Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny na płycie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty mnie martwisz z tymi odpryskami. Za 22 tys ja nie chcę żadnych odprysków. To MS?

Tak, MS (w kwestii ceny ... kosztowały mnie sporo więcej niż cena, którą podałeś).

Ale te okna to przekombinowałeś. :)

Chodzi o sam podział, czy o proporcje, które mogły być ciutke inne?

Pomiędzy ściną szczytową a dachem masz jakieś ocieplenie?

Na razie jest szpara na około 20 cm. Muszę ją czymś zapchać (nie wiem jeszcze czy styro, czy wełna), bo na poddaszu troszkę wieje (od ścian szczytowych właśnie i od murłaty).

A tak na marginesie, czym ty robisz te zdjęcia?

Komórką (Xperia Z3), w której albo obudowa obiektywu, albo okiektyw jest pęknięty. Ale wiesz jak to jest ... zamiast to naprawić komórkę, wolę siedzieć na budowie, albo doszkalać się w necie.

Edytowane przez Regius

Okna przekombinowane i to fest...

To Twój pomysł czy po prostu wysokości nie chcieli innej zrobić?

Generalnie pomysł wspólny z żoną, żeby nieco nawiązać do klasycznych okien dwurzędowych dwudzielnych (te klasyczne mają wyższą górną kwaterę).

Przez moment był nawet pomysł, żeby zrobić ozdobne ślemię i listwę przymykową i stopki, ale to była by już przesada (poza tym te elementy ozdobne pod profil Salamander dostępne są tylko w białym kolorze, a my wybraliśmy kolor zielony - moss green).

W przypadku okien tarasowych, możliwe, że wysokość mogła by być problemem (190x240 cm), ale i tak chcieliśmy, żeby wszystkie okna były stylistycznie spójne.

Mu3Rc8o.jpg

Przez to, że górna kwatera w przypadku drzwi tarasowych to fix, samo okno wygląda nieco zgrabniej.

Możliwe, że gdyby w pozostałych oknach zastosować fixa w górnej kwaterze zamiast skrzydła uchylnego całość prezentowała by się lepiej. Teraz nie ma co rozpaczać, myślę, że tragedii nie ma.

Zapomniałbym o jednej ciekawostce.

Okna zostały zamontowane z użyciem termo-poszerzenia Stropex EMO (po bokach i od góry). Wszystkie okna zamontowane z zastosowaniem ciepłych parapetów. Okna balkonowe na podwalinie z klinarytu (okno tarasowe na parterze), poszerzeniach systemowych (okna balkonowe nad wejściem głównym) lub termo-progu Stropex EMO (okno tarasowe prowadzące na taras nad garażem).

Poniżej kilka fotek pokazujących rozwiązanie z termo-poszerzeniem (przepraszam za słabą jakość).

hpam7qV.jpg

SRETDPY.jpg

ITgtxfA.jpg

khoQ7b3.jpg

Oczywiście nie obyło się bez wpadek. Na budowę przyjechały termo-poszerzenia do profili Aluplasta zamiast do BluEvoluion i system na 'klik' nie pasował. Instalatorzy pod okiem przedstawiciela firmy Stropex musieli robić rzeźbę (jeden z zaczepów został usunięty, a połączenie okno-poszerzenie zostało dodatkowo uszczelnione klejo-uszczelniaczem Illbruck'a, całość została skręcona śrubami/wkrętami do zbrojenia profilu okna przy okazji montażu kotew).

• 3 weeks później...

Jak wygląda u Was przyłącze światłowodu?

Pytam, bo na razie mam tylko w garażu wyprowadzoną mikrorurkę 14/10 mm na światłowód (mikrorurka leci ziemią pomiędzy garażem a słupem, który stoi w granicy - w przyszłym roku najprawdopodobniej zawita światłowód) i mam bruzdy pod skrętkę, która poleci do pomieszczenia technicznego na poddaszu (tam dam skrzynkę multimedialną). Czy w garażu dawać jakąś dodatkową skrzynkę multimedialną podtynkową pod konwerter sygnału optycznego, czy spokojnie może sobie wisieć na ścianie (w sumie to tylko garaż)?

Jeszcze nie mam w 100% pewności gdzie będzie stała PC. Czy Waszym zdaniem warto już podtynkowo ciągnąć kable (5x2.5mm2 lub 5x4mm2 + 3x2,5 mm2) gdzieś w okolice planowanej lokalizacji PC, czy lepiej dać kabel natynkowo w korytkach jak PC będzie już stała na swoim miejscu (w kotłowni będzie osobna rozdzielnica dedykowana pod PC)?

Jak wygląda u Was przyłącze światłowodu?

Pytam, bo na razie mam tylko w garażu wyprowadzoną mikrorurkę 14/10 mm na światłowód (mikrorurka leci ziemią pomiędzy garażem a słupem, który stoi w granicy - w przyszłym roku najprawdopodobniej zawita światłowód) i mam bruzdy pod skrętkę, która poleci do pomieszczenia technicznego na poddaszu (tam dam skrzynkę multimedialną). Czy w garażu dawać jakąś dodatkową skrzynkę multimedialną podtynkową pod konwerter sygnału optycznego, czy spokojnie może sobie wisieć na ścianie (w sumie to tylko garaż)?

zależy w jakiej architekturze bedzie ten światłowód, ale jeżęli FTTH i wejdą Ci świadłowodem do domu i tam go sobie rozdzielisz dalej czym bedziesz chciał. Przeważnie to jest router brzegowy z gniazdem SC/UPC wiec wypadało by go umieścić w jakiejś mini szafce. Jeżeli chodzi o światłowód to zazwyczaj jest wdmuchiwany do w miare sztywnej rurki, więc jak masz w tej swojej minirurce jakieś zagięcia to moze być problem z przepchaniem później tej docelowej.

Jeszcze nie mam w 100% pewności gdzie będzie stała PC. Czy Waszym zdaniem warto już podtynkowo ciągnąć kable (5x2.5mm2 lub 5x4mm2 + 3x2,5 mm2) gdzieś w okolice planowanej lokalizacji PC, czy lepiej dać kabel natynkowo w korytkach jak PC będzie już stała na swoim miejscu (w kotłowni będzie osobna rozdzielnica dedykowana pod PC)?

5x2,5 w zupełności wystarczy, puść w okolice PC i zakończ złączką w puszcze(najlepiej głębokiej) bo do tego będziesz podłączał kabel 5-cio żyłowy od PC, zazwyczaj jest to linka z zaciśniętymi na końcach tulejkami.

• Like 1

Dzięki Sebcio,

Z tą mikrorurką się trochę wystraszyłem bo już zainstalowałem coś takiego:

http://wesspol.net/p1210,mikrorura-gruboscienna-14-10-mm.html

i niestety zrobiłem parę łuków przy przechodzeniu przez ścianę fundamentową (promień gięcia około 150 -200 mm). Spróbuję odkurzaczem wdmuchać/zassać do środka sznurek murarski, który będzie robił za pilota (mam nadzieję, że da się wciągnąć światłowód).

Dzięki Sebcio,

Z tą mikrorurką się trochę wystraszyłem bo już zainstalowałem coś takiego:

http://wesspol.net/p1210,mikrorura-gruboscienna-14-10-mm.html

i niestety zrobiłem parę łuków przy przechodzeniu przez ścianę fundamentową (promień gięcia około 150 -200 mm). Spróbuję odkurzaczem wdmuchać/zassać do środka sznurek murarski, który będzie robił za pilota (mam nadzieję, że da się wciągnąć światłowód).

ta z linku wygląda jak ta którą ostatnio miałem w rękach ;) w opisie jest że sie nadaje, więc chyba bedzie dobrze. Te zakręty to już nie wiem, ale na oko to powinno przejść.

p.s. odkurzacz chyba będzie za słaby na większą odległość...

• 2 weeks później...

Przymierzam się do zakupu jakiegoś ściągacza do izolacji i zastanawiam się pomiędzy Jokari Allrounder i Neo 01-0501

https://allegro.pl/oferta/jokari-noz-do-sciagania-izolacji-narzedzie-j-30900-6762869983

https://allegro.pl/oferta/automatyczny-czolowy-sciagacz-izolacji-neo-01-500-7490029397

Czy polecilibyście coś z Waszej strony?

Ostatnio widziałem w akcji tatę, który megaszybko "tapeciakiem" obrabiał kable (do zdejmowanie izolacji zewnętrznej wysuwał minimalnie ostrze i ciął przewód wzdłuż), ale ja nie mam niestety takie wprawy i jakieś narzędzie by się przydało. W większości mam przewody płaskie 3x1,5 mm2 i 3x 2,5 mm2. Są też płaskie 5x2,5mm2, okrągłe i 5x6mm2, ale nie jest ich aż tak dużo.

Ostatnio dowiedziałem się, że Żona ma uprawnienia elektryczne (nie wiem jeszcze w jakim zakresie) i szukam informacji czy jako osoba, które nie pracuje zawodowo jako elektryk może podpisać oświadczenie o prawidłowości wykonania instalacji elektrycznej? A jeśli tak, to w jakim zakresie trzeba mieć uprawnienia? Rozumiem, że oprócz tego oświadczenia jeszcze dostarczyć jednokreskowy schemat instalacji, czy może być rysunek odręczny lub szkic w cadzie bez pieczątek, czy podpisów architekta lub elektryka (planowane są minimalne zmiany w stosunku do oryginału jak dodanie lampek kontrolnych, SPD, dodatkowej rozdzielnicy w kotłowni, osobnych obwodów do reku, czy PC)?

Maiłem do czynienia z narzędziami NEO i zawsze mi się podobały.

Do ZE nie dostarczasz żadnych planów czy schematów. Może zależeć od ZE - u mnie wystarczył tylko formularz wypełniony z wielkością zapotrzebowania na moc i podstęplowany przez elektryka z uprawnieniami. Potrzebna jest kategoria D (czyli tzw "dozór") + pomiary.

Dzięki Panowie za odpowiedzi (niestety system wywala błąd i nie mogę Wam dodać punktów do reputacji). Zamówiłem neo 01-500.

Wygląda, że będę musiał jednak poszukać kogoś z odpowiednimi uprawnieniami.

Żona ma coś takiego

G1E - Praca na stanowisku eksploatacji w zakresie:

obsługi, konserwacji, remontów, montażu dla następujących urządzeń, instalacji i siecie wyszczególnionych poniżej:

1) Urządzenia prądotwórcze przyłączone do KSE bez względu na wysokość napięcia znamionowego

2) urządzenia instalacje i sieci elekroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV

3) urządzenia instalacje i sieci elekroenergetyczne o napięciu znamionowym powyżej 1 kV

10) Aparatura kontrolno-pomiarowa oraz urządzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczeń urządzeń i instalacji wymienionych w punktach powyżej

G1D - Dozór nad eksploatacją w zakresie obsługi dla następujących urządzeń, instalacji i sieci wyszczególnionych poniżej

10) Aparatura kontrolno-pomiarowa oraz urządzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczeń urządzeń i instalacji wymienionych w punktach 1 do 9

Rozumiem, że skoro w zakresie G1E nie ma "kontrolno pomiarowe" oraz w zakresie G1D nie ma montażu oraz "kontrolno pomiarowe", to Żona nie może mi odebrać instalacji.

Edytowane przez Regius

@Daniel, Sebcio, dzięki za pomoc!

Jeśli chodzi o uprawnienia Żony, to boję się, że niestety nie są wystarczające, ponieważ w zakresie zarówno G1E i G1D nie jest wpisane "kontrolno pomiarowe" (jest tylko obsługa, konserwacja, remont i montaż), ale będę zgłębiał temat, póki jest jeszcze jakaś nadzieja. Na dniach powinna uzyskać nowe świadectwo kwalifikacji, więc może zakres się nieco zmieni (z tego co kojarzę, to energetyczne i gazówkę ma pełną).