w odpowiednich szerokościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 26.11.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Seba, widziałem ale te grubości jakies liche, np 0,75mm, no i trafić na swoj wymiar (szerokość)... PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 26.11.2018 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Dzięki Panowie za odzew!Chodzą mi po głowie podkładki tarasowe Spax zgodnie podpowiedzią M.A.G. Zastanawiam się jeszcze czy poziomować legary, czy zostawić ze spadkiem. Wypoziomowane bardziej by mi się podobały, ale więcej z tym zachodu i nie mam pomysłu jak zamontować kliny do legarów po wypoziomowaniu (klej?), bo przewiercać się przez legar do klinów trochę strach, żeby membrany nie uszkodzić. Fajne są podstawki reguowane, ale raczej odpadają, bo tutaj każdy cm ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 26.11.2018 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Seba, widziałem ale te grubości jakies liche, np 0,75mm, no i trafić na swoj wymiar (szerokość)... Pozdrawiam Karol Z tego co kojarzę to standardowa grubość membrany to 1,14 mm. Możesz poszukać Firestone lub Carlisle. Jaki masz wymiar tarasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 26.11.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Maly tarasik, nie odejmując grubości elewacji 120cm x 350cm. Po elewacjach dojdzie w sumie z każdej strony po 20cm. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 26.11.2018 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Maly tarasik, nie odejmując grubości elewacji 120cm x 350cm. Po elewacjach dojdzie w sumie z każdej strony po 20cm. Pozdrawiam Karol No ... rzeczywiście przy zastosowaniu membrany o szerokości 6,1 m masz 2 metrowy pasek odpadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.01.2019 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Pytanie do osób które mają lub planują PC. Czy dawaliście/będziecie dawać przed tynkami jakiś przewód (np. UTP 5e) pomiędzy kotłownią a miejscem, w którym planowany jest główny regulator temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 11.01.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Ja dalem skretke ale i tak zaslepilem to w puszce w scianie bo sterownik jest bezprzewodowy;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.01.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Też dałem skrętkę a nawet dwie Pozdrawiam Karol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 12.01.2019 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Dzięki Panowie, Też chyba pociągnę te parę metrów skrętki (najwyżej nie wykorzystam). @Uciu, na jaką pompę się zdecydowałeś? Na razie myślę nad Panasonic T-cap, ale jeszcze nie jestem w 100% przekonany (ciągle mi się jeszcze marzy gruntówka, ale nie mam miejsca na wymiennik poziomy a na odwierty to dużo $$ by wyszło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 18.01.2019 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Żeby nie było, że nic się nie dzieje na budowie, chciałem ogłosić, że stan SSZ został prawie osiągnięty (brakuje docelowych drzwi wejściowych i bramy garażowej). Lessons learned: Nie patrzcie na rysunki z programu doboru okien, ponieważ w rzeczywistości okno może wyglądać inaczej - szczególnie widok od zewnątrz przy węższych kwaterach/przeszkleniach. Muszę przyznać, że nie takiego efektu się spodziewałem (mam nadzieję, że po zdjęciu folii się trochę poprawi). Gdybyśmy wiedzieli że taki będzie efekt finalny, to górna kwatera była by zdecydowanie szersza, lub byłby fix zamiast skrzydła uchylnego. BTW Po jakim czasie zdejmowaliście folie ochronne. Edytowane 18 Stycznia 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.01.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Na zewnątrz ekipa na moją prośbę zdjęła w ostatni dzień montażu. Efekt zupełnie inny niż z foliami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 18.01.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 U mnie bez pytania sami zdjeli po zamontowaniu okna. I słusznie bo później ciężko oderwać jak się zapomni. Zerwiesz folię i jeszcze przeprosisz to okno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 19.01.2019 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Dzięki Panowie, Zachęcony Waszymi postami zdjąłem folię z okien na jednej ze ścian. Efekt, rzeczywiście inny. Te górne kwatery mogłyby rzeczywiście być szersze/wyższe, ale nie jest źle (już się przyzwyczaiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts