Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny na płycie

Recommended Posts

Nie łączyłbym odpływu tarasu z rynną z dachu. Jak się rynna poniżej zapcha, to gdzie pójdzie woda? Wiem, że ryzyko małe, ale znasz prawa Murphy’ego.

U siebie mam taki dachotaras, który nie wiem czy tarasem zostanie, ale wykonawca specjalizujący się w dachach płaskich mówił, że normalnie na warstwie XPS - hydroizolacja kładzie się taras, np. drewniany.

P.S. M.A.G chyba ma taras drewniany na dachu zaizolowanym EPDM. Odezwij się do niego. Jak dobrze pamiętam u niego jest strop>termoizolacja>wylewka>EPDM. W dzienniku jest opisane.

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie łączyłbym odpływu tarasu z rynną z dachu. Jak się rynna poniżej zapcha, to gdzie pójdzie woda? Wiem, że ryzyko małe, ale znasz prawa Murphy’ego.

U siebie mam taki dachotaras, który nie wiem czy tarasem zostanie, ale wykonawca specjalizujący się w dachach płaskich mówił, że normalnie na warstwie XPS - hydroizolacja kładzie się taras, np. drewniany.

P.S. M.A.G chyba ma taras drewniany na dachu zaizolowanym EPDM. Odezwij się do niego. Jak dobrze pamiętam u niego jest strop>termoizolacja>wylewka>EPDM. W dzienniku jest opisane.

Wielkie dzięki za podpowiedź. Rzeczywiście M.A.G. ma takie rozwiązanie. Odpisał mi na priv z dokładniejszym opisem jak to wygląda u niego (podpytałem go jeszcze o dodatkowe szczegóły). Generalnie układ warstw wygląda tak: strop->termoizolacja->wylewka ze spadkiem->EPDM klejona do attyk->geowłóknina->hydrostyr (głównie jako zabezpieczenie EPDM)->podłoga drewna egzotycznego na legarach.

Muszę jeszcze dokładnie przeliczyć grubość tarasu względem poziomu drzwi tarasowych i spocznika schodów, bo boję się, że nie mogę mógł sobie pozwolić na dodatkowy hydrostyr na EPDM (M.A.G. poradził mi, że 2 cm były by wystarczające). Może zamiast hydrostyru dam podkład pod panele z XPS'a.

XPS pod EPDM możesz zastąpić PIR-em. Ma lepszą lambdę, więc wystarczy dać mniej żeby osiągnąć ten sam efekt co z XPS.

Kombinowałem nad tym, tyle, że PIR nie tak łatwo dostać (XPS'a można kupić za pośrednictwem Fightera w rozsądnej cenie)... całkiem korzystnie wychodził 2-gi gatunek PIR (prawie w cenie XPSa) ale nie ma gwarancji parametrów.

Gdyby nie dawać dodatkowej warstwy XPS na membranie (M.A.G. podpowiedział, że 2 cm by stykło), to powinienem się wyrobić z grubością, ale czy sama geowłóknina będzie wtedy wystarczającym zabezpieczeniem dla membrany (pod legary pewnie i tak trzeba by dodatkowo jakieś podkładki dać)?

A gdzie paroizolacja na stropie a pod termoizolacją? XPS jest mniej nasiąkliwy niż EPS ale nadal jest! Ja też mam zasrany taras (nad grzanym pomieszczeniem) i też analizuję co i jak zrobić. Chodzi mi po głowie albo membrana EPDM (gdybym tak tylko wiedział gdzie ją dobrze kupić bo w sklepie za rogiem to nie mają) albo sikabond t8. Myślę, że oba te produkty są dobre i raczej jest wielka szansa, że i oba u mnie wylądują. Np epdm na paroizolacjęa sikabond jako ostatnia warstwa, klej pod ceramikę (jeżeli na nią się zdecyduję bo na razie to daleka przyszłość).

Pozdrawiam

Karol

Kombinowałem nad tym, tyle, że PIR nie tak łatwo dostać (XPS'a można kupić za pośrednictwem Fightera w rozsądnej cenie)... całkiem korzystnie wychodził 2-gi gatunek PIR (prawie w cenie XPSa) ale nie ma gwarancji parametrów.

Gdyby nie dawać dodatkowej warstwy XPS na membranie (M.A.G. podpowiedział, że 2 cm by stykło), to powinienem się wyrobić z grubością, ale czy sama geowłóknina będzie wtedy wystarczającym zabezpieczeniem dla membrany (pod legary pewnie i tak trzeba by dodatkowo jakieś podkładki dać)?

Jeżeli dasz geowłoknine na EPDM(pod którym będzie XPS) i na to położysz legary to nie wiem co musiał byś robić żeby ten EPDM uszkodzić, sam EPDM jest mocny, geowłóknina go jeszcze wzmacnia, a podłoże pod nim jest stabilne (XPS). Ewenualnie daj jakieś podkładki pod legary aby rozłożyć cieżar, może jakiś twardy plastik? najlepiej w kształcie koła bez ostrych rogów. Wg mnie coś takiego w zupełności wystarczy, same deski a potem legary też dobrze rozkładają obciążenie. Te podkładki bardziej po to aby legary w wodzie nie stały w razie W.

@ Karster EPDM kupisz na allegro na metry w odpowiednich szerokościach.

Dzięki Panowie za odzew!

Chodzą mi po głowie podkładki tarasowe Spax zgodnie podpowiedzią M.A.G.

Zastanawiam się jeszcze czy poziomować legary, czy zostawić ze spadkiem. Wypoziomowane bardziej by mi się podobały, ale więcej z tym zachodu i nie mam pomysłu jak zamontować kliny do legarów po wypoziomowaniu (klej?), bo przewiercać się przez legar do klinów trochę strach, żeby membrany nie uszkodzić. Fajne są podstawki reguowane, ale raczej odpadają, bo tutaj każdy cm ma znaczenie.

• 1 month później...

Dzięki Panowie,

Też chyba pociągnę te parę metrów skrętki (najwyżej nie wykorzystam).

@Uciu, na jaką pompę się zdecydowałeś? Na razie myślę nad Panasonic T-cap, ale jeszcze nie jestem w 100% przekonany (ciągle mi się jeszcze marzy gruntówka, ale nie mam miejsca na wymiennik poziomy a na odwierty to dużo $$ by wyszło).

Żeby nie było, że nic się nie dzieje na budowie, chciałem ogłosić, że stan SSZ został prawie osiągnięty (brakuje docelowych drzwi wejściowych i bramy garażowej).

Lessons learned: Nie patrzcie na rysunki z programu doboru okien, ponieważ w rzeczywistości okno może wyglądać inaczej - szczególnie widok od zewnątrz przy węższych kwaterach/przeszkleniach. Muszę przyznać, że nie takiego efektu się spodziewałem (mam nadzieję, że po zdjęciu folii się trochę poprawi). Gdybyśmy wiedzieli że taki będzie efekt finalny, to górna kwatera była by zdecydowanie szersza, lub byłby fix zamiast skrzydła uchylnego.

8nRAgkW.png

wkIMXFt.jpg

BTW Po jakim czasie zdejmowaliście folie ochronne.

Edytowane przez Regius