Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny na płycie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja kominek planuj mniej więcej tak :

[ATTACH=CONFIG]393517[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]393518[/ATTACH]

W stropie zostawiłem już przepust na rure spalinową, na górze postawie komin firmy MK ŻARY (na jakimś postumencie).

Tu fotka komina zapożyczona z dziennika Kaszpira :-)

[ATTACH=CONFIG]393519[/ATTACH]

A ja planuję postawić bezpośrednio na wkładzie. Wkład będzie spełniał rolę wyczystki. Zastanawiam się tylko czy powinienem stawiać izolowany już od samego dołu ? Chcę kupić tani wkład i nie chciałbym aby przegrzewał salon. Ma pełnić funkcje rekreacyjne.

• 1 month później...

Można by rzec że z mojego dziennika zrobił się kwartalnik.

Wczoraj minął 25 dzień wznoszenia ścian (21 sobót + 4 dni urlopu).

Poniżej jedno z aktualniejszych zdjęć (wczoraj rozbieraliśmy szalunki słupowe):

kRZDMXv.jpg.

W międzyczasie padło kilka ważnych decyzji, m. in o tym, że balkon nad wiatrołapem będzie wykonany zgodnie z projektem na ciepłych łącznikach balkonowych. Od siebie dodałem jeszcze 2 słupy w narożach dla łatwiejszego montażu stolarki.

Wyjaśniła się też kwestia komina do kominka. Komin systemowy (prawdopodobnie plewa uni fu lub osmo fu) będziem murowany dopiero od stropu. Rozwiązanie będzie podobne to tego pokazanego na portalu "recepty na dom":

http://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2017/08/kominek_komin_strop_Rys_2.jpg

Powoli zastanawiam się nad budową stropu. Na razie kiepsko widzę wyginanie prętów zbrojenia głównego zgodnie z projektem i zastanawiam się nad uproszczeniem, żeby giąć pod kątem 90 stopni (zdecydowanie prościej). Zobaczymy, czy kierownik budowy zaakceptuje takie rozwiązanie.

OJIKAq0.png

Edytowane przez Regius

Aiki, ufbufkruf, dzięki za podpowiedzi.

Giętarkę mam (przydała się od samego początku do gięcia strzemion, U-bigli, kobyłek). Wygląda mniej więcej tak:

9cecdd7340a3ac0900f34348331e

Kombinowałem, czy można w jakiś sposób usprawnić gięcie i jednocześnie zapewnić dużą powtarzalność. Myślałem, że można by giętarkę ustawić na kąt 90 stopni i robić wszystkie gięcia pod kątem prostym. Kierownik budowy zaakceptował kąty 90 stopni zamiast 45 i 135.

Ustawienie konta 45 stopni polega na wkręceniu solidnego wkręta w blat roboczy tak żeby ograniczał ruch "wajchy" w odpowiednim momencie;)

Dzięki za odpowiedź. Zakładałem, że kąt 45 stopni da się właśnie zrobić w taki sposób (ustalić sobie w blacie jakiś ogranicznik).

Myślałem, że kąty 90 stopni były by prostsze i szybsze w wykonaniu (cały czas ten sam kąt), dodatkowo prościej ustalić dystans między strefą dolną a górną (nie wiem ile u mnie w polowych warunkach może wynieść pierwiastek z dwóch). Popróbuję trochę na sucho obie wersje i zobaczę, czy z 45 stopni będzie dużo więcej roboty.

Coraz częściej rezygnuje się z odginania prętów w górną strefę rozciąganą, a daje się osobne pręty górą nad podporami lub nawet całe siatki górne. Jest to dużo mniej pracochłonne.

Co innego odginanie końcówek prętów, to jest dosyć istotne.

Pozdrawiam

Bartek

Dzięki Bartek za wskazówkę.

Końcówki prętów prostych w górę a tych bardziej skomplikowanych/pogiętych w dół?

Siatkę górą będę miał dodatkowo (prikaz KierBuda), tylko pręt o mniejszej średnicy niż zbrojenie główne dołem.

No właśnie ciekawy temat poruszyłeś. Sam zamierzam dać pełne deskowanie ale mam ten plus, że deski miałem do szalowania ław fundamentowych i stropu (razem mam ok 200-240 mkw desek więc brakuje mi ok 2m3=80mkw deski calówki). Papy boję się dawać na rzecz membrany wysokoparoprzepuszczalnej a pod deskami pewnie piana OK ok25 cm.

Pozdrawiam

Karol

To jeszcze pewnie zależy, czy robisz sam, będzie robiła firma.

U mnie do dachu raczej będzie firma (boję się tego etapu).

Poniżej fragment dotyczący pełnego deskowania z oferty:

53sZ6BK.png

Z szybkich obliczeń wyszło mi, że na 160 m2 dachu powinno mi wyjść 4 kubiki desek calówek (pewnie trzeba było by z 5 kupić ze względu na "apfale").

A cena za deskowanie znacznie wyższa. Rozumiem, że jeszcze trzeba gwoździe i może jakaś drobnica, ale podejrzewam, że spora część tej kwoty to po prostu robocizna.

Dzięki Bartek za wskazówkę.

Końcówki prętów prostych w górę a tych bardziej skomplikowanych/pogiętych w dół?

Siatkę górą będę miał dodatkowo (prikaz KierBuda), tylko pręt o mniejszej średnicy niż zbrojenie główne dołem.

Właściwie to wszystko jedno w którą stronę wygniesz, możesz nawet w bok. To działa tak jak guzek na końcu liny trzymanej w rękach, wtedy lina się nie wyśliźnie.

Dylematy, dylematy ...

Czy warto się pakować w pełne deskowanie dachu z papowaniem? Różnica w cenie - prawie 10k PLN

rozmawiałem ostatnio na ten temat z wykonawcą dachów, twierdzi że deskowanie plus papowanie daje tyle co byśmy dołożyli + 5 cm waty do ocieplenia, po za tym lepiej wygłusza dach. Dodatkowym atutem deskowania jest to że wykonawca ma łatwiejsza robotę przy pokryciu docelowym dachu, łatwiej sie poruszać oraz łatwiej się poziomuje łaty. Generalnie chciałem w swoim domu deskowanie ale po konsultacji stwierdziłem że to szkoda kasy...

• 4 weeks później...

Wypadało by zrobić mały update.

Ze względu na to, że dysponowałem deskami i miałem dostęp do niedrogich stempli wykonaliśmy z pomocą rodziny taras / strop nad garażem:

TYicfLQ.jpg

Jak to zwykle bywa przy pracy nie ma czasu robić zdjęć, więc niestety fotek zbrojenia nie ma. Jedyna fotka jaką znalazłem to kawałek niekompletnego zbrojenia przed położeniem górnych siatek zgrzewanych. Zdjęcie się zachowało tylko dlatego, że wysyłałem do kierbuda MMSa, z pytaniem czy dozbrojenie górą może być przywiązane od dołu do wieńca (źle policzyłem wysokość strzemion wieńca - wyszły za wysokie o grubość pręta). Jak to zwykle bywa ostało się zdjęcie, które pokazuje najmniej estetyczny fragment.

bNRgP7T.jpg

Na samym początku bawiłem się w wyginanie górnego pręta pod kątem 45 stopni, podobnie jak tutaj:

http://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2014/11/stropy_monolit_Rys-730x395.jpg

Po wygięciu kilkunastu sztuk dałem sobie spokój i dawałem cały pręt dołem i tylko krótkie odcinki dozbrojenia górą nad podporą (troszkę dłuższe niż w projekcie). Jakoś (z trudem) przeżałowałem, że więcej zbrojenia wychodzi (wykorzystałem przy okazji krótsze kawałki prętów, które zostały mi z płyty fundamentowej).

Został do zrobienia strop nad domem, ale tutaj zdam się raczej na ekipę chyba będę musiał przenieść swój kwartalnik do innego działu.

Nro8NN6.jpg

iQCDARN.jpg

XypGNL9.jpg

Przeliczyłem koszt drewna na szalunki (firma ma swoje systemowe) liczbę w miarę ciepłych dni nadających się jeszcze na ułożenie betonu, nawał pracy zawodowej i wyszło mi, że tutaj oddam firmie pole do popisu.

Decyzja odnośnie deskowania dachu została podjęte - dach z pełnym deskowaniem.

Zastanawiam się nad rynnami (Galeco), czy brać ocynkowane, pomalowane pod kolor dachówki, czy może "tytan-cynk".

Bardziej kusi mnie tytan-cynk, ale może to średnio pasować do karpiówki i białej elewacji.

Karpiówki najprawdopodobniej koramic - poniżej fotka jednego z dachów krytych tą dachówką przez ekipę, którą mam zamiar wynająć.

mT4e1lg.png

Edytowane przez Regius

Ale bajeczka, wszystkie nadproża wewnątrz domu masz gotowe? Dla ekipy od stropu to spore ułatwienie. Wiem bo szalowałem u siebie wszystko na raz i trzeba było sie więcej napracować niz przy murach.

PS. Faktycznie masz jakos tak mega czysto na budowie :) daleko mi do Ciebie a obecnie mam syf straszny po laniu betonu na wieniec na scianie kolankowej oraz następnego dnia rozbieraniu szalunków.

Może w końcu uda mi się jakies fajne fotki zrobic lada dzień.

Pozdrawiam

Karol