Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny na płycie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam juz w puszkach kable przygotowane do wpięcia do sztekrów. Oczywiscie kupie sobie to NEO.

Co z kablami sieci i tv? Masz już jakąś zaciskarke? Jak będziesz wpinać te kable do gniazd? Do TV potrzebny jest chyba rozgałęźnik... Wiesz już jaki switch i anteny kupisz? Ja mam wszystkie kable sieci i tv pociągnięte do komputerowego. Chce tam skrzynkę zamontować pod sufitem.

W najgorszym wypadku zapłacisz za obejrzenie i podpis uprawnionego. Ja chyba dałem 150zł i potem sie okazało, ze to dość sporo za taką usługę.

Na razie jest po słowie z jednym z elektryków z okolicy. Usługa kosztuje 100, ale nie PLN a EUR :( (w zakresie pomiar rezystancji - nie zgodzi się na wypełnienie i podpisanie dokumentacji bez pomiarów, pomimo podpięcia uziemienia do zbrojenia fundamentów garażu i poprowadzenia 50m bednarki jako uziomu otokowego wokół płyty fundamentowej pod domem).

Co z kablami sieci i tv? Masz już jakąś zaciskarke? Jak będziesz wpinać te kable do gniazd? Do TV potrzebny jest chyba rozgałęźnik... Wiesz już jaki switch i anteny kupisz? Ja mam wszystkie kable sieci i tv pociągnięte do komputerowego. Chce tam skrzynkę zamontować pod sufitem.

Jeszcze z tym nie działałem. Skrętkę na razie planuję zostawić w puszcze z małym zapasem (gniazda i ramki jeszcze nie wybrane). Odnośnie kabli TV, anten i switch'a to na razie nie wiem jeszcze, czy będą, bo nie oglądamy z Żoną TV (najwyżej którąś z podwójnych skrętek poświęcę i puszczę sygnał TV po skrętce).

Ja mam juz w puszkach kable przygotowane do wpięcia do sztekrów.

Łączniki i gniazdka masz łączone na lince, czy drucie? Pytam, bo zastanawiam się nad linką (na kostce albo wago do linek).

Edytowane przez Regius

U mnie (Tauron, górny śląsk) nie musiałem mieć żadnego odbioru instalacji do odbioru budynku - wystarczył tylko papier na licznik i umowa kompleksowa :-)

Do zmiany z C na G miałem tylko info o zgodności instalacji od elektryka i skany jego uprawnień. Nie trzeba było żadnych schematów itp.

Edytowane przez uciu

Dzięki Panowie, dobrze wiedzieć, że biurokracja jest w tym przypadku ograniczona.

Mam zgryza z SPD. Mam nadzieję, że mi pomożecie. Przez przypadek kupiłem SPD dedykowany do sieci TNC zamiast TNS

image;s=644x461

Pytanie: Czy da się go u mnie zastosować?

Sieć niskiego napięcia po stronie ZE pracuje w układzie TN-C, natomiast przewód PEN za ZK został rozdzielony na PE i N, czyli mam u siebie układ TN-C-S (pomiędzy ZK a RG użyłem kala YKY 5x10 mm2, bo takie akurat były dostępne - PEN idzie dwoma przewodami).

Czytałem, że w przypadku, kiedy punkt rozdziału PEN nie jest dokładnie w rozdzielnicy, to zaleca się stosowanie SPD pod TNS. Ale czy rzeczywiście muszę mieć 4-polowy SPD w moim przypadku, kiedy N jest i tak uziemiony?

Edytowane przez Regius

Zostawiłem puszkę podtynkową, tak sporą, kwadratową a w niej będzie kostka. Na to fabryczna, biała zaślepka i po temacie. Jak będzie miejsce to nawet ładną dławicę założę na przewodzie ;).

PS. To pierdoła, banał. Niektórzy dając przewód linka (ja dałem drut 5x4mm) wystawiają go ze ściany ze 2 metry i łączą bezpośrednio z płytą. To też dość dobra opcja. Nigdzie nie widziałem gniazda siłowego przy domowej płycie/ indukcji.

Pozdrawiam

Karol

Dzięki Panowie,

rezygnuję z gniazda siłowego w kuchni (zostawiam tylko w garażu).

Wiem, że to popierdółka, ale nie chciałbym tego przerabiać po tynkach (pomimo, że będzie za szafkami).

Na razie mam otwór na zwykłą puszkę fi 60, ale powiększę go i dam jakąś większą kwadratową puszkę jak u Karstera.

@ Kamil, dzięki za pomoc! Idealne rozwiązanie w moim przypadku.

BTW ten system rankingu na forum nie działa do końca jak należy ... chciałem Wam podziękować za pomoc i odwiedzenie od pomysłu z montażem gniazda siłowego w kuchni, ale za każdym razem wyświetla mi się komunikat w stylu:

Musisz podziękować innym użytkownikom zanim podziękujesz Kamil_ ponownie.

Szarpnąłem się na obliczenia cieplne, żeby potwierdzić poprzednią wersję wykonaną przez siebie. Obliczenia się w miarę zgrywały, ale po analizie wynikowej temperatury dla pomieszczeń nieogrzewanych (grubo poniżej -10 st. C przy temperaturze projektowej te=-20 st C) dorzuciłem ogrzewanie garażu, kotłowni i wiatrołapu do ti=8 st. C. Generalnie nie wychodzi aż tak tragicznie.

1sUS1Ub.png

• 1 month później...

Jak człowiek za mało robi a za dużo myśli, to oznacza to tylko kłopoty albo niepotrzebne filozofowanie ... ale do rzeczy ...

Sprawa dotyczy doprowadzenia zasilania do indukcji i piekarnika. Poprowadziłem przewód 5x2,5mm2 i zaczynam się zastanawiać, czy to nie babol ... 2,5 mm2 na przewody fazowe wydawałoby się OK, ale wydaje się, że przez przewód neutralny popłynie większy prąd niż przez pojedyncze przewody fazowe.

Zastanawiam się, czy nie oblepić niebieską taśmą przewodu ŻO i zmostkować z N (żeby mieć większy przekrój), a ŻO pożyczyć sobie z najbliższej puszki.

nie wygłupiaj sie i tak nie rób!! Jaki prad przez przewód neutralny???

Z resztą sam sobie na poczatku odpowiedziales:

Właśnie zburzyłeś mój światopogląd.

Na mój chłopski rozum wydaje mi się, że jak obsługuję urządzenia w obwodach jednofazowych to przez zero płynie mi dokładnie tak sam prąd jak przez fazę (chyba, że są upływy, ale wtedy RCD powinno zadziałać).

W przypadku kuchenki i piekarnika zasilanych z 3 faz, to wydaje mi się, że jak obsługuję tylko 2 palniki indukcji (z jednej fazy) to mam taki sam prąd na przewodzie neutralnym jak na przewodzie fazowym z którego zasilam te 2 palniki.

Sytuacja robi się dla mnie skomplikowana i mało intuicyjna jak używam pozostałych faz (przesunięcie fazowe i suma geometryczna prądów), bo z jednej strony wydaje się, że jak fazy są równo obciążone to zerem nie powinien płynąć prąd, ale z drugiej strony to przez 0 powinna płynąć suma wszystkich prądów. Poza tym wątpię, żeby w przypadku piekarnika i kuchenki indukcyjnej fazy były obciążone równomiernie i zastanawiam się jaki maksymalny prąd może płynąć zerem (czy przypadkiem 2.5 mm2 to nie za mało, skoro zerem będzie płynąć suma prądów).

Edytowane przez Regius