Otirom 13.01.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam, Forum Muratora przeglądam od kilku lat jako gość (budujemy dom, od pół roku już mieszkamy na dole ) ale teraz zarejestrowałam się, bo potrzebuję konkretnej pomocy. Budynek (BK 600 24cm) narazie mamy nieocieplony z zewnątrz (hehe i od razu zima stulecia), będziemy robić to w tym sezonie. Niestety nie dopilnowaliśmy kwestii nadproży i mamy je po prostu wylane z żelbetu, i to takie solidne. Bardzo mnie to męczy i kombinuję jak tu ten żelbet docieplić, żeby nie było aż tak drastycznej różnicy z bk. Jakieś pół roku temu znalazłam w internecie na forum (sądzę że właśnie Muratora) polecone rozwiązanie, to była jakaś niemiecka farba-masa do nakładania na beton właśnie do zastosowań na zewnątrz która powoduje lepszą termoizolacyjność. I głupia nie zapisałam sobie ani nazwy ani linka Czy jest tu ktoś kto wie o czym mówię? Jak się to nazywało?? A może coś innego, nie musi być niemieckie Od dwóch dni ryję w internecie, wpisuję na różne sposoby w wyszukiwarki i nic Nie chodzi o farby odbijające ciepło do stosowania wewnątrz, tylko coś czym można posmarować te nieszczęsne nadproża z zewnątrz przed położeniem styropianu (18 lub 20, właśnie się zastanawiamy) Pomóżcie proszę, z góry bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Jak planujesz te 20cm styro to odpuść sobie te cud-farby, bo nie wynaleziono jeszcze takiego środka, co to wystarczy nim omazać - i jest ciepło.Jak uznasz, że te nadproża są tak "zimne", że MUSISZ z nimi coś zrobić daj tam styro grafitowy.Jest o tyle "lepszy" od normalnego o ile "gorsze" jest to nadproże od BK. A że otarłaś się o jakąś reklamę?No, ludziska różne rzeczy reklamują jako te idealne, najlepsze, jedyne.Chcą to sprzedać.TWOJA kasa im jest potrzebna... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otirom 13.01.2017 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Bardzo dziękuję za odzew To włąśnie nie była reklama, żadnego nędznie ukrywanego wciskania, ktoś napisał że kiedyś spotkał się właśnie z taką farbą i nie wie ile to warte. Na stronie dystrybutora też gruszek na wierzbie nie obiecywali. A teraz chciałam to odkopać i sprawdzić, ile to kosztuje i jak z dostępnością. Jest jeszcze problem kaset na rolety Oczywiście wielokrotnie już poruszany, więc to byłby nie styropian grafitowy tylko cienki XPS. Powinien wejść 4cm (kaseta 15+4 styro = 19 a ściana styro 18 + zaprawa+tynk=podobno 19 do 20cm) i byłoby to dla mnie do przyjęcia gdyby jeszcze właśnie jakoś ten beton 'polepszyć'. Mąż chce 20cm styropianu, ja uważam, że dać 18 a za 'zaoszczędzone' pieniądze podocieplać różne trudne miejsca właśnie takimi wynalazkami jak masy izolacyjne, rano odkryłam że są jakieś takie listwy podparapetowe i wokół okien żeby mniej wiało... Wiem, że nie ma sensu zadawać pytania 'Czy starczy 4cm XPS' jeśli nie podam jaką izolacyjność chcę osiągnąć, ale jak dla mnie kryterium byłoby 'żeby mi na kamerze termowizyjnej nie dawało czerwonym po oczach' Właśnie - ile gorsze jest nadproże żelbetowe od bk Thermaliki? Czy można w przybliżeniu podać jaką ma przenikalność termiczną żelbet i czy rzeczywiście mam tu tak bardzo o co walczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.01.2017 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Wiem, że nie ma sensu zadawać pytania 'Czy starczy 4cm XPS' jeśli nie podam jaką izolacyjność chcę osiągnąć, ale jak dla mnie kryterium byłoby 'żeby mi na kamerze termowizyjnej nie dawało czerwonym po oczach' :Mi się wydaje ze ważniejsze od dawania po oczach na termowizji jest komfort termiczny w pomieszczeniu. Ciut wyzszy rachunek można przeżyc. Ale jak Ci "ciągnie" po plecach to sie wkurzasz na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 13.01.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witaj ! Pozwól,że "podepnę" się do tematu ! Od jakiegoś czasu też szukam " czegoś" do ocieplenia ! A po remoncie i wielu niespodziewanych wydatkach szukam i szukam i znalazłam stronę : http://www.thermoshield.pl tam między innymi oferują powłokę termiczną na elewcje tj: "Exterieur" No i też szukam opinii - co i jak ? ! Czy Ktoś z forumowiczów zna ten produkt , tzn czy zastosował ? Lub zna kogoś kto zastosował tego typu farbę ? Jakie efekty ? Muszę ocieplić budynek ! Jeszcze jest z tej firmy farba do blachy, a też czeka mnie jeszcze odnawianie pokrycia dachu z blachy, no i szukam czegoś sprawdzonego , znanego przez naszych Forumowiczów ! Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otirom 13.01.2017 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Ciut wyzszy rachunek można przeżyc. Ale jak Ci "ciągnie" po plecach to sie wkurzasz na maxa. Zgadzam się 100%! Dlatego tak mi zależy na otoczeniu okna, bo jak sobie tak tu mieszkamy narazie bez izolacji to wieje i ciągnie od nich strasznie, więc 'naskórnie' się przekonujemy jak ważna jest dobra izolacja w tym miejscu Edytowane 13 Stycznia 2017 przez Otirom literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Bardzo ważne jest poprawne osadzenie tego okna.Szczelne, aby nie wiało.To nie ma nic wspólnego z ociepleniem!A co do cud-substancji co 1cm zastępuje pół metra styro to pogoogluj AEROŻELMoże Ci się nada, choć darmo nie chcą dawać...Dużo nie potrzebujesz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 A co do cud-substancji co 1cm zastępuje pół metra styro to pogoogluj AEROŻEL 0,5m/0,04 W/mK =12,5 m2K/W to jest opór cieplny.. teraz czym to zastępujemy ? 1cm.. areożel .. 0,01m /0,016 W/mK=0,625 m2K/W zastępuje 0,5m ..ale cegły.. 0,55m /0,85 W/mK=0,64 m2K/W.. te farby są dobre jako produkt merketingowy i nic więcej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Czepiasz się... To przenośnia była. Też jesteś niedospany jak Kamil? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Rozwiewam wątpliwości duszę w zarodku super farby .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 14.01.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Dzięki ! Te super farby !! A zawsze należy szukać względnie dobregorozwiązania izolacji ! Mój dom ma 27 lat - ściana to cegła "kozłowicka" pustka powietrzna 6-7 cmi cegła pełna, jest otynkowany tynkiem wapienno-cementowym.No i chcę docieplić - więc szukam - czym najlepiej - najskuteczniej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.01.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Dzięki ! Te super farby !! A zawsze należy szukać względnie dobrego rozwiązania izolacji ! Mój dom ma 27 lat - ściana to cegła "kozłowicka" pustka powietrzna 6-7 cm i cegła pełna, jest otynkowany tynkiem wapienno-cementowym. No i chcę docieplić - więc szukam - czym najlepiej - najskuteczniej ! Najlepiej najskuteczniej to ocieplać materiałem izolacyjnym. Z popularnych to masz wełne, styropian. Najlepsze obecne wełny/styropiany mają współczynnik izolacyności 0.031. Są na rynku pare razy droższe jakies pianki poliuretanowe które zbliżaja się do 0.02. Czyli zamiast 15cm mozesz dać 10cm żeby uzyskać taka sama izolacyność. Można kupić cuś co się nazywa aerogel. Najlepsze pewnie się zbliżaja do 0.01. Ale technologia i cena kosmiczna. Czyli jakbyś dał 5cm to byś uzyskał to co przy 15cm najlepszego sytopianu. W ciemno zakładam, ze nie ma na świecie domu zaizolowanego czyms takim. Teraz włącz podejrzliwość i wymsl jak może zaizolować powłoka malarska która ma max pare mm. Zeby nie było coś tam zaizoluje. Karta papieru nawet zaizoluje. To co możesz pewnie dosyć tanio zrobić to "zasypać" tą pustkę powietrzą materiałem izolacyjnym. SA techniki "wdmuchiwania" rozdrobnionych materiałow jak wełny, kulek styropianowych itp. Robi się to mało inwazyjnie, trzeba pare dziur wywiercic przez warstwe cegły. Ocieplenie z zewnatrz to o tyle gorszy pomysł, żę po drodze masz dziure. Jesli powietrze w tej dziure jakoś się na zewnatrz wydostaje i ochłądza, to nawet jak dasz pół metra ocieplenia na zewnatrz to za wiele to nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 14.01.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Dziękuję Jastrząb za rozjaśnienie ! Szukając rozwiązania z ociepleniem tego mojego domu to metlik mam coraz większy ! A kombinowałam właśnie na wiosnę ocieplić już styropianem ! Nie myślałam o wypełnieniu tej pustki powietrznej jakimś materiałem . No to teraz zacznę szukać w necie , jak to wygląda , jaka cena itd.Dach kryty blachą został ocieplony w ubiegłym roku pianką pur.Okna zostały wymienione na dwuszybowe. Drzwi także są szczelne do garażu i wejściowe . A dom jest w całości podpiwniczony.Dostawała się woda do piwnicy to wykonany został drenaż . Jeszcze to ocieplenie domu - chyba - mi zostało do zrobienia !A te "farby " to akurat mam w mięscie powiatowym i tak ichznalazłam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 "W ciemno zakładam, ze nie ma na świecie domu zaizolowanego czyms takim. " (chodzi o aerogel) JEST! Tyle,że lata dość wysoko nad nami... Ale JEST na tym świecie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otirom 14.01.2017 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Ha! Znalazłam Dziecko mnie zbudziło o drugiej w nocy i wymyśliłam, żeby (juz w dzień) przeszukać całą historię przeglądarki rok do tyłu i mam. Niech żyje nieusuwanie historii! Nazwy ani linka nie podam, żeby nie było że to reklama (chyba że ktoś z weteranów forum poprosi/pozwoli). Dobra - ustaliłam że mogę to mieć, teraz muszę ustalić czy chcę to mieć (kobieca logika ) Na stronie producenta nie ma nigdzie podanego współczynnika U - trochę to podejrzane... Jest coś takiego, czy jakaś mądra głowa stwierdzi, czy to jest to samo tylko inaczej podane, czy co? "Odpowiednik oporu dyfuzyjnego sd = 0,16 m (Schicht 1mm) zg. z normą EN IS O 7783" Wrzuciłam sobie w kalkulator że moja ściana Termalica 600 24 plus Austrotherm powiedzmy 040 w warstwie 20cm daje U=0,015 -to aż za dużo, bez przesady, nie mamy ambicji pasywnych ale straszliwie przy tym wyglądaja nadproża żelbetowe 24cm z 4cm XPSu z 0,035, wg tego kalkulatora U=0,68... załamka Dopiero przy warstwie XPSu 10cm dochodzą do parametru U=0,25. Czy naprawdę nie ma jakiegoś sposobu żeby i wilk i owca czyli i ocieplić i mieć rolety pod tynkiem? Chyba się na natynkowe zdecyduję... Jastrząb - czy masz może linka do pianki poliuretanowej w formie płyt którą dało by się tu zastosować rzeczywiście z takim parametrem? Bo co szukam to mi wychodzi tylko taka do natrysków. Koszt tej farby to pewnie koło tysiąca złotych na to co mi potrzebne, może by te pieniądze włożyć właśnie w jakąś piankę o której mówisz że ma 0,02? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otirom 14.01.2017 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 OK już wiem, to cudo nazywa się płyty z pianki PIR (w przeciwieństwie do PUR) Ciekawe czym się to klei do ściany...? Pianką? To teraz czy jest tu może ktoś kto umie i w niedzielnym przypływie dobrego humoru będzie chciał mi policzyć jaki wyjdzie współczynnik dla: żelbetu 25cm i do tego płyta z pianki PIR 4cm lambda 0,021? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.01.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 "W ciemno zakładam, ze nie ma na świecie domu zaizolowanego czyms takim. " (chodzi o aerogel) JEST! Tyle,że lata dość wysoko nad nami... Ale JEST na tym świecie! Adam M. Taki mi tam dom. Ani sufitu, ani podłogi....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.01.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Kotła z podajnikiem też nie ma... Ale... jakie widoki z okien! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.01.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 OK już wiem, to cudo nazywa się płyty z pianki PIR (w przeciwieństwie do PUR) Ciekawe czym się to klei do ściany...? Pianką? To teraz czy jest tu może ktoś kto umie i w niedzielnym przypływie dobrego humoru będzie chciał mi policzyć jaki wyjdzie współczynnik dla: żelbetu 25cm i do tego płyta z pianki PIR 4cm lambda 0,021? 4cm materiału 0,021 to U=0,53 4cm materiału 0,021 + 25cm żelbetu to U=0,49, wiec praktycznie bez różnicy Internet podpowiada, żę żelbet to lambda 1.7 i tyle użyłem do obliczeń, Jak masz dużo kasy, to 4cm aierogelu lambda 0,012 dałoby U = 0.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otirom 16.01.2017 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dzięki dzięki dobry człowieku Teraz mam już wszystkie dane jakich mi było trzeba (poza może detalem jak przykleić PIR do żelbetu żeby było ciepło i z sensem) to siądę z kawą pomyślę i finanse policzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts