Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyznaczenie poziomu 0 domu przy działce ze spadkiem

Recommended Posts

Witajcie,

mam działkę która ma spadek od drogi w głąb.

Architekci proponują 2 warianty posadowienia budynku, przy czy sugerują raczej wariant 2 jako tańszy i mniej kłopotliwy.

http://pics.tinypic.pl/i/00859/s1vdqfp6cf9v.png

Większy obrazek: http://images.tinypic.pl/i/00859/hb6m42c0yfak.png

Chciałbym przeczytać Wasze opinie czy faktycznie różnica w cenie fundamentów / przygotowania terenu będzie znaczna?

2 wariant posiada spadek zarówno od strony drogi jak i domu, architekci tłumaczą że ponieważ na działce są głównie piaski, woda powinna ładnie wsiąkać.

Michał

Capture.jpg

Edytowane przez mslocinski

architekci tłumaczą że ponieważ na działce są głównie piaski, woda powinna ładnie wsiąkać.

A gdy po długotrwałych deszczach piaski będą już nasączone i nie będą odbierać wody?

Albo w czasie obfitych opadów nie nadążą odbierać wody?

Albo na przedwiośniu gdy śnieg stopnieje a piaski będą jeszcze zmrożone?

Za wszelką cenę budowałbym tak jak w wariancie 1

Powiem ci na przykładzie mojej sąsiadki budowała dom z piwnica mysmy wszyscy podnieśli do poziomu drogi

O metr a ona teraz psioczy na nas ze nasza woda do niej spływa hehe

A co do ceny będzie drożej więcej bloczków betonowych więcej piasku ocieplenie chyba ze na plycie budujesz to więcej podsypki

Edytowane przez creative_21

Nie buduj tzn nie posadawiaj domu poniżej poziomu drogi, ułóż go na równi z drogą a najlepiej trochę powyżej, czyli wariant pierwszy. Ja miałem ten sam problem ze spadkiem działki. Podniosłem dom i zrównałem planowany poziom posadzki (ppp) czyli poziom zero na równi z chodnikiem tj jakieś 15 cm powyżej drogi. Gdzieś mi się nawet taki przepis pojawił że nie wolno mieć poziomu zero poniżej poziomu drogi ... niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę :). Dom posadowiony wyżej to wysokie ściany fundamentowe i koszty (o których się dziś przekonałem), musiałem dać wieniec i zbrojone słupy łączące ów wieniec z ławą fundamentową w ilości 4 albo 6 sztuk tak aby wzmocnić wysoką ścianę z bloczków. Nie było to może konieczne ale wolę mieć pewność.

w wariancie II pomiędzy drogą, a budynkiem robi się zlewnia. Wariant jest do przyjęcia, pod warunkiem !, że powstanie tam np. odwodnienie liniowe / inne odprowadzenie wody z terenu utwardzonego, ponieważ po piachu do budynku nie będziesz dochodził, a dojście, czy droga wewnętrzna do budynku pewnie powstanie.

- wariant II bilansuje masy ziemi ( to na + ) ale też generuje dodatkowe instalacje kanalizacyjne, może drenaż od drogi

- wariant I - jest bezpieczniejszy, ale musiałbyś "dorzucić" trochę ziemi, a i fundamenty budynku byłyby głębsze ( do gruntu rodzimego ).

coś kosztem cegoś