mslocinski 13.01.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Witajcie, mam działkę która ma spadek od drogi w głąb. Architekci proponują 2 warianty posadowienia budynku, przy czy sugerują raczej wariant 2 jako tańszy i mniej kłopotliwy. http://pics.tinypic.pl/i/00859/s1vdqfp6cf9v.png Większy obrazek: http://images.tinypic.pl/i/00859/hb6m42c0yfak.png Chciałbym przeczytać Wasze opinie czy faktycznie różnica w cenie fundamentów / przygotowania terenu będzie znaczna? 2 wariant posiada spadek zarówno od strony drogi jak i domu, architekci tłumaczą że ponieważ na działce są głównie piaski, woda powinna ładnie wsiąkać. Michał Edytowane 13 Stycznia 2017 przez mslocinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.01.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Też mam działkę ze spadkiem od drogi. Na pewno wybrałbym wariant pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 13.01.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 architekci tłumaczą że ponieważ na działce są głównie piaski, woda powinna ładnie wsiąkać. A gdy po długotrwałych deszczach piaski będą już nasączone i nie będą odbierać wody? Albo w czasie obfitych opadów nie nadążą odbierać wody? Albo na przedwiośniu gdy śnieg stopnieje a piaski będą jeszcze zmrożone? Za wszelką cenę budowałbym tak jak w wariancie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.01.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Zdecydowanie wariant 1, a najlepiej to buduj powyzej drogi. Argumenty juz padly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 13.01.2017 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Zdecydowanie wariant 1, a najlepiej to buduj powyzej drogi. Argumenty juz padly Wariant 1 jest właśnie 20 cm powyżej poziomu drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 13.01.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Powiem ci na przykładzie mojej sąsiadki budowała dom z piwnica mysmy wszyscy podnieśli do poziomu drogiO metr a ona teraz psioczy na nas ze nasza woda do niej spływa heheA co do ceny będzie drożej więcej bloczków betonowych więcej piasku ocieplenie chyba ze na plycie budujesz to więcej podsypki Edytowane 13 Stycznia 2017 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 13.01.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Zdecydowanie dom powyżej drogi.Po pierwsze kwestia praktyczna,czyli nie ma ryzyka zalania.Druga sprawa o której nikt nie napisał to kwestia "estetyczna".Dom wyniesiony wyżej wygląda dużo poważniej,okazalej niż taki zagłębiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.01.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Nie buduj tzn nie posadawiaj domu poniżej poziomu drogi, ułóż go na równi z drogą a najlepiej trochę powyżej, czyli wariant pierwszy. Ja miałem ten sam problem ze spadkiem działki. Podniosłem dom i zrównałem planowany poziom posadzki (ppp) czyli poziom zero na równi z chodnikiem tj jakieś 15 cm powyżej drogi. Gdzieś mi się nawet taki przepis pojawił że nie wolno mieć poziomu zero poniżej poziomu drogi ... niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę . Dom posadowiony wyżej to wysokie ściany fundamentowe i koszty (o których się dziś przekonałem), musiałem dać wieniec i zbrojone słupy łączące ów wieniec z ławą fundamentową w ilości 4 albo 6 sztuk tak aby wzmocnić wysoką ścianę z bloczków. Nie było to może konieczne ale wolę mieć pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.01.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Wariant 1 jest właśnie 20 cm powyżej poziomu drogi. aa faktycznie czytalem ten temat wczesniej na komorce i nie dopatrzylem. tak jak mowilem zdecydowanie wariant 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 13.01.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Ja mam podobnie działka ze spadkiem od drogi 5% i zdecydowałem sie posadowic dom podobnie jak sąsiad 0,5m poniżej drogi. Woda z drogi może wlewać sie tylko przez wjazd wzdłuż którego będzie zrobiony odpływ liniowy do studzienki rozsaczajacej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.01.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 w wariancie II pomiędzy drogą, a budynkiem robi się zlewnia. Wariant jest do przyjęcia, pod warunkiem !, że powstanie tam np. odwodnienie liniowe / inne odprowadzenie wody z terenu utwardzonego, ponieważ po piachu do budynku nie będziesz dochodził, a dojście, czy droga wewnętrzna do budynku pewnie powstanie.- wariant II bilansuje masy ziemi ( to na + ) ale też generuje dodatkowe instalacje kanalizacyjne, może drenaż od drogi- wariant I - jest bezpieczniejszy, ale musiałbyś "dorzucić" trochę ziemi, a i fundamenty budynku byłyby głębsze ( do gruntu rodzimego ).coś kosztem cegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts