Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór okien

Recommended Posts

finlandia aluplast powinien być dobrym wyborem ale myślę o ideal 8000

Powinien. Tylko wyobraź sobie, że ten profil może kupić mała firma, w której pracownicy są z łapanki w miarę jak się trafi zlecenie, a może też z dobrej, renomowanej firmy pracującej w najwyższych standardach. Załóżmy, że obie firmy mają ten sam "przepis" na okno. Tylko jedna zrobi to na zużytych maszynach ręczną miarką odmierzając elementy a inna na zautomatyzowanym parku maszynowym. Kolejna zależność- jedna trzyma profile pod chmurką (teraz są zmrożone i kruche) a druga w odpowiedniej hali. A to dopiero początek. Każdy z nich dołozy /lub nie/ coś od siebie a jeszcze montażyści.. ...

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widziałem to, współczynniki naprawdę rewelacyjne Uf do 0,71 W/m²K, Uw=0,8 W/m²K, ale cena kosmiczna - choć jestem pewny, że ktoś gdzieś to kiedyś kupi.

Teraz polecałbym bardziej SYNEGO - ma niskie złożenie 117 mm, dzięki temu mamy więcej szyby (co za tym idzie cieplejsze okno), a i sam profil nie jest zimny Uf 1,0 do 0,94 W/m²K. Cena przy tym profilu już nie jest kosmiczna.

http://ebooks.rehau.com/PL_pl/969700_PL/flipviewerxpress.html

Edytowane przez Jan Kalita

Trochę odbiegliście w dyskusji od tematu. Jeśli mogę wtrącić; Avante to jeden z lepszych producentów jakich znam, kilka lat temu zaliczyli wpadkę ale wyciągnęli z niej wnioski i teraz produktowo są na bardzo wysokim poziomie. Wałkowane na wszystkie strony Uw też powinno być w czołówce, Eforte dla standardowego złożenia ma Uf=0,95 więc w połączeniu ze szkłem Ug=0,5 i Swisspacerem musi być nieźle bez naciągania i badania wuj wie gdzie.

Zresztą inne cechy okna są ważniejsze niż cyferki po przecinku określające owo magiczne U. Znacznie ważniejsze.

Witam,

czy w oknach dachowych marki Fakro, drewniane można wymienić skrzydło zostawiając zamontowaną ramę w połaci dachu?

Zapytaj na podforum Fakro - mają dobrego eksperta.

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?313-FORUM-EKSPERCKIE-FAKRO-okna-dachowe-i-dodatki