Regius 06.01.2020 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Dzięki za fotorelację w Twoim dzienniku. Tak, stryszek też na jętkach, ale znacznie mniejszy niż u Ciebie (tylko nad połową domu). Stracił na użytkowości, bo cieśle zamontowali jętki/kleszcze zbyt wysoko (twierdzili już po fakcie, że jętki/kleszcze przyszły za krótkie z tartaku). Nad drugą połową domu jętki/kleszcze umieszczone są wyżej i będą widoczne - zostały już przeszlifowane (powstały "stryszek" będzie nieużytkowy a ocieplenie będzie prowadzone do samej kalenicy). Mam zamiar zamontować od góry jakieś ładne deski (być może bielone), które usztywnią całą konstrukcję i będą tworzyły ostateczne wykończenie sufitu. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 18.01.2020 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Sposób na zabezpieczenie szczeliny wentylacyjnej przed gryzoniami i większymi owadami - na razie wstępnie wygięte w rękach (następne egzemplarze mam nadzieję już maszynowo - lub jakaś giętarka DIY): Siatka nierdzewna z oczkiem 1.2 o grubości druta około 0.6 mm. Siatkę planuję docisnąć kontrłatami dystansowymi 4x5 cm tworzących szczelinę wentylacyjną (3 sztuki w każdym polu pomiędzy krokwiami). Siatka dodatkowo będzie przytackerowana do deskowania i przyklejona do styropianu. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 19.01.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Wygląda elegancko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 13.02.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Cześć Regius, Masz może jakieś wskazówki odnośnie metody w której burty kleimy dopiero na ułożony XPS, zrobiłbyś coś za drugim razem co przyśpieszyło by to wykonanie?, jak wyglądał u ciebie chudziak czy w znacznym stopniu ułatwiło ci to układanie styropianu czy i tak musiałeś go jeszcze poziomować?. Pytam ponieważ bardzo zainteresowała mnie ta metoda i również planuję tak wykonać swoją płytę fundamentową Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 26.02.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Sposób na zabezpieczenie szczeliny wentylacyjnej przed gryzoniami i większymi owadami - na razie wstępnie wygięte w rękach (następne egzemplarze mam nadzieję już maszynowo - lub jakaś giętarka DIY): Siatka nierdzewna z oczkiem 1.2 o grubości druta około 0.6 mm. Siatkę planuję docisnąć kontrłatami dystansowymi 4x5 cm tworzących szczelinę wentylacyjną (3 sztuki w każdym polu pomiędzy krokwiami). Siatka dodatkowo będzie przytackerowana do deskowania i przyklejona do styropianu. Siatki daja rade, owady i male ptaki nie wlatuja Rowniez gratuluje postepow, dzieje sie cos teraz? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 27.02.2020 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Wygląda elegancko. Dzięki za motywację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 27.02.2020 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 (edytowane) Cześć Regius, Masz może jakieś wskazówki odnośnie metody w której burty kleimy dopiero na ułożony XPS, zrobiłbyś coś za drugim razem co przyśpieszyło by to wykonanie?, jak wyglądał u ciebie chudziak czy w znacznym stopniu ułatwiło ci to układanie styropianu czy i tak musiałeś go jeszcze poziomować?. Pytam ponieważ bardzo zainteresowała mnie ta metoda i również planuję tak wykonać swoją płytę fundamentową Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Wydaje mi się, że powtórzyłbym tą metodę, jeśli robiłbym płytę jeszcze raz. Moim zdaniem wypoziomowanie chudziaka bardzo przyspiesza sprawę (mimo, że jest pracochłonne na początku). U siebie zrobiłem to w ten sposób, że poziomowałem bloczki betonowe przy pomocy niwelatora (miałem wypożyczony niwelator laserowy z łatą i czujnikiem wiązki laserowej do ustalenia głębokości wykopu pod płytę, więc wykorzystałem go w tym samym dniu do niwelacji chudziaka), a potem wylewałem poziom chudziaka do bloczków. Mając złapany poziom na chudziaku burt nie trzeba było już poziomować dodatkowo (XPS na burty ciąłem gorącym drutem). Edytowane 27 Lutego 2020 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 27.02.2020 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 Siatki daja rade, owady i male ptaki nie wlatuja Rowniez gratuluje postepow, dzieje sie cos teraz? Pozdrawiam! Dzięki @Di. Aktualnie niewiele się dzieje (miałem mały zastój), ale mam nadzieję wkrótce wznowić prace, bo front robót się pojawił. Na razie chyba odpuszczę izolację poddasza (chcę dać 15 cm wełny między krokwie i 14 cm PIR pod krokwie) i wezmę się za wykonanie instalacji wod-kan i i podłogówki. Na razie przygotowuję się merytorycznie i szukam informacji o CWU na PEXach i rozdzielaczach. BTW, jaki model tyczki i uchwytu do niwelatora używałeś przy wyznaczeniu skosów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.08.2020 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Żeby nie było, że nie dzieje się kompletnie nic, poniżej parę zdjęć. Żeby nie spieprzyć tynków, oddałem ekipie. Zastanawiam, się, czy oprócz zasilikowanowania styku ramy okna z parapetem i zaimpregnowaniu cegły zabezpieczać jakoś dodatkowo parapet (żywica bezbarwna?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.08.2020 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Po co ci był ten balkon? Nie boisz się, że poleci? Nie wiem gdzie budujesz, ale jak w okolicach Darwina to musisz czuć trzepanie od Budryka. Ma byc ponoć jeszcze gorzej. Chyba ze wreszcie pozamykają te kopalnie w cholere Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 07.08.2020 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 Trochę się boję nieszczelności, będę musiał porządnie zaizolować. Balkon wyszedł sam z siebie po decyzji, że wejściem do domu będzie przeszklony wiatrołap / ogród zimowy (stolarka między słupami jeszcze nie zainstalowana). Jeśli chodzi o szkody górnicze, to pode mną jeszcze nie fedrują. Na razie teren wolny jest od szkód górniczych, ale pamiętam, że jedna z kopalni stara się o koncesję i dlatego kazano nam zabezpieczyć na budynek na szkody (II kat.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 13.11.2020 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Mój dziennik umarł już jaki czas temu, ale to nie znaczy, że odpuściłem sobie zupełnie. Ostatnio pojawiły się obróbki attyki: Blacha niestety już tak nie wygląda (wystarczyło trochę deszczu i tytan-cynk już zaczął patynować - pojawiły się białe plamy). Zainspirowany tym co robi Seler2 wziąłem się za witrynkę ogrodu zimowego (mam 2 takie do zrobienia + 3 drzwi): Na razie przygotowałem sobie tylko elementy do pospawania (po spawaniu i szlifowaniu spoin pójdzie do cynkowani i malowania proszkowego). Jestem umówiony ze szwagrem, że pospawamy to w jego zakładzie pracy 'po godzinach' (maj bardzo fajne urządzenia spawalnicze a za stół spawalniczy może posłużyć idealnie wypoziomowana posadzka przemysłowa), ale powoli zastanawiam się nad kupieniem jakiegoś taniego "migomata". Edytowane 13 Listopada 2020 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts