Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gwozdziarka i gwozdzie do deskowania dachu

admiralbar

Recommended Posts

Czesc,

znajomy chce samodzielnie odeskowac dach - ma tego ok 270m2. Podpowiedzialem mu zeby wypozyczyl gwozdziarke bo szybciej pojdzie. Nie wiemy tylko jakimi gwozdziami bic deski- gladnie chyba odpadaja, moze lepsze bylyby pierscieniowe 80-90mm ? Skretnych do gwozdziarek nie widzialem.

Dach jest prosty - 2 spadowy - czy w 3 dni obskoczy deskowanie i papowanie w 2 osoby ?

Aha i jeszcze ile kartuszy kupic - 3 wystarcza ?

Deski przybijac strona dordzeniowa do wierzchu ?

Dzieki za pomoc.

Czesc,

znajomy chce samodzielnie odeskowac dach - ma tego ok 270m2. Podpowiedzialem mu zeby wypozyczyl gwozdziarke bo szybciej pojdzie. Nie wiemy tylko jakimi gwozdziami bic deski- gladnie chyba odpadaja, moze lepsze bylyby pierscieniowe 80-90mm ? Skretnych do gwozdziarek nie widzialem.

Dach jest prosty - 2 spadowy - czy w 3 dni obskoczy deskowanie i papowanie w 2 osoby ?

Aha i jeszcze ile kartuszy kupic - 3 wystarcza ?

Deski przybijac strona dordzeniowa do wierzchu ?

Dzieki za pomoc.

U mnie cieśle mieli gwoździarki pneumatyczne, robota szła niezwykle sprawnie, gwoździe z pierścieniami ale krótsze, tak około 60-70 mm. Deska na moim dachu ma grubość 25 mm więc gwoździe 80-90 będą chyba za długie. Nie pamiętam jednak ile poszło kartuszy. Kup więcej i zaznacz w sklepie możliwość ewentualnego zwrotu całych kartuszy. Deski były przybijane stroną gładką na zewnątrz tzn jeśli trafiła się taka z kawałkiem kory na brzegu to szła tą stroną do wewnątrz.

Macie problem czy dekarz czy cieśla. Dekarz wykonuje poszycie a krycie wstepne jest najwazniejsze czyli papa bądź nieszczezna folia. Co do gwozdzi to 60-70 mm wystarcza ale pierścieniowe. Na 270m2 wejdzie okolo 8000 gwozdzi wiadomo ze zalezy to ile złącz bedzie itd. Jesli jest dwu spadowy bez kukulek to zajmie wam to 4 dni, biorąc pod uwage brak doświadczenia, i osoby do podawania z dołu desek. Przy normalnej ekipie 3 osobowej jest to 1.5 dnia. Pamiętaj ze trzeba umiec przybijac pape a nie sitkowac ją papniakami

Ok dzieki za podpowiedzi.

taka gwozrziarka da rade, czy lepiej brac cos bardziej profecjonalnego ?

YATO GWOŹDZIARKA YT-0923

waga (kg) 6,5

ciśnienie (mpa) 0,5-0,8

energia (j) 93

rodzaj gwoździ 50-90x3 mm / 34'

U mnie te gwoździarki mieli bardzo lekkie i z tego co pamiętam dość drogie. Waga 6,5 kg to ciężka sprawa.

Ok, tylko Big Ben to 3 tysie jak nie wiecej. Wypozyczenie ok 70zl na dobe x4, to prawie polowa tego "chinczyka"[/quote

]

Moja ekipa miała 3 sztuki tych urządzeń, nie wiem czy takiej firmy jak piszesz, ale były lekkie. Sprawdziłem w necie po nazwie i były bardzo podobne albo takie same z tym, że trochę już "przechodzone". Wbiłem kilka gwoździ i było to fajną sprawą. Jak dla mnie laika oczywiście.